Zlatého leva v Benátkach získal fantasy thriller The Shape of Water

Zlatého leva v Benátkach získal fantasy thriller The Shape of Water Foto: Reprofoto film

 


Zlatého leva za najlepší film na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach získal americký fantasy thriller The Shape of Water (Tvar vody) mexického režiséra Guillerma del Tora. Oznámila to dnes porota, na čele ktorej tento rok bola americká herečka Annette Bening. Film zvíťazil v konkurencii 21 filmov.

Dráma s Michaelom Shannonom, Sally Hawkins a Octaviou Spencer patrila medzi favoritov súťaže. Nemá upratovačka sa v ňom zblíži s tajomným vodným tvorom uväzneným vo vládnom laboratóriu.
Ocenenie pre najlepšiu herečku si odniesla Britka Charlotte Rampling za úlohu v talianskom dráme Hannah o žene, ktorá po uväznení manžela stráca kontakt s realitou.

Najlepším hercom sa stal Palestínčan Kamal Bašá za rolu vo filme L'Insulte (Urážka). Film libanonského režiséra Zijáda Duajrího je o banálnom spore medzi dvoma susedmi, Libanončanom a Palestínčanom, ktorý vedie k súdnemu procesu na celonárodnej úrovni.

Veľkú cenu poroty si odniesol izraelský režisér Samuel Maoz za film Foxtrot. Strieborného leva pre najlepšieho režiséra dostal Francúz Xavier Legrand za rozvodovú drámu Jusqu'a la Garde (Starostlivosť o dieťa).

Ocenenie za najlepší scenár získal Brit Martin McDonagh, ktorý napísal a nakrútil film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Tri billboardy pri Ebbingu v Missouri).

Návštevníci festivalu mali možnosť vidieť digitálne reštaurovaného Čierneho Petra, film Miloša Formana z roku 1963.

Filmový festival v Benátkach je najstarší na svete a spolu s festivalmi v Berlíne a Cannes patrí k najdôležitejším. Tento rok sa konal už 74. ročník.