Polícia zadržala muža podozrivého z vraždy bulharskej novinárky

Polícia zadržala muža podozrivého z vraždy bulharskej novinárky Foto: FB V. M.

Bulharská polícia dnes zadržala muža, ktorý je podozrivý z vraždy investigatívnej novinárky Viktorie Marinovovej, píšu bulharské médiá.

 

Bulharská polícia dnes preveruje Ukrajinca s rumunským pasom k prípadnému spojeniu s brutálnou vraždou investigatívnej novinárky Viktorie Marinovová. Podľa médií to oznámil Teodor Atanasov, šéf oblastného oddelenia ministerstva vnútra v Ruse. Atanasov tak reagoval ns informácie, ktoré sa objavili v médiách, o tom, že bol zadržaný rumunský občan podozrivý z vraždy novinárky.

Podľa Atanasova policajti preverujú alibi tohto muža, ale vyšetrovanie s cieľom odhaliť páchateľa vraždy bez prerušenia pokračuje.

Telo Viktorie Marinovovej sa našlo v sobotu v severobulharskom meste Ruse, kde novinárka regionálne televízie TVN žila. Vyšetrovatelia doteraz pracujú so všetkými možnými verziami spáchanie vraždy, žena bola pred smrťou znásilnená, surovo bitá a škrtená. Vyšetrovatelia zatiaľ považujú za menej pravdepodobné, že by vražda súvisela s novinárskou prácou obete.

Zločin vyvolal rozhorčenie nielen v Bulharsku, ale aj v zahraničí a tiež výzvy na starostlivé vyšetrenie. Ide o tretiu vraždu novinára v krajinách Európskej únie za uplynulých 12 mesiacov. Vlani v októbri pripravila nálož nastražená v automobile o život maltskou novinárku Daphne Caruanovou Galiziovou. Tento rok vo februári nájomný vrah zastrelil slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu.

Niektoré bulharská médiá pripomenuli, že Marinovová pri svojej práci upozorňovala na korupciu a na podvody napríklad s fondmi EÚ. Jej posledným príspevkom bol rozhovor s bulharským a rumunským novinárom, ktorí spolupracovali pri skúmaní korupčnej aféry odhaľujúcej tunelovanie unijných fondov bulharskou spoločnosťou GP. Mesto Ruse leží pri Dunaja, ktorý tvorí hranicu Bulharska a Rumunska.