Muž si vymyslel, že zakladá TV Pandu, naleteli mu viacerí, aj preňho pracovali

Muž si vymyslel, že zakladá TV Pandu, naleteli mu viacerí, aj preňho pracovali Foto z filmu Sbohem Fu Longu/ČT

   

 

 

Muž zo severnej Moravy si vymyslel fiktívnu Televíziu Panda. Tvrdil, že na projekt má v zahraničnej banke miliardy korún, a dokonca viacerí mu naleteli a pracovali preňho. Sľúbené mzdy však neplatil. Podarilo sa mu tiež získať zo súkromnej firmy počítače ako vybavenie pre vznikajúcu televíziu. Celkovo spôsobil škodu za vyše 1,7 milióna korún, zistila ČTK z rozhodnutia českého Najvyššieho súdu, ktorý sa prípadom zaoberal.

Trestná činnosť sa odohrávala v rokoch 2014 a 2015. Muž si napríklad objednal u grafičky logo, vizitky a návrhy polepov na autá. Za prácu nezaplatil, rovnako ako neuhradil faktúry za počítače. Podarilo sa mu získať pre neexistujúcu Televíziu Panda niekoľko ľudí, konkrétne na pozíciách právnika, technického riaditeľa, personálnej a ekonomickej riaditeľky a programovej riaditeľky.

Okresný súd v Šumperku mužovi vymeral tri roky väzenia so štvorročným podmienečným odkladom plus povinnosť nahradiť škodu.
Najvyšší súd tento rok kauzu uzavrel, keď potvrdil páchateľovi podmienečný trest. Je otázne, či sa poškodení dočkajú peňazí - podľa súdneho rozhodnutia je mužovým jediným príjmom invalidný dôchodok a čelí aj exekúcii.

V odvolaní na Najvyšší súd odsúdený tvrdil, že sa nedopustil podvodu ani sa nijako neobohatil. Ale len že mu nevyšiel podnikateľský zámer, akokoľvek sa môže javiť ako bizarný. Podľa Najvyššieho súdu však odsúdený muž naplnil všetky znaky trestného činu podvodu. Podľa poškodených pôsobil veľmi dôveryhodne a erudovane, avšak jeho projekt bol ilúziou.

Muž neuspel ani s tvrdením, že poškodeným žiadna škoda nevznikla, že v podstate žiadnu reálnu prácu nevykonávali a že mali v čase svojho pôsobenia pre Televíziu Panda aj ďalšie zamestnanie. "V tomto smere je dôležitý jediný (preukázaný) fakt, že plnili (a splnili) pokyny, ktoré im on dal," píše sa v uznesení.

V skutočnosti muž nikdy nemal licenciu na prevádzkovanie televízneho vysielania. Nezaložil ani firmu, ktorou sa pri rokovaniach zaštítil.