Rusko vypovedalo bulharského novinára po vyhostení ruského dopisovateľa zo Sofie

Rusko odobralo novinársku akreditáciu spravodajcovi bulharskej verejnoprávnej rozhlasovej stanice BNR a vypovedalo ho z krajiny. Oznámilo to dnes ministerstvo zahraničia v Moskve, podľa ktorého ide o reakciu na krok Sofie, ktorá v stredu vypovedala ruského dopisovateľa denníka Rossijskaja gazeta.

"V súlade s princípmi slobody médií a pragmatických vzťahov je ruská strana pripravená zvážiť možnosť ďalšej činnosti korešpondenta Bulharského národného rozhlasu A. Grigorova v prípade, že bulharská vláda priaznivo rozhodne o akreditácii novinára (denníka) Rossijskaja gazeta v Sofii," uviedlo ministerstvo.

"Angel Grigorov počas svojho pobytu v Moskve profesionálne plnil svoje povinnosti a prísne sa držal všetkých etických a morálnych pravidiel. Sme týmto rozhodnutím sklamaní a domnievame sa, že je úplne politické," uviedol podľa stanice Rádio Slobodná Európa/ Rádio Sloboda (RFE/RL ) šéf BNR Milen Mitev.

Bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (DANS) v stredu uviedla, že ruský novinár Alexander Gacak prišiel o právo pobytu v Bulharsku a ďalších štátoch EÚ kvôli tomu, že svojou činnosťou ohrozoval národnú bezpečnosť.

V minulom roku Bulharsko vyhostilo 70 pracovníkov na ruskom diplomatickom zastúpení v krajine kvôli podozreniu zo špionáže, čo vážne narušilo vzťahy medzi oboma krajinami. V septembri Bulharsko vyhostilo aj predstaviteľov moskovského patriarchu pri bulharskej pravoslávnej cirkvi.