Rozhovor s Ťapákom, ktorý chcela RTVS stopnúť: Slobodný vysielač je na tej istej úrovni ako TA3

Rozhovor s Ťapákom, ktorý chcela RTVS stopnúť: Slobodný vysielač je na tej istej úrovni ako TA3 Foto: RTVS

Prinášame vám rozhovor s programovým riaditeľom RTVS Marekom Ťapákom o jeho účasti v Slobodnom vysielači, protestoch, médiách. Rozhovor požadovalo vedenie RTVS cez hovorkyňu nezverejniť a ďalej ho nepoužívať.

 

Pozn. redaktorky Miroslavy Kernovej: V pondelok som napísala komentár na blog: Nový programový šéf RTVS Ťapák perlí v konšpiračnom Slobodnom vysielači
Pár dní pred jeho zverejnením (v piatok) som poslala Marekovi Ťapákovi otázky. Pýtala som sa ho, čo si o tom rádiu myslí, či bude s rádiom spolupracovať aj keď je programovým riaditeľom RTVS? A či, ako ho pozvú, pôjde do rádia ako hosť.

Keďže žiadna odpoveď nedošla, v pondelok som mu zatelefonovala, že chcem zverejniť jeho vyjadrenie k jeho účinkovaniu v rádiu Slobodný vysielač. Ťapák s rozhovorom súhlasil, na záver rozhovoru si dal podmienku, že ho chce pred publikovaním autorizovať. Ešte mi rozprával, ako je na tom s časom, či a kedy si ho stihne pozrieť. Prepísaný rozhovor dostal včera na autorizáciu. Dnes v utorok som mu SMSkou pripomenula, že čakám na autorizovaný rozhovor. Odpísal, že so stanoviskom sa ozve hovorkyňa RTVS.
Hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková poslala toto stanovisko označené ako Vyjadrenie Mareka Ťapáka:

"Vážená pani Kernová,
ak je spájanie ľudí a otváranie sŕdc perlením, ak je zastanie sa človeka, ktorý sa počas slávnostného večera Slnko v sieti snažil s nadhľadom upokojiť atmosféru, neslušnosť a opovážlivosť, ak je požiadavka o transparentné financovanie politických strán a mimovládnych organizácií zločinom, ak je túžba po mieri kdekoľvek na svete podliehaním propagande a dôvodom na plamene inkvizície, tak potom je „niečo zhnité v štáte Dánskom“. Tieto svoje postoje a názory budem zastávať kedykoľvek a kdekoľvek, lebo sú plne v súlade s Listinou základných práv a slobôd."

„Toto je jeho oficiálne vyjadrenie, ktoré chce zverejniť, s rozhovorom ďalej, prosím, nepracujte ani ho nepublikujte,“ odpísala hovorkyňa RTVS.

Rozhodla som sa, že napriek požiadavke hovorkyne RTVS, zverejňujeme aj rozhovor s Marekom Ťapákom. Ťapák s rozhovorom súhlasil, dostal priestor aj na jeho autorizáciu, ktorú sám žiadal. Tú nevyužil. Vedenie RTVS nerozhoduje o tom, čo web Omédiách.com bude alebo nebude publikovať.

 

Rozhovor s MAREKOM ŤAPÁKOM  o Slobodnom vysielači, manipuláciách a médiách

Prečo ste šli do Slobodného vysielača?
„Lebo chcem spájať ľudí. Áno krajina je tak rozdelená, že už nemôže byť rozdelená viac. A chcem ľudí spájať, aby si našli cestu k sebe.“

A je podľa vás to rádio v poriadku?
"A TA3 je v poriadku?"

No TA3 nie je úplne v poriadku, ale nešíri dezinformácie, nedáva priestor extrémistom, xenofóbii ako Slobodný vysielač.
"Počkajte. Mňa pozvali do SV. V prvej relácii sme sa rozprávali o mojej práci a práci môjho otca. V druhej debate sme sa rozprávali o bežnom spoločenskom dianí a je to jedno, či je to TA3 alebo Slobodný vysielač. Je to na tej istej úrovni.
Tam sme nepoužili ani jednu konšpiračnú teóriu. Aspoň ja nie. Ani nejaké bludy. A keď mi dokážete, že som hovoril nepravdy, tak ja sa ospravedlním."

Nevadí vám, že Slobodný vysielač dáva priestor ľuďom, ako Rostas, ktorý šíri xenofóbne názory, kotlebovcom...
"Ja sa nebudem vyjadrovať k Rostasovi, ale k tomu, čo som povedal ja. Ak vám vadí, že chcem ľudí spájať, a že v nich chcem hľadať dobro a že by sme sa mali spojiť, ak mi chcete tvrdiť, že žijeme v ideálnom svete, tak sa nemáme o čom rozprávať."

Ak vás Slobodný vysielač pozve do relácie, pôjdete tam opäť?
"No teraz nie v tejto funkcii, lebo sa to nepatrí."

Viete si predstaviť ľudí zo Slobodného vysielača, napríklad ich moderátora, že by robil v RTVS?
"Dávate mi veľmi hypotetické otázky. Ja si viem predstaviť. Bol v diskusii u Havrana, takže aj RTVS si ho zavolala."

Myslela som, že ako programový riaditeľ si viete predstaviť, že by človek z takéhoto média pracoval pre RTVS?
"Zatiaľ som o tom neuvažoval."

A nemali by ste problém volať ľudí zo SV alebo Zem a Vek do RTVS?
"Ak má čo povedať k téme, tak hej. Čo on niekoho zavraždil? To, že má iný názor, že ja s ním nemusím súhlasiť neznamená, že mu ho ja nedovolím vysloviť. To je demokracia."

To nie je demokracia. Demokracia podľa mňa je, že novinári a hlavne verejnoprávne médiá by nemali dávať priestor webom, projektom, ktoré šíria klamstvo, dezinformácie. Slobodný vysielač či Zem a Vek šíria klamstvo a dezinformácie.
"Vaša miera pravdy je strašne úzkoprsá. Pán Boh vás neoznačil, že ste nositeľkou pravdy. Takto tú demokraciu nevybudujeme."

V relácii ste všetci traja rozprávali (s Ťapákom boli hosťami moderátora Borisa Koróniho aj psychológ Peter Marman a psychiater Ludvik Nábělek - pozn.red.) o protestoch. Vy veríte, že tie protesty sú zmanipulované? Že médiá mimovládky manipulujú tých ľudí, ako to tam odznelo?
"Ja som hovoril, že ak tam niekto chodí a dáva rozumy, tak je tam isté dávka manipulácie. A povedal som akurát toľko, že moji kolegovia (herci) majú právo na svoj názor, ale že tam je príliš veľa hystérie. A povedal som aj to, že ako herec, keďže pracujem s emóciami, že si viem predstaviť istú dávku manipulácii z toho hľadiska.
Ak toto je podľa vás konšpirácia, tak sa nemáme o čom baviť."

Konšpirácia podľa mňa je, ak rádio zavolá trojicu v zložení – herec, psychológ a psychiater rozprávať sa o tom, že kto stojí za organizátormi protestov, a títo ľudia prídu na to, že za tým sú americké korporácie, Soros, a že on stojí za mimovládkami, médiami a že všetko je zmanipulované. A tvrdia to bez dôkazov, to je konšpirácia.
"A keď sa to ukáže, že je to pravda, tak čo spravíte?"

Ak sa ukáže, že je to pravda, tak to napíšem. Ale ja si myslím, že tam mali prísť o tom hovoriť politológovia alebo organizátori. A keď ste to ako pozvaní hostia rozoberali, mali ste priniesť aj dôkazy.
"Ani ja nemôžem tvrdiť, že boli všetci zmanipulovaní. Ja som len povedal, či tam tí ľudia šli správne s tým vedomím, čo vlastne chcú. Nehovorte, že to je konšpirácia. Som povedal, že to „môže“ byť zmanipulované."

Ak sa v médiách povie, že niečo môže byť zmanipulované, mal by byť na to dôkaz.
"To sa ukáže."

Potom ste povedali o Ficovi - že, správne veci hovorí ale nesprávna osoba - keď ste ho pochválili za výrok o mimovládkach a Sorosovi.
"Povedal som to v inom kontexte. Že človek, ktorý dá 20 miliónov mimovládkam a tie ho potom položia na kolená, že to je človek, ktorý to povedal v nesprávny čas."

Vy si myslíte, že tie mimovládky, médiá, tu robia nejaký prevrat, aby to slúžilo nejakým cudzím záujmom, Sorosovi?
"A vy si myslíte, že to tak nie je? Že všetko je legálne, že je všetko v poriadku?"

Ja robím v médiách a neplatí ani nemanipuluje ma Soros. A nemyslím si, že médiá sú manipulovnaé Sorosom.
"Ale ja hovorím o mimovládach, nie o médiách. Tak sú tam vysokopostavení ľudia, ktorí sú v mimovládkach, ktoré sú tu platené Sorosom."

No a čo. A vy si myslíte, že Soros je čert? Ja si nemyslím, že on niekoho na Slovensku manipuluje.
"Ale ja som o Sorosovi nerozprával."

Potom ste tam hovorili...
"Potom som sa zastal Adely Vinczeovej. To bola otázka slušnosti. Keď niekto povie, na galavečere, ktorý bol inak zameraný ako politicky, že hádam už bolo dosť tých rečí, že je tu dosť nelásky a podobne. Poďme rozprávať o láske, smiechu, poďme sa zabávať. To je zle?"

Vinczeová reagovala na vyjadrenia podpory protestujúci slovami „problém je v tom, že si každý myslí, že je slušný a správny, len by to asi mal niekto určiť.“
"A to je zle?"

V diskusii ste spochybňovali klasické médiá: „Tí obyčajní ľudia čítajú noviny, pozerajú správy, poniektorí ktorí viac surfujú, tak sa môžu dopracovať, ako to v skutočnosti je, k akejsi objektívnejšej informácii… Myslím si, že tá úplne objektívna pravda uchádza všetkým tým novinárom.“
"A čo je na tom? Že podporujem konšpiračné médiá? Povedal som len, že človek môže hľadať rôzne zdroje a tých je dosť na internete. Niektorí čítajú SME, niektorí Aktuality, Topky a niektorí Slobodný vysielač a niektorí čítajú vás. A na základe tohto sumáru informácií si môžu vytvoriť svoj názor."

 

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte nás aj na našom facebooku.