Pivovar Hurbanovo podporuje rozvoj turizmu v regióne

Pivovar Hurbanovo podporuje rozvoj turizmu v regióne Foto: Heineken

Najväčší a najmodernejší pivovar na Slovensku otvára svoje brány pre verejnosť. Od konca júla je v pivovare Hurbanovo dostupná interaktívna prehliadková trasa Hurbanovská pivná cesta, ktorá zaujímavou formou priblíži históriu a súčasnosť výroby piva u nás. Odborné informácie, ako aj rôzne zaujímavosti počas prehliadky návštevníkom sprostredkuje obchodný sládok Karol France, ktorý v tomto roku za svoje celoživotné zásluhy získal ocenenie Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva.

Pivovar bude pre verejnosť otvorený dva dni v mesiaci, a záujemcovia si môžu termín prehliadky rezervovať vopred prostredníctvom jednoduchého online formulára na novej web stránke www.heinekenslovensko.sk. Hurbanovská pivná cesta sa tak stáva ďalšou zaujímavou atrakciou pre návštevníkov regiónu južného Slovenska, čím unikátnym spôsobom prispieva k rozvoju domáceho turistického ruchu u nás.

História hurbanovského pivovaru sa začala písať v 60-tych rokoch minulého storočia. V roku 1967 bola dokončená výstavba sladovne, v roku 1969 sa dostaval pivovar. Malé desaťtisícové mestečko Hurbanovo sa tak vďaka svojej polohe a ideálnej klíme stalo pomyselným centrom slovenského pivovarníctva. Celkom prirodzene tak Hurbanovo už desiatky rokov priťahuje pozornosť milovníkov zlatého moku z celého Slovenska.

„Prehliadky nášho výrobného závodu boli v minulosti vyhľadávanou súčasťou mestských slávností v Hurbanove, ako aj nášho Dňa otvorených dverí. Práve tieto podujatia, ako aj mnohé požiadavky na exkurzie v pivovare nás presvedčili, že vybudovať zaujímavú prehliadkovú trasu dostupnú širokej verejnosti počas celého roka skutočne dáva zmysel," hovorí Hana Šimková, manažérka korporátnych vzťahov spoločnosti HEINEKEN Slovensko, a dodáva: „Dnes tento projekt, ktorý podporí nielen slovenské pivovarníctvo, ale aj turistický ruch v regióne, s radosťou odovzdávame do užívania. Vďaka Hurbanovskej pivnej ceste môžeme v pivovare ponúknuť zaujímavý zážitok pre všetkých milovníkov zlatého moku, záujemcov o históriu aj moderné technológie, ako aj pre turistov, ktorí zavítali do blízkosti Hurbanova."

Foto: Hurbanovo

Prehliadková trasa Hurbanovskej pivnej cesty pozostáva z viacerých tematických častí. Príbeh štyroch základných surovín, z ktorých sa vo svete vyrába až 40.000 rôznych typov pív, sa návštevníci dozvedia v priestoroch historickej varne s pôvodnými medenými kotlami. Tie sa dnes už na výrobu piva síce nepoužívajú, priestory však slúžia ako múzeum, v ktorom návštevníci nájdu rôzne artefakty pochádzajúce zo začiatkov pivovarníctva v Hurbanove. Všetko o súčasnej výrobe piva sa návštevníci dozvedia pri prehliadke novej varne, fermentačných tankov, ako aj na plniacich linkách, ktoré si môžu pozrieť z bezpečnej presklenej galérie nad výrobnou halou. Poslednou, veľmi populárnou zastávkou je návšteva moderného pubu priamo v priestoroch pivovaru, ktorá je samozrejme spojená s ochutnávkou piva. Pred odchodom si môžu pivári vybrať suvenír s vizuálom Hurbanovskej pivnej cesty alebo svojich obľúbených značiek v stánku s darčekovými predmetmi, ktorý je vyrobený na mieru pre pivovar v dizajne pripomínajúcom pôvodné pivovarnícke medené kotly a potrubia.

Odborný výklad počas prehliadky návštevníkom sprostredkuje obchodný sládok Karol France, ktorý práci s pivom zasvätil takmer 40 rokov svojej kariéry. V roku 2016 získal od Slovenského združenia výrobcov piva a sladu ocenenie Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Karol France hovorí: „Som veľmi rád, že aj vďaka Hurbanovskej pivnej ceste môžem svoje skúsenosti a vedomosti o pive sprostredkovať verejnosti. Otvorenie najväčšieho slovenského pivovaru je dôležitým krokom k šíreniu pozitívneho príbehu slovenského piva, ako aj k ďalšiemu rozvoju pivnej kultúry."

Foto: Hurbanovo

Projekt Hurbanovskej pivnej cesty plánuje pivovar na základe spätnej väzby od návštevníkov ďalej zdokonaľovať, a spájať sa aj s ďalšími atrakciami v meste a okolí. „Hurbanovo je malé mestečko na juhu Slovenska, turistom však má čo ponúknuť. V súčasnosti už nadväzujeme spoluprácu s reštauráciou v historických priestoroch pôvodného Steinerovho kaštieľa v centre mesta pri príprave špeciálneho pivného menu podľa programu Sedem chutí piva. Návštevníkom budeme určite odporúčať aj prehliadku Slovenskej ústrednej hvezdárne Hurbanovo či ďalšie zaujímavosti v okolí," dodáva H. Šimková.

Hurbanovská pivná cesta sa pre verejnosť otvára prvým prehliadkovým dňom v stredu 27. júla 2016, a následne bude prístupná vždy dve stredy v kalendárnom mesiaci. V rámci jedného dňa sa uskutočnia dve prehliadky pivovaru - dopoludnia a popoludní, pričom celkové trvanie prehliadky je približne 90 minút. Na návštevu je potrebné sa vopred registrovať prostredníctvom online formulára na internetovej stránke www.heinekenslovensko.sk. Základné vstupné je 3 eurá pre dospelú osobu, a zahŕňa aj ochutnávku piva so sládkom v závere prehliadkovej trasy. Deti do 18 rokov sa prehliadky môžu zúčastniť iba v sprievode dospelej osoby. Tešíme sa na vašu návštevu!