Prog-rocková legenda z Poľska – kapela SBB – na Rádiu Devín

21.02.2013 21:30 | Tlačové správy | RTVS

Rádio Devín pozýva svojich poslucháčov na ďalšie zo série koncertných podujatí, ktoré pripravilo v spolupráci s OZ SCENE. Priaznivci progresívnej hudby si môžu v pondelok 25. februára o 19.00 h vychutnať v nefalšovanej klubovej atmosfére koncert legendárnej poľskej formácie 70. rokov – SBB . Kapela vystúpi v priestoroch Klubu MMC na Karpatskej ulici v Bratislave. Záznam z koncertu uvedie exkluzívne Rádio Devín v programe Artrock 19. apríla 2013 o 17.35 h.

„Pre mnohých je Rádio Devín stelesnením rozhlasovej stanice, ktorá hrá iba vážnu hudbu. Nie je to tak, našim poslucháčom pravidelne ponúkame aj iné hudobné žánre nekomerčného typu, vrátane art rocku a progresívneho rocku, ktorý hrajú aj SBB," povedala dramaturgička Rádia Devín Zuzana Adamkovičová.

„Keď SBB po prvýkrát hrali v Bratislave, svojou energiou, nasadením a hráčskou bravúrnosťou takmer zbúrali Estrádnu sálu PKO. Po rokoch sa vracajú späť a poslucháči sa môžu tešiť na nefalšovanú zmes džezu, rocku a blues. Taktiež uvidíme, či aj po rokoch ostala skupina verná pôvodnému významu skratky SBB – Hľadaj, búraj a stavaj," povedal pre Rádio Devín spisovateľ a publicista Peter Pišťanek.

Čo v histórii slovenskej hudby znamená Collegium Musicum, to v susednom Poľsku predstavuje skupina SBB. Je to nefalšovaná legenda progresívnej hudby patriaca medzi absolútnu špičku. Trio hudobníkov v zložení Józef Skrzek, Apostolis Anthimos a Jerzy Piotrowski pôvodne hralo ako sprievodná skupina. V roku 1974 sa trio osamostatnilo a pod názvom SBB nahralo svoj debutový album. Onedlho sa stalo najpopulárnejším hudobným telesom v Poľsku a lukratívnym vývozným artiklom.

„Hrali sme niekoľkokrát aj na Slovensku. Už sa tešíme na vaše publikum, je veľmi spontánne a energické," uviedol pre médiá člen kapely SBB Józef Skrzek.

Po sérii úspešných albumov a ešte úspešnejších koncertných turné v Poľsku i po celej Európe si skupina v roku 1980 dala na dve desaťročia pauzu. Trio SBB ohlásilo svoj návrat na scénu na prahu nového tisícročia, keď k ústrednej dvojici Skrzek a Anthimos pribudol bubeník Paul Wertico. Od roku 2000 SBB nepretržite pôsobí na poľských i svetových pódiách a pravidelne nahráva nové albumy. V minulom roku sa na trhu objavil nový štúdiový album nazvaný SBB. V štúdiu si kapela vystačila ako duo, na koncertoch ju za bicou súpravou dopĺňa dlhoročný spolupracovník Ireneusz Glyk.

Záznam koncertu skupiny SBB odvysiela Rádio Devín 19. apríla v rámci programu Artrock.

Nominácie na ceny Emmy sú známe, ovládla ich dráma Hra o tróny (VIDEO)

1. Nominácie na ceny Emmy sú známe, ovládla ich dráma Hra o tróny (VIDEO)

Záverečná ôsma séria dramatického fantasy seriálu Hra o tróny získala 32 nominácií na televízne ceny Emmy, čo prekonalo doterajší rekord 27 nominácií, ktoré v roku 1994 mal kriminálny seriál Polícia New York.

Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

2. Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

Na Malte sa pre vraždu novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej postavia pred súd traja muži.

3. V Moskve prepustili štyroch policajtov kvôli zadržaniu investigatívneho novinára

Štyria policajti z Moskvy boli prepustení v súvislosti s júnovým zadržaním investigatívneho novinára Ivana Golunova.

Prečo Agentom 007 bude v novej bondovke žena? (VIDEO)

4. Prečo Agentom 007 bude v novej bondovke žena? (VIDEO)

Novým tajným agentom s označením 007 bude po Danielovi Craigovi prvýkrát v dejinách bondoviek žena a černoška, ​​britská herečka Lashana Lynchová. Tvrdí to britský bulvárny denník Daily Mail, ktorý sa odvoláva na zdroj z filmového priemyslu.

Kampaň s mŕtvym vtákom upozorňuje na masaker v Stredomorí (FOTO)

5. Kampaň s mŕtvym vtákom upozorňuje na masaker v Stredomorí (FOTO)

Nielen na Slovensku ale aj v ČR sa v týchto dňoch objavila nezvyčajná bilbordová kampaň, ktorá ukazuje fotky mŕtvych vtákov.

6. Výzva politikom a političkám: Nezneužívajte tému LGBT v predvolebných kampaniach

Festival Dúhový PRIDE vyvrcholí 20. júla 2019 sprievodom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. V tejto súvislosti organizátori festivalu vyzývajú slovenských politikov a političky, aby prestali zneužívať tému práv LGBT ľudí v predvolebných kampaniach, hľadali riešenia problémov, ktoré ľudí naozaj trápia a prijali konečne legislatívu pre páry rovnakého pohlavia a ich rodiny.

7. Falošný profil láka od dievčat nahé fotky, film ukazuje ako predátor loví deti na sociálnej sieti (VIDEO)

Ako získať kompromitujúci materiál od neplnoletých osôb, je jednou z tém filmu s názvom Kto je ďalší?, ktorý ide do kín. Film je nakrútený podľa skutočných príbehov zo Slovenska, Kanady a Ruska. Ako námet slúžila aj reálna instagramová stránka, ktorá dodnes funguje.

Ukrajinská televízia 112 bola terčom útoku z granátometu

8. Ukrajinská televízia 112 bola terčom útoku z granátometu

Neznámy útočník v sobotu na sídlo ukrajinskej spravodajskej televízie 112 vypálil strelu z granátometu, nikto zranený nebol, budova ale bola poškodená. Prípad úrady vyšetrujú ako teroristický akt, napísala agentúra AP.

České vydavateľstvo Penty minulý rok prehĺbilo stratu na 83,6 miliónov Kč

9. České vydavateľstvo Penty minulý rok prehĺbilo stratu na 83,6 miliónov Kč

Vydavatelství Vltava Labe Media loni prohloubilo ztrátu z 18 milionů na 83,6 milionu korun. Tržby vydavatele novin Deník klesly zhruba o desetinu na 1,46 miliardy korun. Vyplývá to účetní závěrky společnosti.

DIGI prináša rozprávkové leto a skvelé zľavy

10. DIGI prináša rozprávkové leto a skvelé zľavy

Spoločnosť DIGI SLOVAKIA si na letné obdobie pripravila zaujímavú ponuku. Výhodné zľavy na prvých 6 mesiacov pre nových zákazníkov, TV + Internet pod jednou strechou, ako aj rozprávková ponuka detských programov pre všetkých.