RTVS splnila želanie Gombitovej, v TOP 10 Najväčšieho Slováka ju nahradí Gabčík

RTVS splnila želanie Gombitovej, v TOP 10 Najväčšieho Slováka ju nahradí Gabčík Foto: marikagombitovaofficial.com

Finálová desiatka Najväčšieho Slováka sa mení. Po verejnom vyhlásení Mariky Gombitovej vedenie RTVS, v snahe vyhovieť jej prosbe, kontaktovalo vlastníka licencie – britskú BBC.

 

Tvorcovia programu so zmenou súhlasili a tak do Top 10 postupuje Jozef Gabčík, informuje RTVS v tlačovej správe. Slovenský vojak sa v nominačnom hlasovaní umiestnil na 11. mieste.

Marika Gombitová začiatkom januára vyjadrila prianie o vyradenie z ankety Najväčší Slovák. Vo vyhlásení na Facebooku uviedla, že by rada prenechala miesto osobnosti, ktorá je možno menej známa, avšak pre Slovensko z historického hľadiska viac výnimočná.

Podrobnosti: Gombitová nechce byť Najväčší Slovák. RTVS nevie, čo s tým. Radu pýta od BBC

Program Najväčší Slovák je licencovaným programom, ktorého vlastníkom a tvorcom je britská televízia BBC. Na tak veľký zásah do programu, akým je zmena finálovej desiatky, bolo potrebné mať súhlas tvorcov programu, píše RTVS.

„Tvorcovia projektu Najväčší Slovák v RTVS rešpektujú rozhodnutie stálice slovenskej kultúry Mariky Gombitovej a súčasne jej úprimne ďakujú za všetko, čo pre slovenskú kultúru a poslucháčov urobila,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Verejnosť od stredy môže hlasovať za Jozefa Gabčíka.

Gabčík je hrdina protinacistického odboja. V Operácii Anthropoid splnil rozkaz a úspešne vykonal 27. mája 1942 sa spolubojovníkmi atentát na nacistického pohlavára a zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. O živote Gabčíka a jeho priateľky, ktorá mu pomáhala v odboji a rovnako položila život v boji s nacistami, vyšla nedávno autobiografická kniha spomienok ich dcéry s názvom Mama milovala Gabčíka, ktorú napísala redaktorka televízie JOJ.

 Odporúčame aj: PR babráctvo RTVS pri ankete Najväčší Slovák

Poslať hlas Jozefovi Gabčíkovi bude možné od 9. januára 2019, presne od 0.00 hodiny. Diváci za neho môžu hlasovať zaslaním SMS na číslo 9977 v tvare „NAJSLOVAK 2“.

Divákom a fanúšikom Mariky Gombitovej, ktorí jej vo finálovej fáze od 1. januára zaslali hlas, budú za SMS vrátené peniaze.

Odporúčame aj: Kompletný zoznam ankety Najväčší Slovák: Je v ňom Fico, Sagan, Adela, Mečiar či Štúr

Hlasovanie za všetkých desať nominovaných osobností bude prebiehať do 1. mája. Ukončené bude počas slávnostného vyhlásenia Najväčšieho Slováka, ktoré bude vysielané v priamom prenose na Jednotke. Dovtedy si budú môcť diváci pozrieť o jednotlivých finálových osobnostiach dokumenty spojené s diskusiou odborníkov. Prvý dokument odvysiela Jednotka v stredu 20. februára.