Lukáš Diko sa vracia do práce v RTVS, vo vedení spravodajstva budú zmeny

Lukáš Diko sa vracia do práce v RTVS, vo vedení spravodajstva budú zmeny Foto: archív L.D.

Riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko od októbra na vlastnú žiadosť dočasne nenevykonával funkciu. Bolo to v čase, kým komisie nerozhodnú, či v smskovej kauze útoku na novinárov nedošlo k porušeniu objektívnosti a nestrannosti v spravodajstve RTVS v rokoch 2012 a 2014.

 

 


V októbri minulého roka podnikateľ Marián Kočner zvolal tlačovú besedu, na ktorej upozornil na stránku, ktorá sa tvárila tak, že je na nej zverejnená súkromná komunikácia viacerých novinárov a politika NOVA Gábora Grendela. Súčasťou už neexistujúcej stránky boli diskreditačné informácie o viacerých redaktoroch RTVS.
Kauza sa stala prostriedkom na spochybňovanie nezávislosti RTVS najprv zo strany poslanca SNS, neskôr sa kauzou začali zaoberať ďalší politici aj parlamentný výbor pre kultúru a médiá aj Rada RTVS.

Odporúčame aj: Gratulujem Mariánovi Kočnerovi, že mu sadol na lep Gabriel Šipoš

V RTVS vznikla v októbri Komisia na interné preskúmanie redakčných výstupov v súvislosti s obvineniami zamestnancov Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS z možného nadržiavania politickej strane NOVA. Zároveň ďalšiu kontrolnú komisiu zriadila aj Rada RTVS.
Dnes Rada prerokovala záverečnú správu oboch komisií.

Predsedom Komisie RTVS bol Juraj Fellegi.

Redakčný systém tvorby a editovania redakčných príspevkov v spravodajstve je funkčný a v inkriminovanom období nebolo zistené nadržiavanie politickej strane NOVA. Komisia nezistila porušenie nestrannosti, objektívnosti a nezávislosti v spravodajstve, povedal členom rady Fellegi. V komisii bol aj vedúci redaktor zahraničného spravodajstva Českej televízie Michal Kubal a moderátor hlavnej spravodajskej relácie ČT Události.

Porušenie nezistila ani Kontrolná komisia Rady RTVS, ktorej predsedal člen rady Martin Kákoš. Ten však upozornil, že komisia pristupovala ku kauze technokraticky. On osobne si však myslí, že kauza poukázala na morálny problém, ktorým by sa RTVS mala zaoberať.
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika na to reagoval tým, že vyvodzovať morálne súdy z niečoho, čo je získané anonymne a nelegálne je balancovanie na tenkom ľade.

Odporúčame: Záverečná správa Komisie na objasnenie neutrality spravodajstva RTVS

V RTVS nastanú zmeny

Mika výsledky komisie akceptuje a dôvody na dočasné nevykonávanie práce zo strany Lukáša Dika sa podľa neho skončili. „Pre mňa je celá táto kauza skončená," povedal Mika. Diko naďalej ostáva šéfom spravodajstva a publicistiky. Mika sa však v súvislosti s kauzou rozhodol prijať viacero opatrení na posilnenie redakcie a jej procesov a ochranu informačných systémov RTVS.

"Aby táto kauza bola s môjho pohľadu uzavretá definitívne, navrhnem riaditeľovi Dikovi nasledujúce veci: menovať vedúceho odboru televízneho spravodajstva, vedúceho odboru rozhlasového spravodajstva, rovnako vedúceho odboru analytickej publicistiky v rozhlase aj analytickej publicistiky v televízii," povedal Mika.

„Navrhnem vytvorenie internej etickej komisie v rámci RTVS, nebude sa týkať len spravodajstva, ale bude riešiť akékoľvek útoky či podozrenia, aby mohla okamžite konať, aby nebolo potrebné účelovo vytvárať komisie," povedal Mika. Túto komisiu vytvorí sám. Zároveň požiada technického riaditeľa Andreja Doležala o vykonanie fyzického a informačného auditu technických prostriedkov, ktoré používajú zamestnanci RTVS, a je aj za školenie pre ľudí RTVS o základoch informačnej bezpečnosti.

Komisia Rady RTVS odporúča prijať ucelený metodický pokyn, ktorý vylúči ingerenciu externých vplyvov do činnosti spravodajstva, a chce dostávať pravidelné správy od šéfa spravodajstva o dôležitých témach v spravodajstve a politických hosťoch v diskusiách.

Zároveň sa chystá zintenzívniť monitorovanie spravodajstva.