Vedenie RTVS sa zbavilo dlhoročnej redaktorky Oľgy Bakovej

Vedenie RTVS sa zbavilo dlhoročnej redaktorky Oľgy Bakovej Reprofoto RTVS

RTVS sa zbavilo dlhoročnej novinárky, moderátorky a zahraničnej reportérky tak, že jej ponúkli podradné pozície.

Vedenie RTVS v marci zmenilo organizačnú štruktúru, v ktorej s Oľgou Bakovou ako šéfedítorkou zahraničného rozhlasového spravodajstva RTVS nepočítalo. Dnes dostala dlhoročná redaktorka a reportérka zahraničného spravodajstva výpoveď.

V minulosti bola reportérkou Českej televízie a dlhoročnou spravodajkyňou Slovenského rozhlasu z Washingtonu, priniesla exkluzívny rozhovor z Bieleho domu s americkým prezidentom Georgeom Bushom a mnohými ďalšími svetovými politikmi.často prinášala exkluzívne reportáže z rôznych kútov sveta, aj z vojnovej zóny na Kryme.  V roku 2015 bola v kategórii Publicistika a literatúra nominovaná na Krištáľové krídlo. V tomto roku bola nominovaná na Slovensku roka. Za svoju novinársku prácu získala mnoho ocenení. Od minulého roka je ako externistka moderátorku diskusnej relácie Silná zostava. Zisťujeme, či sa výpoveď týka aj tejto jej pozície.

Baková informáciu potvrdila.
Bakovej po zmene organizačnej štruktúry vedenie RTVS ponúklo pozíciu editora krátkych správ alebo pozíciu radovej redaktorky, čo je pre dlhoročnú redaktorku, ktorá prinášala exkluzívne reportáže zo zahraničia, zastávala riadiacu pozíciu, výrazne profesionálne pohoršenie. Tieto ponuky odmietla.

RTVS jej ponúkla aj voľné pozície v RTVS, medzi ktorými sú obslužné pozície, ktoré nezodpovedajú skúsenostiam, vzdelaniu Bakovej. V ponuke voľných pozícii sú teraztieto pozície: správca majetku a budov, grafik - animátor, administrátor rozhlasových systémov, elektromechanik – údržbár či vodič prenosového voza (VP skupiny E). Tieto pozície Baková odmietla.

Na druhej strane do vedenia spravodajstva a publicistiky si povolal generálny riaditeľ jaroslav Rezník ľudí z tlačových oddelení ministerstiev, po odchode Juraja Rybanského a Borisa Chmela, je novým riaditeľom Sekcie spravodajstva a publicistiky v RTVS Vahram Chuguryan, ktorý v minulosti pracoval na tlačových oddeleniach ministerstiev, ktoré pripadali Smeru a SNS. Šéfkou rozhlasového spravodajstva je Petra Stano Maťašovská, ktorá v minulosti niekoľko rokov pracovala ako hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava a počas Ficovej vlády bola riaditeľkou odboru komunikácie na MŽP SR, ministrom je László Solymos (Most-Híd).

Podrobnosti: Šéf spravodajstva RTVS nechce, aby redaktori nosili odznak #allforjan

Aktualizácia o stanovisko vedenia RTVS (4. 4. 2018):

„Od 1. marca 2018 nadobudla platnosť zmena organizačného poriadku RTVS, v rámci ktorej sa systémovo pristúpilo k zrušeniu pracovného miesta šéfeditor, keďže išlo o duplicitnú úroveň riadenia,“ napísala pre Omédiách.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Zrušenie 10 pracovných pozícií šéfeditorov podľa nej sprehľadní a zjednoduší manažérske procesy a ušetrí verejné financie. „Deviati zamestnanci iné ponúknuté pracovné miesta prijali, pani Baková ponúknuté miesto editora odmietla,“ povedala Rusnáková. Odmietla konkretizovať, akú pozíciu Bakovej ponúkli. „Primárne bola Oľge Bakovej ponúknutá pracovná pozícia editor adekvátna k zrušenej pracovnej pozícii, ktorú však odmietla. Ostatným zamestnancom, ktorí zastávali už zrušené miesta šéfeditorov, RTVS ponúkla pozíciu editora, moderátora a šéfdramaturga,“ dodala neskôr Rusnáková.

„Pokiaľ viem, tak otatní na svojej pozícii ostali, čiže naďalej robia to čo robili. „Mne ponúkli najprv radového redaktora, s tým že môj podradení by mi robil tím lídra, potom mi ponúkli, že budem editovať zahraničie, a zároveň editovať krátke správy, ktoré idú každú polhodinu,“ povedala Baková. Čo sú podľa nej je neprofesionálne robiť dvojitého editora. Nakoniec z toho ostala len ponuka na editora krátkych správ.

Na oddelení ľudských zdrojov jej ponúkli voľné pracovné miesta ako zvukový technik, či skladač kulís, čo odmietla a následne dostala po sviatkoch výpoveď.
„Ich ponuky ma posúvali pár rokov dozadu, miesto toho, aby mi môj zamestnávateľ dal nové, väčšie výzvy,“ hovorí jedna z mála profesionálnych dlhoročných redaktoriek, akých RTVS má.