Putin sa vzdal nároku na celoštátnu volebnú agitáciu v médiách

Putin sa vzdal nároku na celoštátnu volebnú agitáciu v médiách Foto: Governement.ru

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý bude v marci obhajovať prezidentský úrad, sa vzdal nároku na bezplatnú volebnú agitáciu vo federálnych médiách.

V Moskve to dnes oznámila predsedníčka ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová. Všetkých osem kandidátov má zo zákona právo na priestor na volebné spoty v každom z piatich celoštátnych televíznych a troch rozhlasových kanáloch v celkovej dĺžke jednej hodiny.

Prezidentské voľby sa v Rusku uskutočnia 18. marca a Putin sa o najvyšší úrad bude ako nezávislý kandidát uchádzať štvrtýkrát. O jeho víťazstve v Rusku nikto nepochybuje, celoštátnej volebnej agitácie sa podľa politológov vzdal najskôr preto, že ju nepotrebuje.

Čas vyhradený regionálnym televíznym a rozhlasovým debatám si Putin podľa agentúry TASS ponechal. S najväčšou pravdepodobnosťou sa však diskusií nezúčastní osobne, ale vyšle do nich niektorého zo svojich dôverníkov. Tých má kremeľský šéf viac ako stovku.

Ústredná volebná komisia zaregistrovala osem prezidentských kandidátov. Okrem Putina je to šéf radikálnej nacionalistickej strany Ruský všeľudový zväz Sergej Baburin, ďalší z ruských nacionalistických vodcov Vladimir Žirinovskij, kandidát komunistov Pavol Grudinin, šéf menšej ultraľavicovej strany Komunisti Ruska Maxim Surajkin, kandidát liberálno-konzervatívnej Strany rastu Boris Titov a opoziční kandidáti Xenija Sobčaková (Občianska iniciatíva) a Grigorij Javlinskij (Jabloko).