Pozrite sa, kde všade sa natáčala rozprávka Vianočné želanie (FOTO)

Pozrite sa, kde všade sa natáčala rozprávka Vianočné želanie (FOTO) Foto: DNA/RTVS

Na Orave v Zuberci v Múzeum oravskej dediny sa v týchto dňoch natáča pôvodná rozprávka RTVS s názvom Vianočné želanie.

 

V premiére ju RTVS odvysiela počas tohtoročných vianočných sviatkov.

 Prvá klapka padla 21. februára na hradbách romantického moravského hradu Bouzov, odkiaľ sa štáb presunul do Zuberca. Tam sa točia zimné a štedrovečerné scény z dediny, kde žije hlavný hrdina príbehu – nevidiaci kováč Martin, ktorého hrá Richard Autner.

Kde všade sa natáča Vianočné želanie?

Natáčať sa bude aj na Červenom Kameni či v Adršpašských skalách.

Foto: DNA/RTVS

 

Vianočné želanie vzniká v spolupráci s DNA Production.

Režisérom je Peter Bebjak, ktorý pracoval na oceňovaných seriálov a filmoch ako Čiara, Marhuľový ostrov či Čistič. „Rozprávka je krásny žáner, ktorý je pre celú rodinu. Po filmoch, ktoré som v poslednej dobe robil, alebo na nich pracujem, je príjemné robiť na príbehu, v ktorom dobro zvíťazí na zlom,“ povedal Bebjak z DNA, s ktorou okrem iného v súčasnosti pripravuje mysteriózny triler Trhlina o jednej z najväčších záhad Slovenska pre TV JOJ, či film Správa podľa románu Čo Dante nevidel.

 Foto: DNA/RTVS

 

RTVS pokračuje v tradícii výroby vianočných rozprávok, v minulosti to boli rozprávky Zázračný nos, Johankino tajomstvo a Láska na vlásku.

V príbehu vystupujú rôzne zázračné bytosti, je v ňom veľa čarov, napätia, tajomstiev, a to všetko v magickej, poetickej atmosfére Vianoc.

Foto: DNA/RTVS

O čom bude rozprávka?

Kráľ (Ján Gallovič) je ťažko chorý a jeho jediná dcéra, princezná Michaela (Simona Kollárová), sa dozvedá dávnu legendu o zázračnej korune kráľa Svaroga (Ondřej Vetchý), ktorá by mohla jej otca uzdraviť. Vydáva sa hľadať stratené kráľovstvo, po ceste však potrebuje podkuť koňa a nabrúsiť meč. Zastaví sa v dedine a vyhľadá kováča Martina, dobrosrdečného pracovitého mládenca, ktorý je však od narodenia slepý. Keď sa princezná nevracia z nebezpečnej cesty, Martin sa vyberie za ňou. Sprevádza ho škriatok, ktorý mu za sladkú buchtu poskytne dobré rady a veselú spoločnosť. Napriek tomu, že Martin nevidí, dokáže si poradiť so všetkými prekážkami - so zákernou ježibabou (Csongor Kassai) aj so svojím najväčším protivníkom – mocným čarodejníkom Vlkanom, pôvodcom všetkého zla. Martinovi sa jeho slepota v rozhodujúcej chvíli paradoxne stane výhodou – zakliaty kráľ Svarog, odsúdený k večnej samote, ho nemôže zmeniť na kameň. Martin poráža zlo a získava princeznú aj kráľovstvo nie napriek svojmu hendikepu, ale práve vďaka nemu. Klasický motív ľudovej rozprávky tak dostáva nový zaujímavý obsah.

 

Foto: DNA/RTVS

„Silnou stránkou a korením Vianočného želania je humor, ktorého nositeľmi sú veršujúci, stále hladný škriatok a nahluchlá tetuška ježibaba. Je to rozprávka s klasickými rozprávkovými motívmi, no netradičným hrdinom, ktorý ich posúva do celkom nových originálnych súvislostí,“ priblížila dramaturgička RTVS Halka Marčeková.