Penta podala žaloby na Daga Daniša a Martina Kuglu. Takto zdôvodňuje

19.06.2015 09:17 | Tlačové správy | Penta Investments

Odôvodnenie žalôb voči vydavateľovi Hospodárskych novín

Vážený pán riaditeľ,

rozhodol som sa Vás informovať o našom postoji a dôvodoch, pre ktoré sme podali žaloby voči spoločnosti MAFRA Slovakia, a.s. ako vydavateľovi denníka Hospodárske noviny.

Plne podporujem a rešpektujem právo novín a novinárov vyslovovať kritické názory, ako aj prinášať informácie o prešľapoch verejných činiteľov, či predstaviteľov podnikateľskej sféry. Mám však problém s tým, keď noviny a ich vydavateľ tolerujú správanie, ktoré nezodpovedá základným etickým a profesionálnym štandardom práce novinára. A tým by mala byť snaha prinášať nezaujaté informácie, ktoré sú overené a zodpovedajú faktografickej skutočnosti. Predpokladám, že Hospodárske noviny majú prijatý etický kódex obdobne, ako to majú aj iné vydavateľské tituly na Slovensku, či vo svete. Zároveň predpokladám, že zdôrazňuje potrebu nezaujatosti a nutnosti overovať fakty, ako základnú črtu novinárskej práce, ktorá ju odlišuje napríklad od blogerov, či internetových diskutérov.

Som presvedčený, že publikačná činnosť redaktora Hospodárskych novín Daga Daniša hrubo porušuje tieto princípy. Od júla 2014 až do mája 2015 publikoval Dag Daniš 19 článkov, komentárov, v ktorých zmieňoval investičnú skupinu Penta. V prílohe Vám posielam pre ilustráciu stručný výber z tejto Danišovej publikačnej činnosti. To, čo Daniš píše o Pente má jednu spoločnú črtu. Je to takmer vždy založené na domnienkach, neoverených a údajných informáciách, ktoré sú čitateľovi, verejnosti podsúvané ako nespochybniteľné fakty výhradne s negatívnou interpretáciou. Najčerstvejšie Danišove vyjadrenie na našu adresu, ktoré odznelo v Denníku N, že sa „nenechá buzerovať gorilami v obleku", je vizitkou predovšetkým samotného autora, ktorý je podľa mojej mienky hanbou Hospodárskych novín. Daniš týmto, ale aj inými svojimi vyjadreniami prekračuje hranice prípustnej a vecnej novinárskej kritiky. Jeho prejav zodpovedá správaniu politického aktivistu, čo dokazuje aj Danišova pravidelná publikačná činnosť na portáli www.konzervativnyvyber.sk, ktorý vedie Milan Krajniak, spoluzakladateľ strany NOVA a v súčasnosti zakladateľ politického hnutia 300.

Na Danišove články sme sa vždy snažili reagovať predovšetkým vecným spôsobom, poukazovali sme konkrétne na zavádzajúce, či lživé skutočnosti, v niektorých prípadoch sme požiadali o zverejnenie opravy v zmysle tlačového zákona. Odozva zo strany Hospodárskych Novín bola prakticky nulová, na väčšinu našich výziev ani neprišla slušná odpoveď. V najnovšom prípade, na ktorý sme sa rozhodli zareagovať podaním žaloby, sa jednalo o dva články, ktoré v krátkom čase po sebe zverejnili Hospodárske noviny. Ich autormi boli Dag Daniš a politológ Martin Kugla. Nevidím dôvod na tomto mieste opakovať a rozoberať zjavne lživé a zavádzajúce tvrdenia, ktoré sa objavili v týchto príspevkoch, tentokrát o aktivitách našej českej dcérskej spoločnosti Aero Vodochody. Náš postoj je zosumarizovaný v podaní, ktoré pripravili a podali naši právni zástupcovia a ktorého znenie máte predpokladám k dispozícii. Najprv sme Hospodárske noviny písomne vyzvali, aby zastavili zverejňovanie lživých informácií v tých súvislostiach, ktoré podsúval prvý Danišov komentár. Na túto výzvu sme nedostali žiadnu odpoveď, ale naopak došlo k zverejneniu ďalšieho článku v podobnom duchu, ktorého autorom bol Martin Kugla.

Novinári a vydavatelia novín majú v demokratickej spoločnosti značnú mieru slobody, ktorá im vytvára priestor pre nezávislú tvorbu. Súčasťou slobody je však aj zodpovednosť a schopnosť dodržiavať vlastné etické princípy a pravidlá. Vybavovanie si „účtov" prostredníctvom politického aktivizmu určite nie je prejavom novinárskej slobody, ktorá by si zaslúžila rešpekt, podporu a ochranu. Tak, ako novinári majú právo rozhodnúť sa o čom a ako chcú písať, tak existuje aj právo na ochranu voči lživým a účelovo podávaným informáciám. V prípade vydavateľstva MAFRA Slovakia, a.s., sme sa rozhodli začať toto právo dôsledne uplatňovať a vymáhať.

S pozdravom,

Mgr. Martin Danko

Trump pod pamätníkom exprezidentov kritizoval médiá i ničenie sôch

Veľa oslavných výrokov o minulosti a kultúre Spojených štátov, ale aj bojovne ladené pasáže o "ľavicovej kultúrnej revolúcii" či údajných snahách "vymazať históriu" obsahoval prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa v predvečer Dňa nezávislosti.

Čína informovala o koronavíruse až po dvoch žiadostiach od WHO

Čína informovala o výskyte pľúcnej choroby vo Wu-chan až po dvoch žiadostiach vznesených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

BBC prepustí 450 ľudí z britských televíznych kanálov a rádií

Britská vysielacia spoločnosť BBC prepustí 450 ľudí z regionálnych televíznych kanálov, rozhlasových staníc i z radov tých, ktorí vytvárajú spravodajský obsah na internete.

Kampaň Nebuď pirát so Sajfom od O2 získala ocenenie v celosvetovej PR súťaži (VIDEO)

Na celosvetovej súťaži PR projektov SABRE Awards získala spoločnosť O2 Slovakia ocenenie v kategórii Telekomunikácie za kampaň Nebuď pirát, v rámci ktorej operátor poukazuje na nebezpečenstvo používania mobilných telefónov za volantom a mladých vodičov zároveň motivuje k ich zodpovednému využívaniu.

Súd začal riešiť požiadavku Agrofertu na ospravedlnenie od Českej televízie

Soud se dnes začal zabývat žalobou, kterou se koncern Agrofert domáhá omluvy od České televize (ČT). Koncern tvrdí, že ČT poškodila jeho pověst, když ho ve dvou reportážích spojila s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Televize to odmítá. Trvá na tom, že reportáže byly pravdivé a vyvážené a že nebyly objektivně způsobilé k tomu, aby pověst Agrofertu poškodily.

Vo vedení VÚB banky majú posilu

Vrchný riaditeľ Antonio Bergalio, ktorý bol zodpovedný za úsek Financie, plánovanie a kontroling, sa po 6 rokoch vo VÚB banke, stane novým CFO v chorvátskej banke PRIVREDNA BANKA ZAGREB.

Do ČR sa vracajú zahraniční filmári, tých amerických pozýva aj minister

Do Česka se ve velké míře vracejí zahraniční filmové štáby.

Súd vyniesol rozsudok smrti nad novinárom kvôli protestom

V Iráne odsúdili na trest smrti novinára obvineného z podielu na rozpútanie protestov v roku 2017.

Záchrana pre všetky ženy vylúčené zo spoločnosti

Príbeh o žene, ktorá vyhorela. Sebavedomá, svedomitá perfekcionistka, ktorá vie, čo chce dosiahnuť v živote a za svoje úsilie aj niečo očakáva. Jedného dňa však vyhorí a upadne do hlbokej depresie.

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie aj predsedu

Rada Slovenského filmového ústavu (SFÚ) od 8. júna 2020 pracuje v novom zložení, jej dvoch nových členov vymenovala ministerka kultúry SR Natália Milanová.