Slovenský filmový ústav vydal svoju prvú e-knihu, je ňou Rozprava o westerne

Slovenský filmový ústav (SFÚ) vydal svoju prvú elektronickú publikáciu. Stala sa ňou už vypredaná tlačená kniha Rozprava o westerne česko-slovenskej autorskej dvojice filmových teoretikov a estetikov Petra Michaloviča a Vlastimila Zusku, ktorá sa venuje jednému z prvých veľkých žánrov kinematografie. Ide o rozšírené druhé vydanie, doplnené o úvahu o maďarsko-slovenskom koprodukčnom filme Mirage (2014).

Publikácia Rozprava o westerne reflektuje jeden z prvých veľkých žánrov (americkej) kinematografie. Venuje sa jeho postavám, westernovej krajine i mestu, vracia sa k zrodu westernu a reflektuje aj jeho vývoj. Autori v nej neponúkajú len historické a teoretické úvahy, ale aj podrobný výklad vybraných prelomových i vlastných obľúbených westernov. Publikácia je rozdelená do piatich kapitol, dopĺňa ich rozsiahly apendix Martina Helebranta venovaný zbraniam (nielen) Divokého západu a filmového westernu. V úvode knihy sa obaja autori vyznávajú z vášne k westernu, keď hovoria, že „náš záujem o tento filmový žáner je trvalý, čo dokazuje aj fakt, že každý z nás už predtým niečo o westernoch napísal." Ide už o tretiu spoločnú publikáciu oboch autorov po monografii Juraj Jakubisko (SFÚ Bratislava, 2005) a teoretickej publikácii Znaky, obrazy a stíny slov (AMU Praha, 2009).

Druhé, elektronické vydanie obsahuje dôležité rozšírenia textu v jednotlivých kapitolách, predovšetkým k westernom, ktoré vznikli po prvom vydaní knihy. Týka sa to aj úvahy o maďarsko-slovenskom koprodukčnom filme Mirage (2014) režiséra Szabolcsa Hajdua, ktorý hovorí o rasizme, rovnoprávnosti, moci a slobode. Zobrazuje príbeh afrického futbalistu na úteku pred spravodlivosťou, kedy nachádza úkryt na farme v srdci maďarskej pusty ďaleko od civilizácie. „Keď nám vydavateľ oznámil, že sa plánuje druhé vydanie, rozhodli sme sa knihu doplniť o nové časti," hovoria v predslove k druhému vydaniu autori publikácie Peter Michalovič a Vlastimil Zuska. „Teší nás, že sme do knihy mohli zaradiť úvahu o maďarsko-slovenskom koprodukčnom filme Mirage. Film mal premiéru v roku 2015, krátko po prvom vydaní našej knihy, a tak až teraz môžeme tento film interpretovať. Je to žánrový hybrid, krížia sa v ňom tvorivé postupy príznačné ako pre eastern, tak aj pre moderný western. Pre nás je to však v každom prípade zaujímavý a hlavne vynikajúci film. Sme radi, že aj v strednej Európe sa zrodil film, ktorý dokáže obohatiť dejiny jedného z najrozšírenejších filmových žánrov."

Kniha Petra Michaloviča a Vlastimila Zusku Rozprava o westerne sa vo svojej tlačenej podobe do roka od svojho vydania v roku 2014 vypredala. Podľa slov Petra Dubeckého, generálneho riaditeľa SFÚ, „ešte nijaká odborná kniha, ktorú vydal Slovenský filmový ústav, sa tak rýchlo nevypredala, a to je dôvod, prečo sme sa rozhodli pre druhé vydanie. Druhé vydanie je pre SFÚ výnimočné, pretože v jeho histórii vyjde ako prvá elektronická kniha. Týmto vydaním vstupujeme na nové, pre nás doteraz neznáme teritórium. Verím, že to bude vstup úspešný a že vďaka tomuto kroku sa ku knihe ľahšie dostanú čitatelia nielen doma, ale aj v zahraničí." Z publikácií edičného oddelenia SFÚ sa v minulosti s veľkým čitateľským záujmom stretli napríklad knižné publikácie Sprievodca klubovým filmom autorskej dvojice Miro a Peter Ulman (SFÚ 2001, 2003, 2008) a Katalóg slovenských celovečerných filmov 1921 – 1999 autorky Renáty Šmatlákovej (SFÚ 1999, 2000). Viac informácií o edičnej činnosti SFÚ nájdete na: http://www.sfu.sk/film-archiv-publikacie/knihy.