Mika: Šéf spravodajstva Lukáš Diko dočasne nevykonáva svoju funkciu

Mika: Šéf spravodajstva Lukáš Diko dočasne nevykonáva svoju funkciu Foto: Omédiách.com

Rada RTVS mala dnes mimoriadne rokovanie.

 


Na rokovaní generálny riaditeľ RTVS Václav Mika odsúdil spôsob, akým boli zverejnené diskreditačné informácie o viacerých redaktoroch RTVS na tlačovej besede Mariána Kočnera.

Zároveň informoval o krokoch, ktoré v súvislosti s kauzou podnikol. Neurobil som ich v reakcii na tlačovú besedu Kočnera, ale v reakcii na stanoviská politikov a médií, dodal. Otvorený list poslal Mikovi podpredseda SNS Anton Hrnko.

 Mika sa obrátil listom na generálnu prokuratúru, „pretože je tu podozrenie zo spáchania trestného činu," povedal.

Zároveň oznámil, že zriaďuje vyšetrovaciu komisiu.

„V záujme predísť akýmkoľvek diskusiám na základe nepotvrdených skutočností a snáh poškodiť dobré meno RTVS a dôveryhodnosť RTVS zriaďujem komisiu na interné preskúmanie redakčných výstupov v súvislosti s obvineniami zamestnancov redakcie spravodajstva RTVS z možného nadržiavania konkrétnej politickej strane. Cieľom komisie je preskúmať nestrannosť, nezávislosť a nezaujatosť redakčných výstupov spravodajstva RTVS a dodržiavanie Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS," povedal Mika.

Viac: Stanovisko Václava Miku po mimoriadnom rokovaní Rady RTVS

Ako bude vyzerať komisia?

Komisia bude dočasná, na konci vyšetrovania predloží výsledky generálnemu riaditeľovi a Rade RTVS a potom zanikne. Tento postup je podľa neho štandardný aj vo verejnoprávnych médiách v iných krajinách. 

Členmi komisie budú: zástupca šéfredaktora Juraj Fellegi, Roman Tóth z manažmentu RTVS, osloviť chce Mika aj nezávislého novinára zo zahraničia - redaktora ČT Michala Kubalu.

V štvorčlennej dočasnej komisii ponúkol miesto aj zástupcom Rady RTVS. Viacerí členovia na rade odmietli byť členmi komisie. Podpredseda rady Martin Kákoš navrhol, že rada si vytvorí vlastnú komisiu, ktorá bude dozerať na to, ako prebieha vyšetrovanie.

Predseda Rady RTVS prečítal list, ktoré mu zaslal riaditeľ spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko. "Všetky (medializované informácie) považujem za účelovú diskreditáciu a podlú manipulatívnu konštrukciu, namierenú proti mojej osobe, ako aj spravodajstvu RTVS," píše Diko v liste. Stojí si za svojou prácou šéfa spravodajstva a odmieta vykonštruované obvinenia. Zároveň píše, že do vyšetrenia prípadu „si budem čerpať dovolenku, prípadne iný typ voľna."

"To je aj dôvod, prečo tu dnes nie je," dodal Václav Mika, ktorý jeho rozhodnutie rešpektuje.

Viac: List Lukáša Dika, v ktorom vysvetľuje, prečo dočasne odchádza zo spravodajstva

Mika zároveň upozornil členov rady, že Diko dočasne nevykonáva svoju funkciu len na základe svojho rozhodnutia, ale je naďalej je  riaditeľom Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky  RTVS, ktorý dočasne nevykonáva svoju funkciu.

Informoval členov rady aj o tom, že sa rozprával s ďalšími tromi členmi spravodajstva, ktorí boli v kauze spomínaní.

Aktualizácia: Rada prijala uznesenie, v ktorom odmietla členstvo v komisii, ktorú zriadil Mika, ale schválila si vytvorenie vlastnej komisie.

Zároveň predseda rady Igor Gallo informoval, že zajtra bude na túto tému mimoriadne rokovanie parlamentného výboru pre kultúru a médiá. "O ničom neviem, ani ďalší členovia výboru, ani na sekretariáte mi o mimoriadnom rokovaní nevedeli nič povedať, " reagoval člen výboru poslanec Jozef Viskupič po rokovaní rady.

Podvečer mimoriadne rokovanie výboru oznámil predseda výboru poslanec Dušan Jarjabek.