Polícia začala trestné stíhanie proti novinárovi z JOJ za komentáre na facebooku

Polícia začala trestné stíhanie proti novinárovi z JOJ za komentáre na facebooku Foto: JOJ

Trestné stíhanie je absurdné z viacerých dôvodov.

 Polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s komentárom, ktorý napísal na svojom facebookovom profile novinár Arpád Soltész.

Oznámenie o začatí trestného stíhania zverejnil na Facebooku aktivista Kotlebovej ĽSNS Radovan Hynek, ktorý trestné oznámenie aj podal. Na prípad upozornil Denník N.

Podľa upovedomenia o začatí trestného stíhania, ktoré zverejnil Hynek, NAKA začala trestné stíhanie pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, „nakoľko doposiaľ nestotožnený páchateľ dňa 13. 11. 2017 z bližšie nezisteného miesta verejne účinným spôsobom na portáli Facebook s profilom „Arpad Soltész" s nezistenými technickými prostriedkami opakovane sprístupňoval svojim priateľom, ako aj iným osobám dva písomné nenávistné komentáre, ktorými hanobil rasu bielej pleti, a to konkrétne: pri článku A. Soltésza s názvom Lucia Nicholsonová ministerka otroctva, kde je okrem iného napísané aj to „Aby bolo jasné, že biela spodina sa môže cítiť v bezpečí", napísal komentár „Alebo to bude ministerstvo konečného riešenia rómskej otázky?" a v čase o 15:56 napísal: „Nie som rasista, ale vážne nemôžem vystáť bielu spodinu."

Polícia zatiaľ Soltésza o trestnom stíhaní neinformovala. Novinár, ktorý pravidelne vo svojich komentároch upozorňuje na rasizmus, ho považuje za absurdné. Odmieta, že by pri jeho výroku šlo o rasizmus. „Oficiálne o ničom neviem, pretože polícia zjavne koná vo veci. Zrejme má obavy, že sa nebudem k svojmu profilu na facebooku alebo k svojim vyjadreniam hlásiť. Sú moje a stojím si za nimi," povedal Soltész pre Omédiách.com.

""Biela spodina" je slovenský ekvivalent "white trash", ktorý nemá s rasou nič spoločné. Naopak, označuje príslušníkov privilegovanej bielej majority, ktorý to v živote nedokázali dotiahnuť ďalej ako na sociálne dno, ale často sa cítia nadradení len preto, že sú bieli. V skutočnosti si nemyslím, že ako príslušník privilegovanej bielej väčšiny môžem hanobiť bielu rasu. Chápem, že nacista obmedzeného intelektu tomu nerozumie, ale rozhodne by som sa chcel pozrieť do očí policajtovi, ktorý sa podpísal pod to uznesenie. Lebo ak má hodnosť podplukovníka a titul doktora práv, mal by byť aj gramotný, čiže schopný porozumieť napísanému textu v súvislostiach," reagoval Soltész.

Odporúčame aj: Na trestné stíhanie proti Arpádovi Soltészovi z JOJ sa pozrie špeciálny prokurátor

Zaujímavý je však Hynek, ktorý podal trestné oznámenie.

 

Na facebooku zdieľa dezinformácie z proruského Sputnika, Hlavných správ, zdieľa antisemitské komentáre, obdivné statusy Jozefa Tisa, podporuje kotlebovcov, pravidelne sa sťažuje, že ho facebook blokuje, ale mal napríklad problém s súťažiacou Miss, ktorá má tmavú pleť.