Zomrela herečka Kidderová známa zo Supermana

Zomrela herečka Kidderová známa zo Supermana Foto z filmu Superman

Vo veku 69 rokov zomrela americká herečka kanadského pôvodu Margot Kidderová, ktorú preslávila predovšetkým hlavná ženská rola vo filmovom spracovaní komiksu Superman.

 

Podľa agentúry Reuters dnes o jej úmrtí informoval pohrebný ústav v americkom štáte Montana.

Herecká kariéra Kidderovej začala v 70. rokoch, kedy sa po rolách v niekoľkých seriáloch objavila na plátne v thrilleri režiséra Briana de Palmy Sestry (1973). O dva roky neskôr si vedľa Roberta Redforda zahrala v dobrodružnom snímke Veľký Waldo Pepper. V roku 1978 potom prišla jej zrejme najslávnejšia úloha novinárky Lois Laneovej vo filme na motívy superhrdinského komiksu, kde sa objavila po boku Christophera Reevea, s ktorým ju od natáčania až do jeho smrti spájalo blízke priateľstvo.

V 90. rokoch jej kariéru pribrzdili psychické problémy a Kidderová sa začala viac venovať nezávislým filmom a televíznym seriálom. Objavila sa okrem iného v sériách Smallville či Bratia a sestry. Za rolu v detskom seriáli Hodina duchov získala v roku 2015 cenu Emmy.

Médiá často písali o jej osobnom živote a milostných vzťahoch. Medzi jej partnermi boli napríklad bývalý kanadský premiér Pierre Trudeau, spomínaný režisér De Palma či jeho kolegovia Tom Mankiewicz a Steven Spielberg. Vydaná bola celkom trikrát a mala jednu dcéru.

Kidderová bola aj politickou a ekologickou aktivistkou a verejne sa angažovala proti vojnovým aktivitám USA v Iraku. V roku 2005 prijala americké občianstvo, čo zdôvodnila snahou o lepšiu možnosť zasahovať do politického života v krajine, kde sa stala členkou Demokratickej strany.

Kidderová zomrela v nedeľu a príčina jej smrti nie je podľa Reuters známa.