5 tipov, ako nemať starosti s peniazmi na dovolenke Foto: Zuno

5 tipov, ako nemať starosti s peniazmi na dovolenke

08.09.2016 10:40 | Tlačové správy | Zuno

Dovolenka je čas, kedy chceme mať čo najmenej starostí. Aby ste si tento čas užili v pohode, prinášame vám rady, ako čo najefektívnejšie vyberať hotovosť, či vyriešiť prípadnú stratu alebo krádež karty.

1. Zoberte si debetnú aj kreditnú kartu

Ak rozmýšľate, či do vašej peňaženky pridať aj kreditnú kartu, dovolenka je na to najlepší čas. Môže sa vám stať, že u niektorých poskytovateľov služieb nebudete môcť použiť klasickú debetnú kartu. Viaceré požičovne áut aj hotely požadujú pri rezervácii či platbe kreditnú kartu.

Kreditka vám príde vhod tiež v prípade nepredvídaných výdavkov, alebo ak chcete zažiť či nakúpiť viac. Niektoré banky totiž ponúkajú až 55 dňové obdobie, v ktorom môžete peniaze z kreditky splatiť úplne bez úrokov. Kreditný limit je možné previesť aj na bežný účet.
Navyše majú mnohé prémiové kreditky už automaticky v poplatku zahrnuté aj cestovné poistenie jej majiteľa.

• TIP: Dnes už banky prinášajú rôzne spôsoby, ako uľahčiť klientom život na cestách. Najnovšie sa napríklad viete poistiť rýchlo a jednoducho priamo prostredníctvom bankovej aplikácie v mobile. Poistenie je možné zriadiť na celý rok, alebo len na určené obdobie. Poistiť cez mobil môžete seba alebo aj celú rodinu.

2. Výbery hotovosti v zahraničí

Zistite si vopred, aké poplatky účtuje vaša banka za výbery z bankomatov v zahraničí. Poplatky závisia od typu karty, aj od typu vášho účtu. Poplatok môže byť vo forme pevnej sadzby alebo vyrátaný ako percento z vybranej sumy. Zopár bánk si dokonca za výbery v zahraničí neúčtuje poplatky vôbec. Vo vybraných krajinách, mimo EÚ, si pri výbere dávajte pozor na poplatok, ktorý vám môže účtovať prevádzkovateľ bankomatu. Bankomat vás musí na takýto poplatok vopred upozorniť.

• TIP: Ľudia sa na dovolenke pri výbere z bankomatu v zahraničí stretnú s možnosťou výberu meny, v ktorej má byť transakcia zúčtovaná. Možnosti sú obvykle dve. Buď v domácej mene, napríklad forinty v Maďarsku, alebo v eurách. V prípade, že si klient zvolí štandardnú cestu, teda domácu menu, zúčtovanie sa vykoná kurzom spoločnosti Visa/MasterCard. Vtedy sa použije kurz tejto spoločnosti na prepočet domácej meny, napríklad z forintov na eurá. Ten je obvykle výhodnejší, ako keby si zákazník zvolil druhú možnosť, teda zúčtovanie transakcie v eurách.

• Pre vyhľadávanie bankomatov v zahraničí je dobré mať nainštalovanú niektorú z aplikácií určených pre smartfóny. Jednou z nich je napríklad Visa traveltools.

3. Dostatok hotovosti

Zistite si, či výbery v hotovosti v krajine, kam cestujete (najmä mimo EÚ), nie sú limitované len na určitú sumu na deň. Pri výlete do exotickejšej destinácie je dobré cestu nahlásiť banke, aby v prípade, že sa jej nepodarí s vami skontaktovať, kartu pre podozrenie zo zneužitia nezablokovala. Dostatok hotovosti sa hodí napríklad na platby za lekárske ošetrenie. Poisťovne totiž takéto prípady preplácajú až následne po zdokladovaní poistnej udalosti.

• TIP: Zistite si vo svojej banke limity pre výber hotovosti vo zvolenej destinácii.

4. Skontrolujte si limity na platby aj výbery

Aby ste v obchode, či pri platbe v hoteli neostali zaskočení, je dobré skontrolovať si pred cestou limity, ktoré máte nastavené pre platbu kartou. Ďalší limit, ktorý je dobre poznať, je maximálna suma peňazí, ktorá sa dá vo zvolenej destinácii vybrať z bankomatu za jeden deň. Vo vzdialenejších destináciách limit môže byť nižší ako v Európe.

• TIP: Viaceré banky umožňujú v mobile bankingu zmenu limitov pre platbu kartou, ktorá je platná okamžite.

5. Blokovanie pri strate či krádeži karty

Krádeže a zneužitia kariet patria medzi najčastejšie nepríjemnosti nielen na dovolenkách v zahraničí. Preto je dobré mať nastavené SMS notifikácie o pohyboch na karte aj na účte. Banky umožňujú blokovanie kariet v internet či mobil bankingu, alebo telefonicky.

• TIP: Uložte si do mobilu telefónne číslo na kontaktnú linku vašej banky alebo spoločnosti, ktorá kartu vydala. V prípade potreby ho nebudete musieť zdĺhavo hľadať a blokovanie karty uskutočníte pomocou jedného telefonátu.

• Ak trávite dovolenku len v jednej destinácii, nenoste so sebou naraz obe karty. V prípade straty alebo krádeže jednej z nich vám druhá ostane v rezerve.

EXTRA TIP: Služba VIAMO

Ak cestujete vo väčšej partii a skladáte sa napríklad na benzín, ideálna je služba VIAMO. Prostredníctvom nej je možné poslať peniaze priamo na telefónne číslo. Ak sa teda s priateľmi chcete zložiť na prenájom auta, alebo na spoločný obed, je táto služba ideálna bez potreby použitia hotovosti. Poskytujú ju vybrané slovenské banky (Tatra banka, VÚB banka a ZUNO banka), ktoré umožňujú posielanie peňazí priamo na telefónne číslo. Platby cez VIAMO na Slovensku akceptujú už aj niektorí obchodníci či poskytovatelia služieb.

Autor článku: produktový manažér ZUNO banky Juraj Karabínoš

Ministerstvo reaguje na Kotlebu: Bromhexin s vodkou COVID-19 nelieči, práve naopak (VIDEO)

Šéf ĽSNS Marian Kotleba donedávna šíril hoaxy a dezinformácie, ktorými spochybňoval epidemiologické opatrenia pri nákaze COVID-19. Nakoniec sám na COVID-19 ochorel.

Jaroslav Rezník je v karanténe, zasadnutie Rady RTVS sa odkladá

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník je v karanténe, pretože bol v bezprostrednom kontakte s blízkym spolupracovníkom, u ktorého bol v rámci preventívneho testovania v RTVS odhalený pozitívny výsledok na COVID-19.

Denníka Pravda sa vráti k zverejňovaniu čísel v audite ABC SR

Koncom októbra začne kancelária ABC SR zverejňovať aj údaje o tlačených a predaných nákladoch denníka Pravda.

Slovenská sporiteľňa získala ocenenie za výnimočné líderstvo počas krízy od magazínu Global Finance

Prestížny medzinárodný magazín Global Finance včera udeľoval ocenenia pre banky a finančné inštitúcie, za reakcie na globálnu pandémiu a išli ďaleko nad rámec v pomoci klientom, pri ochrane svojich zamestnancov a ktoré súčasne poskytovali kritickú podporu celej spoločnosti, informuje banka v tlačovej správe.

Speváčka Lea Daniš je novou moderátorkou Rádia Europa 2 (VIDEO)

Novou tvárou Rádia Europa 2 je moderátorka Lea Daniš, ktorá do Radio Services prestúpila z metropolitného Rádia VIVA.

Pozor, leták je chybný. Testovanie bude len v sobotu a v nedeľu (FOTO)

V utorok si veľká časť obyvateľov Slovenska našlo v schránkach leták od štátu s podrobnosťami o tom, ako prebehne celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19.

SledovanieTV sa rozširuje na ďalšie platformy vrátane Amazon Fire TV Stick

SledovanieTV, populárny český poskytovateľ televízie cez internet, rozširuje ponuku platforiem, na ktorých je možné službu využívať. Potvrdzuje tým svoju pozíciu IPTV služby s najširšou podporou platforiem a zariadení nielen v Českej republike, ale aj na Slovensku.

Profesionáli z call centra Slovenskej sporiteľne oddnes pomáhajú v boji s koronavírusom

Desať expertov z call centra Slovenskej sporiteľne oddnes posilnilo kapacity štátnej infolinky a pomáha odpovedať na otázky ľudí ohľadom COVID-19.

Pre ľudí z médií a kultúry budú špeciálne odberné miesta v Mlynskej doline

Ministerstvo obrany sa rozhodlo vyjsť v ústrety médiám a kultúre.

Vyhlásenie: Riaďme sa odporúčaniami odborníkov a nie hoaxami

"Prosíme, prestaňte sa zahrávať so životmi zraniteľných, zdravotníkov ale aj nás všetkých," píšu v spoločnom vyhlásení Liga proti rakovine, Plamienok a Dobrý anjel, organizácie, ktoré pomáhajú chorým, ľuďom v ťažkej situácii, rodičom, ktorí prídu o dieťa. Reagujú tak na nárast dezinformácií, ktoré ohrozujú zraniteľných, zdravotníkov a aj všetkých ostatných.