Zo spravodajstva RTVS odchádza ďalší dôležitý človek

Zo spravodajstva RTVS odchádza ďalší dôležitý človek Foto: Omédiách.com

  Po zmenách vo vedení RTVS z Mlynskej doliny odchádza Juraj Fellegi. Aktualizácia o stanovisko Petry Stano Maťašovskej.

 Fellegi prišiel do RTVS pred piatimi rokmi a bol členom vedenia spravodajstva Lukáša Diku. V RTVS bol ako šefedítor vedúci vydania správ, posledný polrok bol poverený vedením Odboru televízneho spravodajstva, do času, kým do vedenia spravodajstva RTVS Jaroslav Rezník nepriviedol vlastných ľudí. V týchto dňoch Fellegi z RTVS na vlastnú žiadosť odišiel, čo oznámil mailom kolegom.

Odchádza, lebo nesúhlasí s tým, že do vedenia spravodajstva RTVS (na pozíciu šéfky rozhlasového spravodajstva) bola dosadená Petra Stano Maťašovská, ktorá pracovala za tejto vlády na ministerstve životného prostredia. Podľa jeho slov je týmto prekročený limit nezávislosti, potrebný pre spravodajstvo RTVS.

„Som presvedčený, že pozície v spravodajstve RTVS a v jeho vedení majú byť obsadzované kariérnymi novinármi. Nemajú byť obsadzované ľuďmi, ktorí prichádzajú z prostredia, ktoré je nejakým spôsobom poznačené politikou,“ povedal pre Omédiách.com Fellegi. Existuje podľa jeho slov v týchto prípadoch možnosť tzv. karantény, ktorá by mala trvať minimálne rok, ideálne dva. „Ja osobne by som však ľudí, ktorí prešli prostredím poznačeným politikou, nikdy neumiestňoval na pozície vedúcich spravodajstva s priamym dosahom na obsah. Vždy v týchto prípadoch hrozí potenciálny konflikt záujmov, a ten je permanentne prítomný a narúša dôveryhodnosť spravodajstva,“ dodal. Nová šéfka rozhlasového spravodajstva je podľa neho za touto čiarou. „Nie je to osobné, je to vec princípov,“ dodal.*

Odporúčame aj: Do vedenia spravodajstva RTVS prišli ľudia aj zo smeráckych ministerstiev

Z tlačového oddelenia ministerstva (hospodárstva) prišiel aj Juraj Rybanský, ktorý je Riaditeľom sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS. Uňho až taký problém nevidí. „Rybanský je z môjho pohľadu manažér, ktorý nemusí mať priamy dosah na chod spravodajstva. Pokiaľ by boli vytvorené štruktúry, odkomunikované smerom dovnútra RTVS aj k verejnosti, že nemá žiaden vplyv na obsah, to je model, pri ktorom si viem predstaviť fungovanie v spravodajstve,“ dodal Fellegi, ktorí hovorí, že počas svojej práce v RTVS "nezažil priame ovplyvňovanie obsahu zo žiadnych dôvodov."

Podľa Mediálne.sk na pozíciu po Fellegim prichádza Igora Rabatin, editor spravodajstva z TA3, ktorý v minulosti pracoval v Hospodárskych novinách a riadil spravodajstvo v TV Markíza.

Juraj Fellegi bol  v minulosti vedúci kultúrnej sekcie a zástupca šéfredaktora Pravdy, odkiaľ odišiel v roku 2010, keď britská skupina Daily Mail predala vydavateľstvo Perex podnikateľovi Karolovi Biermannovi.

*Aktualizácia o stanovisko Petry Stano Maťašovskej (16:55): "Spájanie odchodu Juraja Fellegiho s mojou osobou považujem za absurdné a účelové. Jeho stanovisko poskytnuté médiám vnímam ako nevhodné prezentovanie vlastnej osoby presahujúce etický rámec zamestnanca RTVS."