Rezník škrtá moderátorov, ktorých kritizoval poslanec SNS

Rezník škrtá moderátorov, ktorých kritizoval poslanec SNS Reprofoto RTVS

  

 

 

Včera šéf RTVS Jaroslav Rezník oznámil tvorcom relácie Reportéri, že ich investigatívna relácia končí a redakčný tím prejde do relácie Občan za dverami.

Dnes v škrtoch pokračoval – nečakané personálne zmeny sa dotknú relácie Dejiny.sk, ktorú vysielalo Rádio Regina. Ako informuje Denník N vedenie RTVS sa rozhodlo zmeniť autorský tím, ktorí tvorili externí spolupracovníci RTVS - novinári Robert Kotian a Peter Turčík. „Na dnešnej porade tímu k osmičkovému roku riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník oznámil, že januárové diskusie relácie Dejiny.sk ešte robíme my dvaja s Petrom Turčíkom," povedal Kotian pre Denník N. Relácia mala poslúžiť hlavne na pripomenutie historických tzv. osmičkových výročí, ktorých bude v roku 2018 neúrekom.

„Tieto relácie sú už nahraté a zaradené v rozhlasovom systéme. Februárové a marcové relácie budú robiť iní ľudia. Zmluvy na ne máme podpísané my dvaja, tak neviem, ako sa to bude riešiť," dodal Kotian.

Práve dvojica Kotian a Turčík moderovala špeciálnu diskusnú reláciu, ktorú RTVS vysielala na začiatku roka pri príležitosti 25. výročia samostatného Slovenska.
Reláciu po odvysielaní kritizoval poslanec SNS Anton Hrnko.

„Jednoducho je zvrátenosť najväčšieho zrna dať pri príležitosti 25. výročia vzniku suverénnej a samostatnej Slovenskej republiky diskutovať ľudí, ktorí celý svoj intelektuálny potenciál (po tejto debate už ani neviem, či nejaký majú) dali do aktivít, ktoré smerovali k tomu, aby žiadna suverénna Slovenska republika nevznikla," napísal Hrnko na Facebooku.

Hrnkovi sa nepáčila zostava pozvaných hostí, ktorú označil za dno. Moderátori si pozvali sociologičku Zoru Bútorovú, historika Dušana Kováča, politológov Samuela Abraháma a Jozefa Bátoru, novinára Mariána Leška či bývalého guvernéra Národnej banky Vladimíra Masára.

Rezníka na post šéfa RTVS najviac presadzovala práve SNS.

Odporúčame aj: Vedenie RTVS vysvetľuje, prečo náhle zrušili reláciu Reportéri

Podľa Kotiana Rezník nevysvetlil dôvod zmeny.

RTVS sme požiadali o stanovisko. "Kolektív cyklu Dejiny.sk sa od februára doplní a rozšíri o ďalších autorov zameraných na ekonomické a spoločenské témy a históriu. Dôvodom je snaha o rozmanitosť tvorivých prístupov a pohľadov na dôležité dátumy našej novodobej histórie. Páni Turčík aj Kotian zostávajú naďalej členmi autorského tímu," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

"Toto na porade nezaznelo. Toto sa dozvedám až teraz. A som zvedavý na konkrétnu predstavu prípravy relácie," reagoval na stanovisko hovorkyne Kotian pre Omédiách.com.

 

V súvislosti s rozhlasom sa spomína zmena alebo zrušenie diskusnej relácie K veci. „Relácia K veci pokračuje aj naďalej," povedala dnes pre Omédiách.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.