Naj hovorcu budú hodnotiť aj akademici a experti na PR Zdroj: Made in Media

Naj hovorcu budú hodnotiť aj akademici a experti na PR

01.08.2016 15:39 | Tlačové správy | AHS

Aktuálny ročník novinárskej ankety Hovorca roka 2016 odštartoval v zmenenej koncepcii. Short list piatich naj hovorcov v každej hodnotenej kategórii vytvoria okrem novinárov, aj samotní hovorcovia, zástupcovia PR agentúr a akademická obec.

Hlasovanie potrvá do 21. augusta 2016. Shortlistové nominácie následne posúdi odborná porota a vyberie víťazov v jednotlivých kategóriách. Asociácia hovorcov Slovenska (AHS), slávnostne vyhlási najlepších hovorcov na tradičnej novinárskej akcii - Made in Media party, 9. septembra 2016 v Bratislave.

Novinári sú podľa predsedu AHS Milana Vangu, najkompetentnejší na výber nominácií, pretože s hovorcami denne spolupracujú. „Na druhej strane, aj hovorcovia dokážu zhodnotiť prácu svojich kolegov a preto im takisto umožníme hlasovať. Podľa štatútu však hovorca nemôže dať hlas sám sebe."

Ďalšou skupinou hlasujúcich sú zástupcovia PR agentúr, ktorí týmto spôsobom môžu oceniť prácu hovorcov a samozrejme akademická obec. Jej predstavitelia vzdelávajú študentov PR, komunikácie, marketingu a dokážu odborne zhodnotiť, kto patrí k hovorcovskej špičke. „K zmene koncepcie, sme pristúpili s cieľom zvýšiť odbornosť a objektívnosť vyhodnotenia ankety," vysvetlil Milan Vanga.

Na stránke www.hovorcaroka.sk bude aj tento rok v spolupráci s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky (TASR), uverejnený zoznam výstupov každého hodnoteného hovorcu. Výstupy generuje monitorovací systém WebReport.sk. „Táto služba umožní hlasujúcim získať prehľad o spôsobe komunikácie konkrétneho hovorcu, aby mohli posúdiť jeho prácu," uviedol v tejto súvislosti Richard Jajcay, riaditeľ úseku obchodu a marketingu TASR.

Organizátori sa tento rok rozhodli ešte viac rozšíriť charitatívny charakter ankety. Kým po minulé ročníky poukazovali výťažky z tomboly Linke detskej istoty, alebo ľuďom v núdzi cez portál ĽudiaĽudom.sk, aktuálny ročník bude získavať financie na pomoc detským onkologickým pacientom už samotným hlasovaním. Každý hlasujúci v ankete prispeje jedným eurom neziskovej organizácii Deti s rakovinou. Podľa jej riaditeľky Kataríny Kopper, nezisková organizácia použije vyzbierané peniaze na financovanie potrieb rodín počas liečby, alebo stavbu denného stacionára pre rodičov onkologicky chorých pacientov. „Pre tieto rodiny je každé jedno euro obrovská pomoc a my sme veľmi vďační za každý príspevok," uviedla v tejto súvislosti. Okrem výťažku z hlasovania poputuje detským pacientom aj výťažok z tradične charitatívnej tomboly na Made in Media party.

Reportéri bez hraníc žiadajú Zuzanu Čaputovú, aby vetovala tlačový zákon

1. Reportéri bez hraníc žiadajú Zuzanu Čaputovú, aby vetovala tlačový zákon

Reportéri bez hraníc (RSF) zverejnili vyhlásenie, v ktorom naliehajú na slovenskú prezidentku, aby nepodpísala pozmeňujúce a doplňujúce návrhy tlačového zákona, ktoré v utorok prijal parlament, pretože by slovenským politikom poskytli automatické právo na odpoveď v médiách, ak by uvedené správy boli „nepravdivé alebo zavádzajúce“.

Poštová banka má vlastnú kolekciu oblečenia: Dobro sa nosí (FOTO)

2. Poštová banka má vlastnú kolekciu oblečenia: Dobro sa nosí (FOTO)

Poštová banka spustila predaj vlastnej kolekcie oblečenia pod názvom Dobro sa nosí. Celý výťažok z  predaja poputuje na dobrú vec. Záujemcovia ju nájdu v predajni Nosene a kúpou kúskov z tejto kolekcie sa aj oni stanú nositeľmi dobra.

Poľsko sa vo svete promuje fotografiami Prahy (FOTO)

3. Poľsko sa vo svete promuje fotografiami Prahy (FOTO)

Poľsko si najalo americkú reklamnú agentúru, ktorá jeho krásy propagovala prostredníctvom fotografií z Prahy. Poľská národná nadácia zaplatila americkej agentúre White House Writers Group (WHWG) podľa poľského portálu onet.pl 5,5 milióna dolárov.

Novinár bol zatknutý po tweete, ktorým urazil políciu

4. Novinár bol zatknutý po tweete, ktorým urazil políciu

Chorvátsky novinár spravodajského portálu Index.hr bol zatknutý a prepustený s pokutou za údajnú urážku chorvátskej polície na twitteri. Kvôli ďalšiemu vyjadreniu na tejto sociálnej sieti čelí obvineniu, že sa dotkol cítenia Chorvátov, informovali miestne médiá.

5. Parlament zrušil koncesionárske poplatky pre časť obyvateľov. Pozrite sa pre koho a od kedy

Parlament dnes schválil novelu zákona, ktorou zrušil koncesionárske poplatky pre dôchodcov, ľudí v hmotnej núdzi a pre zdravotne postihnutých.

Internet by sme deťom nemali zakazovať.  Mali by sme ich učiť používať ho správne

6. Internet by sme deťom nemali zakazovať. Mali by sme ich učiť používať ho správne

Internet sa veľmi rýchlo stal neoddeliteľnou súčasťou života dospelých, ale aj tínedžerov a detí. Tie si bez online pripojenia nevedia predstaviť svoj deň. Internet sa už od útleho detstva stáva ich primárnym zdrojom informácií, ale aj hlavným sprostredkovateľom sociálneho kontaktu s rovesníkmi. Nadácia Orange vo svojom grantovom programe e-Školy pre budúcnosť upozorňuje na potrebu zabezpečiť žiakom potrebné zručnosti a skúsenosti nevyhnutné pre spoločenské a pracovné prostredie 21.storočia.

7. Orange spúšťa globálnu komunikačnú kampaň na podporu rozumného a bezpečného používania digitálnych technológií (VIDEO)

Orange v týchto dňoch spúšťa aj na Slovensku globálnu kampaň, ktorá sa zaoberá rozumným a bezpečným používaním digitálnych technológií.

Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

8. Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

Politici, vysokí štátni úradníci a ďalší predstavitelia verejných inštitúcií opäť získajú právo na zverejnenie reakcie na články tlače a tlačových agentúr, pokiaľ tieto články obsahujú nepravdivé alebo neúplné údaje o ich práci.

Mafra spustila nadstavbu iDNES, od decembra bude platená

9. Mafra spustila nadstavbu iDNES, od decembra bude platená

Vydavatelství Mafra dnes spustilo prémiovou nadstavbu svého zpravodajského portálu iDNES.cz.

10. Začala vysielať nová internetová televízia - s Danglom, Zomri, Vinczeovou a ďalšími (VIDEO)

Necelý rok po začiatku vysielania v susednej Českej republike začala vysielať na Slovensku lokalizovaná Mall.tv aj s vlastnou produkciou. Vysielateľ avizuje dvanásť pôvodných relácií, v ktorých budú účinkovať známe tváre z Markízy, JOJ či RTVS.