SNS nepodporuje zvýšenie koncesionárskych poplatkov

02.06.2016 10:06 | Tlačové správy | SNS

Slovenská národná strana v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie, ktoré predkladá Ministerstvo kultúry SR.

Podľa nášho názoru musí najskôr Slovenská televízia a Slovenský rozhlas (RTVS), ktoré dnes vystupujú pod nezmyselným a z hľadiska obsahu slovenčine sa priečiacim spoločným názvom, prejsť najskôr výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou.

Z nášho pohľadu verejnoprávnosť znamená principiálnu službu verejnosti v oblasti spravodajstva a publicistiky, kde sa občania SR informujú o dianí doma i vo svete, kde dostávajú rovnaký priestor reprezentanti všetkých relevantných spoločenských, politických a kultúrnych orgánov a organizácií, kde existuje vyvážené politické spravodajstvo, kde nedostávajú hlas úplne okrajové, ale "politicky korektné" skupinky a hlas verejnosti je ignorovaný. Nemôžeme pri tom opomenúť sústavne upadajúcu jazykovú kultúru redaktorov a moderátorov, ktorí zámerne ignorujú viaceré normy slovenského jazyka (najmä jeho flexívnosť, sémantiku a slovník), neadekvátne rozdeľovanie fondov na audiovizuálnu tvorbu pre jednotlivé štúdia a jej centralizáciu do Bratislavy.

Rovnako si nemyslíme, žeby hlavným obsahom novovytvoreného kanála (STV 3) mal byť šport, ale prednosť v primeranom čase by malo dostať vysielanie pre deti a mládež v slovenčine, ktoré v slovenskom audiovizuálnom priestore žalostne chýba. Z neznámych dôvodov totiž všetky medzinárodné detské kanály dostali licenciu na vysielanie v českom jazyku, hoci štát a jeho licenčné komisie by mali dbať o to, aby aj slovenské deti mohli využívať ustanovenia medzinárodnej charty práv dieťaťa. Neviem, či by s takouto politikou oné kanály uspeli napr. v pobaltských štátoch a vysielali by tam rusky!

Slovenská národná strana podporí návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov až vtedy, keď budú predložené jasné vízie budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania bude napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie, keď sa príjmu opatrenia na skvalitnenie vysielania od jazykovej kultúry až po zostavenie programovej štruktúry.

Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

1. Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

Spoločnosť Orange štartuje novú PR kampaň s názvom Rodinné LOVEstories.

Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

2. Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

Paní Zagorová je síce „milá holka“, ale už tri roky po sobe berie 600 tisíc... a čo potom „Jandovia a iní“? Od slávneho prejavu Miloša Jakeša, ktorý bol predzvesťou pádu komunismu, uplynulo presne 30 rokov.

3. Aj vás nadchla aplikácia, ktorá vám ukáže, ako budete vyzerať o 30 rokov? Pozor, prináša viaceré riziká

Na sociálnych sieťach pribúdajú v posledných dňoch fotky ľudí, ako môžu vyzerať o 30 rokov, či naopak fotky, ako vyzerajú o niekoľko rokov mladší. Ľudia si ich vytvorili pomocou aplikácie FaceApp, ktorá dokáže pomocou umelej inteligencie zmeniť tvár ľudí podľa rôznych kritérií a aj podľa veku. Odborníci však varujú, aplikácia sa môže dostať k citlivým údajom, s ktorými môže ďalej bez vedomia ich majiteľa nakladať.

Turecký súd zbavil viny novinára a experta Reportérov bez hraníc

4. Turecký súd zbavil viny novinára a experta Reportérov bez hraníc

Istanbulský súd dnes oslobodil novinára a experta medzinárodnej novinárskej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Erola Önderoglua obžaloby z teroristickej propagandy.

AFP: Pigasse a Křetínský chcú posilniť svoje pozície v Le Monde

5. AFP: Pigasse a Křetínský chcú posilniť svoje pozície v Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse a český miliardář Daniel Křetínský exkluzivně jednají o odkoupení podílů španělské mediální skupiny Prisa ve společnosti Le Monde Libre. Ta kontroluje skupinu Le Monde, jenž vydává stejnojmenný deník.

6. O2 Dobrá vec pozná svojich víťazov O2 Športovej akadémie Mateja Tótha. Poteší až 40 škôl po celom Slovensku

Aktuálny ročník O2 Dobrej veci v boji o O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha už pozná svojich víťazov. Akadémie, ktorých cieľom je budovať kladný vzťah detí k športu a motivovať ich k nemu cez všeobecnú pohybovú prípravu, získalo pre nadchádzajúci školský rok až 40 základných škôl po celom Slovensku.

Nominácie na ceny Emmy sú známe, ovládla ich dráma Hra o tróny (VIDEO)

7. Nominácie na ceny Emmy sú známe, ovládla ich dráma Hra o tróny (VIDEO)

Záverečná ôsma séria dramatického fantasy seriálu Hra o tróny získala 32 nominácií na televízne ceny Emmy, čo prekonalo doterajší rekord 27 nominácií, ktoré v roku 1994 mal kriminálny seriál Polícia New York.

Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

8. Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

Na Malte sa pre vraždu novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej postavia pred súd traja muži.

9. V Moskve prepustili štyroch policajtov kvôli zadržaniu investigatívneho novinára

Štyria policajti z Moskvy boli prepustení v súvislosti s júnovým zadržaním investigatívneho novinára Ivana Golunova.

Prečo Agentom 007 bude v novej bondovke žena? (VIDEO)

10. Prečo Agentom 007 bude v novej bondovke žena? (VIDEO)

Novým tajným agentom s označením 007 bude po Danielovi Craigovi prvýkrát v dejinách bondoviek žena a černoška, ​​britská herečka Lashana Lynchová. Tvrdí to britský bulvárny denník Daily Mail, ktorý sa odvoláva na zdroj z filmového priemyslu.