Penta podala žaloby na Daga Daniša a Martina Kuglu. Takto zdôvodňuje

19.06.2015 09:17 | Tlačové správy | Penta Investments

Odôvodnenie žalôb voči vydavateľovi Hospodárskych novín

Vážený pán riaditeľ,

rozhodol som sa Vás informovať o našom postoji a dôvodoch, pre ktoré sme podali žaloby voči spoločnosti MAFRA Slovakia, a.s. ako vydavateľovi denníka Hospodárske noviny.

Plne podporujem a rešpektujem právo novín a novinárov vyslovovať kritické názory, ako aj prinášať informácie o prešľapoch verejných činiteľov, či predstaviteľov podnikateľskej sféry. Mám však problém s tým, keď noviny a ich vydavateľ tolerujú správanie, ktoré nezodpovedá základným etickým a profesionálnym štandardom práce novinára. A tým by mala byť snaha prinášať nezaujaté informácie, ktoré sú overené a zodpovedajú faktografickej skutočnosti. Predpokladám, že Hospodárske noviny majú prijatý etický kódex obdobne, ako to majú aj iné vydavateľské tituly na Slovensku, či vo svete. Zároveň predpokladám, že zdôrazňuje potrebu nezaujatosti a nutnosti overovať fakty, ako základnú črtu novinárskej práce, ktorá ju odlišuje napríklad od blogerov, či internetových diskutérov.

Som presvedčený, že publikačná činnosť redaktora Hospodárskych novín Daga Daniša hrubo porušuje tieto princípy. Od júla 2014 až do mája 2015 publikoval Dag Daniš 19 článkov, komentárov, v ktorých zmieňoval investičnú skupinu Penta. V prílohe Vám posielam pre ilustráciu stručný výber z tejto Danišovej publikačnej činnosti. To, čo Daniš píše o Pente má jednu spoločnú črtu. Je to takmer vždy založené na domnienkach, neoverených a údajných informáciách, ktoré sú čitateľovi, verejnosti podsúvané ako nespochybniteľné fakty výhradne s negatívnou interpretáciou. Najčerstvejšie Danišove vyjadrenie na našu adresu, ktoré odznelo v Denníku N, že sa „nenechá buzerovať gorilami v obleku", je vizitkou predovšetkým samotného autora, ktorý je podľa mojej mienky hanbou Hospodárskych novín. Daniš týmto, ale aj inými svojimi vyjadreniami prekračuje hranice prípustnej a vecnej novinárskej kritiky. Jeho prejav zodpovedá správaniu politického aktivistu, čo dokazuje aj Danišova pravidelná publikačná činnosť na portáli www.konzervativnyvyber.sk, ktorý vedie Milan Krajniak, spoluzakladateľ strany NOVA a v súčasnosti zakladateľ politického hnutia 300.

Na Danišove články sme sa vždy snažili reagovať predovšetkým vecným spôsobom, poukazovali sme konkrétne na zavádzajúce, či lživé skutočnosti, v niektorých prípadoch sme požiadali o zverejnenie opravy v zmysle tlačového zákona. Odozva zo strany Hospodárskych Novín bola prakticky nulová, na väčšinu našich výziev ani neprišla slušná odpoveď. V najnovšom prípade, na ktorý sme sa rozhodli zareagovať podaním žaloby, sa jednalo o dva články, ktoré v krátkom čase po sebe zverejnili Hospodárske noviny. Ich autormi boli Dag Daniš a politológ Martin Kugla. Nevidím dôvod na tomto mieste opakovať a rozoberať zjavne lživé a zavádzajúce tvrdenia, ktoré sa objavili v týchto príspevkoch, tentokrát o aktivitách našej českej dcérskej spoločnosti Aero Vodochody. Náš postoj je zosumarizovaný v podaní, ktoré pripravili a podali naši právni zástupcovia a ktorého znenie máte predpokladám k dispozícii. Najprv sme Hospodárske noviny písomne vyzvali, aby zastavili zverejňovanie lživých informácií v tých súvislostiach, ktoré podsúval prvý Danišov komentár. Na túto výzvu sme nedostali žiadnu odpoveď, ale naopak došlo k zverejneniu ďalšieho článku v podobnom duchu, ktorého autorom bol Martin Kugla.

Novinári a vydavatelia novín majú v demokratickej spoločnosti značnú mieru slobody, ktorá im vytvára priestor pre nezávislú tvorbu. Súčasťou slobody je však aj zodpovednosť a schopnosť dodržiavať vlastné etické princípy a pravidlá. Vybavovanie si „účtov" prostredníctvom politického aktivizmu určite nie je prejavom novinárskej slobody, ktorá by si zaslúžila rešpekt, podporu a ochranu. Tak, ako novinári majú právo rozhodnúť sa o čom a ako chcú písať, tak existuje aj právo na ochranu voči lživým a účelovo podávaným informáciám. V prípade vydavateľstva MAFRA Slovakia, a.s., sme sa rozhodli začať toto právo dôsledne uplatňovať a vymáhať.

S pozdravom,

Mgr. Martin Danko

MISSONI. Talianska haute couture v jedinečnej knihe

Ikona v módnom dizajne. Špičkový taliansky módny dom preslávený svojimi farebnými pletenými vzormi. Spájajú sa s ním mená celebrít ako Jennifer Lopez, Tom Hanks, Cate Blanchett, Scarlett Johansson, Uma Thurman, Julia Roberts, Keira Knightley, Madonna alebo David Beckham.

Pieseň k Vianočnej rozprávke naspievala známa folková speváčka so Symfonickým orchestrom SRo (VIDEO)

V tichu je názov titulnej skladby tohtoročnej vianočnej rozprávky RTVS Čarovný kamienok.

Kampaň J&T Banky vychádza z podmorských diel úspešnej fotografky (VIDEO)

J&T Banka v týchto dňoch uvádza novú kampaň na jeden zo svojich investičných produktov. Pokračuje v komunikačnej línii spájania finančného sveta so svetom umenia.

Prokurátor podal obžalobu na Rostása zo Zem a vek za slovné útoky na Židov (VIDEO)

Prokurátor podal obžalobu na šéfredaktora časopis Zem a vek Tibora Rostása za extrémizmus. Mal sa ho dopustiť v článku Klin Židov medzi Slovanmi.

Tisícky ľudí šírili podvod so sedačkami, polícia im posiela dôležitú radu

Ľudia na Slovensku opäť vo vidine, že niečo drahé získajú zadarmo, šírili hoax a zároveň poskytovali dôležité údaje, ktoré mohli následne podvodníci zneužiť.

Vatikán si chce získať mladých – prináša aplikáciu s elektronickým ružencom (VIDEO)

Vatikán chce získať sympatie mladých veriacich vďaka technologickej inovácii, ktorá ich má prepojiť s elektronickou aplikáciou, a pomôcť im tak pri tradičných ružencových modlitbách.

Do Na telo príde šéf vyšetrovacieho tímu Gorila (VIDEO)

Hostia a témy víkendových diskusii. Na verejnosť sa dostal zvukový záznam z Gorily, ktorý obsahuje nahrávky, ktoré naznačujú politickú korupciu.

Posledný videoklip Karla Gotta už má okolo 23 miliónov zhliadnutí (VIDEO)

Posledný klip Karla Gotta a jeho dcéry Charlotte Elly k piesni Srdcia nehasnú už má na YouTube okolo 23 miliónov zhliadnutí. Singel zložil frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo, ktorý ich tiež doprevádzal na akustickej gitare. Ide o prvú pieseň, ktorú Krajčo napísal pre niekoho iného než svoju kapelu. Finálnu podobu doladil s Petrom Harazinom z kapely Nebe.

Wanda Adamík Hrycová sa stala opäť prezidentkou filmovej a televíznej akadémie

Valné zhromaždenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) si zvolilo nových členov prezídia. Tí následne jednohlasne potvrdili v pozícii prezidentky SFTA Wandu Adamík Hrycovú a zvolili dvojicu nových viceprezidentov Katarínu Krnáčovú a Tibora Búzu.

Křetinský a Tkáč vlastnia podiel v nemeckej ProSiebenSat.1

Skupina Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastní český podnikateľ Daniel Křetínský a má v nej podiel aj Patrik Tkáč, kúpila podiel zhruba 4,07 percenta v nemeckej televíznej a rozhlasovej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media.