Aj TA3 chce, aby jej operátori platili za zaradenie do programových balíčkov

Aj TA3 chce, aby jej operátori platili za zaradenie do programových balíčkov Foto: TA3

Po televízii Markíze a Joj aj televízia TA3 požaduje od operátorov, aby jej platili za zaradenie v programových balíčkoch.


No na rozdiel od Markízy a JOJ je TA3 výrazne slabší hráč na trhu.

Zdroj: PMT/TNS

„TA3, podobne ako všetky ostatné najsledovanejšie neverejnoprávne televízne programové služby (TV Markíza, TV JOJ,..atď.) prešla od 1.1.2018 z režimu FTA televízie do režimu plateného televízneho programu, čo znamená, že za jej šírenie operátori musia vysielateľovi platiť,“ tvrdí v stanovisku riaditeľ pre externé vzťahy TA3 Igor Čekirda. Tvrdí, že toto rozhodnutie je prirodzeným vyústením vývoja na trhu a jeho transformácie. „Ak platené platformy vytvárajú zisk aj vďaka tomu, že majú v ponuke program TA3, je len logické, že máme záujem mať na tomto profite podiel,“ povedal Čekirda.

Na otázku, akú sumu od operátorov požadujú a ako sa to dotkne divákov, v prípade, že sa s niektorými operátormi nedohodnú, neodpovedal. „Podmienky šírenia TA3 a ďalšie podrobnosti sú predmetom obchodných dohovorov s jednotlivými operátormi,“ povedal Čekirda.

Ak sa dohodnú operátori s TA3 na platbe, dotkne sa to peňaženiek divákov? Ak sa nedohodnú, zmizne TA3 z ponuky operátora?

Tu sú reakcie operátorov, ktorí zatiaľ na naše otázky reagovali:

Vlastimil Lakatoš (Head of TV Services Antik Telecom): Kanál TA3 ako jeden z posledných bezplatných kanálov prešiel od začiatku roka taktiež do plne plateného režimu, čoho dôkazom sú jednak rámcové dohody s relevantnými slovenskými asociáciami a jednak podpísaného dohody s najväčšími slovenskými operátormi. Podobná situácia (avšak bez akýchkoľvek rámcových dohôd) nastala aj v prípade kanálu Senzi TV.  Proces transformácie slovenského televízneho trhu na výlučne platený obsah, ktorým sa rozhodli ísť slovenskí vysielatelia, tak dosiahol výrazný rozmer.

Alexandra Piskunová (hovorkyňa Orange): Informácie, na ktoré sa pýtate, sú predmetom obchodného tajomstva medzi nami a distribútorom programu. Každopádne, sme radi, že naši zákazníci majú možnosť TA3 sledovať.

Matúš Benčík (hovorca Swan): Svoje záväzky voči našim partnerom a dodávateľom si vždy plníme. S TA3 máme dlhodobo obojstranne dobré a férové vzťahy. Ďalšie detaily našich dohôd s vysielateľmi sú predmetom obchodného tajomstva.

Jaroslav Kolár (hovorca UPC): Spoločnosť UPC v tejto súvislosti s vysielateľom televízie TA3 rokuje, aktuálne sa k danej veci nebudeme vyjadrovať.

Prinesieme reakcie ďalších operátorov.