Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá kritizuje vedenie RTVS, dostala stopku pri politických témach

Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá kritizuje vedenie RTVS, dostala stopku pri politických témach Foto: RTVS

Po piatkových búrlivých čistkách, ktoré sa dotkli piatich externistov, dostala najkritickejšia redaktorka a moderátorka RTVS Zuzana Kovačič Hanzelová stopku - nesmie do vysielania pripravovať politické témy. Informáciu máme z viacerých zdrojov RTVS.

 

Kovačič Hanzelová okrem spravodajstva pripravuje a moderuje aj reláciu Správy a Komentáre.

 

Redaktorka v piatok zverejnila status, kde sa postavila na stranu štyroch prepustených redaktorov, ale sa aj sťažovala na obmedzenia v svojej práci a napätie, aké je medzi ňou a šéfkou spravodajstva Hanou Lyons.

Podrobnosti: Zuzana Kovačič Hanzelová: V RTVS je tvrdá normalizácia. Vedenie sa snaží pretláčať hlúposti do vysielania

V piatok napísala, že už týždne sa vedenie snaží pretláčať hlúposti do vysielania. "Naposledy dnes ráno, keď náš šéfredaktor navrhoval, aby sme vysielali nezmyselné neoverené konšpirácie. Presadzoval do vysielania, že sýrskym deťom mali dávať šumivé tablety, aby nafingovali na záberoch penu z úst a vyzeralo to ako chemický útok,“ napísala v piatok Hanzelová, ktorá patrila medzi signatárov otvoreného listu, v ktorom redaktori kritizovali vedenie.

Odporúčame aj: Toto sú redaktori, ktorých dnes Rezník nečakane prepustil

„Môj prvý kontakt s mojou šéfkou bol, že mi napísala mail, že sa hanbí za moju prácu, a že verejnoprávnosť nie je bezbrehé insitné umenie.“ V piatok sa sťažovala aj na to, že jej znížili moderovanie relácie Správy a komentáre z dvoch týždenne na dve mesačne. „Máme tradíciu v redakcii, že dostávame menšiu zložku výplaty ako výkonnostné odmeny. Už niekoľko mesiacov mi tam svieti obrovská nula, pretože moja práca vraj nedosahuje kvality na odmeny. Ak by som si čítala v príručke ako vyzerá mobing a šikana, myslím, že by sa to mohlo nápadne podobať,“ píše v statuse.

Kovačič Hanzelová otvorene na sociálnej sieti kritizuje pomery v spravodajstve. Pred pár dňami založila v RTVS nové spravodajské odbory. Ak by s ňou chcelo vedenie RTVS rozviazať pracovnú zmluvu, ako so šéfkou odborov, by to bolo zložitejšie.

Blog Miroslavy Kernovej: Situácia v RTVS je vážna. Rezníkove čistky pripomínajú mečiarizmus

Na konci svojho statusu sa na verejnosť obracia takto: „Kolegovia novinári, koncesionári, priatelia, kamaráti, teraz je čas, aby ste nám pomohli. V RTVS našlo toto vedenie funkčnú a stabilnú redakciu. Stačilo prísť, normálne diskutovať a zlepšovať to, v čom robíme chyby. To sa bohužiaľ nestalo. Prišli, a idú to tu komplet celé rozbiť. A ja sa pýtam vás, aj nás. Necháme ich?“

Podľa našich informácií vedenie má výhrady k jej verejným vyhláseniach o situácii v RTVS, viaceré informácie považuje za klamlivé.

„Zuzana Kovačič Hanzelová dnes dostala kárne opatrenie za jej piatkový status o normalizácii. Vraj v ňom klamala a nehovorila pravdu. Najbližších šesť mesiacov ju môžu vyhodiť aj za malé porušenie pracovnej disciplíny. Teda aj keď bude meškať 10 minút do práce. Ak sme ale doteraz hovorili, že robíme slobodne, to čo sa udialo potom, iba potvrdzuje čo hovorila," napísal na facebooku Matúš David s tým, že sa to dozvedel od kolegov.

"Zuzana mala ráno nahlásenú tému novej voľby policajného prezidenta... Túto tému jej schválil ráno vedúci vydania... Hana Lyons zrušila túto tému. Povedala jej, že oddnes nie je politická redaktorka, pretože nevie rozlíšiť lož od pravdy. Má vraj vyrábať témy, kde nebude treba veľmi overovať informácie. Vedúci vydania nesúhlasil s jej rozhodnutím, ostro sa proti nemu ohradil, a poukázal na to, že súčasné vedenie svojimi rozhodnutiami ohrozuje naše vysielanie. Spolu s ňou sa voči rozhodnutiu ohradili aj ostatní redaktori," napísal David.

Redaktorku spomenul aj prepustený redaktor Kristián Čekovský: "Vieme minimálne o jednom priamom zásahu generálneho riaditeľa do chodu spravodajstva, napriek tomu, že mu to Štatút RTVS zakazuje – náhle zrušenie služobnej cesty Zuzana Kovacic Hanzelova do Prahy. O dôvodoch nám GR klamal a dodnes v médiách klame," napísal v piatok Čekovský.

Pred dvomi týždňami dostala RTVS od Rady pre vysielanie a retransmisiu sankciu za príspevok Kovačič-Hanzelovej o voľbách v ČR a českých médiách, ktoré získal Andrej Babiš.

Podrobnosti: RTVS sa musí za reportáž Zuzany Kovačič Hanzelovej ospravedlniť (VIDEO)

Redaktorka oslovila v reportáži kritikov spomínaných médií a Andreja Babiša. Rade a vydavateľstvu Mafra Slovakia sa nepáčilo, že neoslovila zástupcov spomínaných médií.

Aktualizácia o stanovisko vedenie RTVS: "Keďže pre programového pracovníka a spolupracovníka RTVS je podľa platného štatútu neprípustné, aby vedome publikoval nepravdivé, skreslené, alebo nepodložené údaje a tvrdenia a pani Z. K. Hanzelová prostredníctvom sociálnych sietí šírila nepravdivú informáciu o tom, že do spravodajstva RTVS bola presadzovaná neoverená konšpirácia o tom, že sýrskym deťom mali byť podané šumivé tablety, aby bola na záberoch nafingovaná pena z úst a vyzeralo to ako chemický útok, vedenie spravodajstva rozhodlo, že bude naďalej pripravovať spravodajské témy, na ktorých prípravu a overovanie faktov však bude mať viac času a priestoru," napísala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Pokúšame sa získať stanovisko redaktorky.

 

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na facebooku.