Prog-rocková legenda z Poľska – kapela SBB – na Rádiu Devín

21.02.2013 21:30 | Tlačové správy | RTVS

Rádio Devín pozýva svojich poslucháčov na ďalšie zo série koncertných podujatí, ktoré pripravilo v spolupráci s OZ SCENE. Priaznivci progresívnej hudby si môžu v pondelok 25. februára o 19.00 h vychutnať v nefalšovanej klubovej atmosfére koncert legendárnej poľskej formácie 70. rokov – SBB . Kapela vystúpi v priestoroch Klubu MMC na Karpatskej ulici v Bratislave. Záznam z koncertu uvedie exkluzívne Rádio Devín v programe Artrock 19. apríla 2013 o 17.35 h.

„Pre mnohých je Rádio Devín stelesnením rozhlasovej stanice, ktorá hrá iba vážnu hudbu. Nie je to tak, našim poslucháčom pravidelne ponúkame aj iné hudobné žánre nekomerčného typu, vrátane art rocku a progresívneho rocku, ktorý hrajú aj SBB," povedala dramaturgička Rádia Devín Zuzana Adamkovičová.

„Keď SBB po prvýkrát hrali v Bratislave, svojou energiou, nasadením a hráčskou bravúrnosťou takmer zbúrali Estrádnu sálu PKO. Po rokoch sa vracajú späť a poslucháči sa môžu tešiť na nefalšovanú zmes džezu, rocku a blues. Taktiež uvidíme, či aj po rokoch ostala skupina verná pôvodnému významu skratky SBB – Hľadaj, búraj a stavaj," povedal pre Rádio Devín spisovateľ a publicista Peter Pišťanek.

Čo v histórii slovenskej hudby znamená Collegium Musicum, to v susednom Poľsku predstavuje skupina SBB. Je to nefalšovaná legenda progresívnej hudby patriaca medzi absolútnu špičku. Trio hudobníkov v zložení Józef Skrzek, Apostolis Anthimos a Jerzy Piotrowski pôvodne hralo ako sprievodná skupina. V roku 1974 sa trio osamostatnilo a pod názvom SBB nahralo svoj debutový album. Onedlho sa stalo najpopulárnejším hudobným telesom v Poľsku a lukratívnym vývozným artiklom.

„Hrali sme niekoľkokrát aj na Slovensku. Už sa tešíme na vaše publikum, je veľmi spontánne a energické," uviedol pre médiá člen kapely SBB Józef Skrzek.

Po sérii úspešných albumov a ešte úspešnejších koncertných turné v Poľsku i po celej Európe si skupina v roku 1980 dala na dve desaťročia pauzu. Trio SBB ohlásilo svoj návrat na scénu na prahu nového tisícročia, keď k ústrednej dvojici Skrzek a Anthimos pribudol bubeník Paul Wertico. Od roku 2000 SBB nepretržite pôsobí na poľských i svetových pódiách a pravidelne nahráva nové albumy. V minulom roku sa na trhu objavil nový štúdiový album nazvaný SBB. V štúdiu si kapela vystačila ako duo, na koncertoch ju za bicou súpravou dopĺňa dlhoročný spolupracovník Ireneusz Glyk.

Záznam koncertu skupiny SBB odvysiela Rádio Devín 19. apríla v rámci programu Artrock.

České médiá sú pod tlakom, uvádza Európska novinárska federácia

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace (EJF), na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas.

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).

Dano Dangl o novej Mall.tv: Vyrábame necenzurovaný obsah, nepozeráme sa na to, či sa niekto urazí (VIDEO)

Už mesiac na Slovensku vysiela nová internetová televízna platforma Mall.tv. Má veľké ambície, chce "dobyť slovenský trh".

Markíza kvôli násiliu nečakane vylúčila z Farmy jedného súťažiaceho (VIDEO)

Televízia Markíza dnes oznámila, že z reality šou Farma vylúčila jedného zo súťažiacich - Mateja Jurkoviča.

Marocký kráľ omilostil novinárku odsúdenú za interrupciu

Marocký kráľ včera omilostil novinárku Hadžáru Rajsúníovú, ktorá bola minulý mesiac odsúdená k ročnému väzenia za nemanželský sex a interrupciu spolu so svojím snúbencom, lekárom a dvoma jeho kolegami.

Kontroverznej piesni Elánu dali viaceré rádiá stopku, čo hovorí na kritiku skupina Elán? (VIDEO)

Najnovší počin skupiny Elán videoklip Bulvárne krysy vyvolal nielen medzi novinármi ale aj mnohými fanúšikmi skupiny pobúrenie a kritiku.

SWAN posilňuje postavenie v regiónoch, majetkovo vstupuje do dvojice telekomov

Telekomunikačný operátor SWAN posilňuje svoju pozíciu na slovenskom trhu. Akvizíciou lučeneckých spoločností SBD Lučenec – stredisko Satelit a Kabel Telekom napĺňa SWAN aj naďalej svoju víziu vyzývateľa trojice nadnárodných telekomov, ktoré pôsobia na našom trhu. Zákazníkom prinesie majetkový vstup nielen modernizáciu infraštruktúry, ale aj nové produkty a služby.

Do niektorých redakcií prišla 39-hodinová nahrávka Gorily, zverejnená je aj na webe

V utorok večer dostalo niekoľko redakcií mailom link, na ktorom je 39 hodinová nahrávka súboru v mp3 formáte s názvom Gorila.

Zákazníci DSL internetu v Orangei budú surfovať rýchlejšie a bez dátových obmedzení. Zrýchli aj optika. Všetko za nezmenenú cenu

Od 16. októbra 2019 Orange zvyšuje rýchlosti pevného DSL internetu a optického internetu Partner a ruší pri nich dátové obmedzenia. O ďalších 100 Mbit/s vzrastie aj maximálna rýchlosť pri najvyššom variante optického internetu Home Fiber. To všetko bez akejkoľvek zmeny v cenách.

Zoznam novinárov, ktorých lustrovali a sledovali, zostavil Kočner s Petrom Tóthom

„Lustrovanie 29 novinárov a ich 140 príbuzných vrátane zavraždeného Jána Kuciaka v policajných databázach nariadil aj zabezpečil Marian Kočner a sprostredkoval ho podnikateľ s väzbami na Smer Norbert Bödör. Vypovedal o tom bývalý šéf kontrarozviedky SIS a Kočnerov priateľ a spolupracovník Peter Tóth v prípade vyšetrovania lustrácií aj v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.“