Markíza ukázala bez upozornenia smrteľné zranenie ženy

Markíza ukázala bez upozornenia smrteľné zranenie ženy Foto: Markíza

    Reportáž z Televíznych novín obsahovala zobrazenie osobnej tragédie - úmrtie ženy.

 

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu dnes pokutovala televíziu Markíza za reportáž Najnebezpečnejšie letiská v Televíznych novinách zo 14. júla minulého roka.

Reportáž bola o nebezpečných letiskách, medzi nimi aj o letisku na ostrove Svätý Martin v Karibiku a o tom, ako ľudia pozerali na lietadlo pri jeho štarte a pritom sa tragicky zranila jedna žena.

„Túto stredu tam prišla o život 57-ročná Novozélanďanka. Ženu prudko odhodil prúd z motorov štartujúceho Boeingu 737 a hlavou dopadla na betón. V nemocnici zomrela," povedala v príspevku redaktorka, pričom televízia ukázala záber na to, ako sa ľudia držia plota, aby ich neodvial vietor. Jedna žena sa však vyšmykla, prúd vzduchu ju odfúkol a následne bol aj záber na jej pád hlavou na betónový obrubník.

Televízia musí podľa rady pred takýmito drastickými a tragickými zábermi v správach odvysielať slovné upozornenie "nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov", čo Markíza neurobila.

„Zo zobrazených a odznetých informácií vyplýva, že bol odvysielaný reálny záber na smrteľný úraz. Takéto zábery jednoznačne nie sú vhodné pre maloletých divákov, na čo mali byť recipienti v súlade s ustanovením zákona upozornení," uvádza sa v podkladoch pre radu.
Tá dnes rozhodla, že to bolo porušenie zákona a Markíze dala pokutu vo výške 3 tisíc eur.

Televízia  s názorom rady nesúhlasí. "Vysielateľ má za to, že síce v príspevku odznela informácia o tom, že jedna osoba prišla o život v dôsledku nebezpečného konania, keď sa neudržala plota a následným pádom na obrubník utrpela zranenia, ktorým neskôr v nemocnici podľahla, avšak i keď toto konštatovanie bolo sprevádzané audiovizuálnym záznamom predmetnej nehody, nie je na záberoch vidno, v dôsledku rozvíreného prachu, akýkoľvek detail priebehu nehody, najmä nie spôsob pádu osoby, ako ani predmetné narazenie na obrubník a už vôbec nie zranenia, krv alebo iné zobrazenie poranení tejto osoby," napísala Markíza v stanovisku pre radu.