Víťaz ankety Najväčší Slovák je známy

Víťaz ankety Najväčší Slovák je známy Reprofoto RTVS

V stredu večer RTVS v priamom prenose odvysielala galavečer, v ktorom vyhlásila výsledky relácie Najväčší Slovák. Hlasujúci anketu zachránili. Do prvej trojky sa nedostal komunista, ani žiadna iná kontroverzná osobnosť. V živom vysielaní perlil komunistický obhajca Gustáva Husáka. 


Súťaž trvala niekoľko mesiacov, počas ktorých RTVS predstavila najprv stovku osobností, z ktorých ľudia vybrali finálnu 10-tku.

Na záver galavečera RTVS vyhlásila výsledky.  Víťazom sa stal Milan Rastislav Štefánik. Diváci mu poslali viac ako 49 tisíc SMS hlasov, celkovo ich do finálnej časti ankety prišlo viac ako 108.000. Prvé miesto oznámil generálny riaditeľ Jaroslav Rezník.

1. Milan Rastislav Štefánik

2. Ľudovít Štúr

3. Anton Srholec

Počas galavečera 10 osobností, niektorí aj s pomocníkmi, obhajovali 10 nominovaných mien:

Ľudovít Štúr – obhajca Dušan Jamrich
Peter Sagan – obhajca Marcel Merčiak
Andrej Hlinka – obhajca Ján Čarnogurský
Anton Srholec – obhajca Róbert Bezák
Gustáv Husák – obhajca Samuel Zubo
Alexander Dubček – obhajca Jozef Golonka a historik Pavol Pollák
Cyril a Metod – obhajkyňa Božidara Turzonovová
Jozef Gabčík – obhajca Vladimír Strmeň
Milan Rastislav Štefánik –obhajca Michal Havran
Juraj Jánošík – obhajca Peter Cabadaj

Odporúčame aj: Najväčší Slovák: Takmer polovicu hlasov získal Štefánik, Husák mal len 4 236 hlasov (VIDEO)

Jediná žena, ktorá sa do prvej desiatky dostala, speváčka Marika Gombitová, sa vzdala účasti v ankete a požiadala o vylúčenie. Namiesto nej postúpil do prvej desiatky Jozef Gabčík.

Viac: RTVS splnila želanie Gombitovej, v TOP 10 Najväčšieho Slováka ju nahradí Gabčík

Na rozdiel od niektorých dokumentov, ktoré počas posledných mesiacov RTVS odvysielala o jednotlivých osobnostiach, v stredu večer boli v štúdiu prítomní aj traja odborníci, ktorí zasahovali do debaty a korigovali niektoré nesprávne, či skreslené informácie obhajcov.

Dôležitá bola ich prítomnosť hlavne pri hodnotení Gustáva Husáka. RTVS totiž po lapsuse s komunistom Jozefom Hrdličkom, ktorý hodnotil Husáka v nedávnom dokumente, ako obhajcu pozvala do galavečera bývalého komunistického poslanca Samuela Zuba, ktorý chválil výdrž Husáka vo väzení a že ostal verný ideám komunistickej strany. Historik Dušan Kováč a Patrik Dubovský z ÚPN mu však dôrazne pripomenuli zásadné zlyhania Husáka. Napríklad to, že síce bol vo väzení a trpel, no do väzenia ho posadili vlastní a po väzení sa k ním vrátil a že sa podieľal v 50-tych rokoch na likvidácii demokracie a aj to, že po roku 1968 opustil Dubčeka a votrel sa do priazne Brežneva. Aj Zubo podobne ako Hrdlička chálil éru normalizácie, napríklad to, koľko bytov sa postavilo, čo pobúrilo herca Dušana Jamricha.

Historici pripomenuli aj zásadné zlyhania Dubčeka, napríklad to, že podpísal obuškový zákon.

Odporúčame aj: TOP 10 Najväčšieho Slováka s Husákom, Jánošíkom či Hlinkom je najmenší problém tejto ankety

Licencovanú súťaž podľa predlohy BBC sprevádzali na Slovensku už od jej vyhlásenia na jeseň 2018 rôzne kauzy. Súťaž pre RTVS pripravovala spoločnosť Petra Nuňeza, ktorá v minulosti pripravovala OTO, či SuperStar. Nedokázala na začiatku osloviť väčší počet hlasujúcich a tak sa do ankety na začiatku zapojilo len niekoľko tisícok ľudí, v prvej stovke tak chýbali viaceré známe osobností, no na vyšších priečkach sa ocitli súčasní politici, ktorí v prieskumoch obľúbenosti nepatria medzi obľúbencov. Napríklad Mečiar, Fico, súčasťou ankety bol dokonca aj Andrej Danko. Chýbal v nej však napríklad Ján Langoš, či Timrava, bolo v nej minimum vedcov, no veľa športovcov, hercov, kontroverzných politikov a zo stovky osobností bolo len 10 žien. Nebola tam napríklad ani Jana Kirschner, ktorá pravidelne vyhrávala Slávika.

Pobúrenie vyvolalo aj rozhodnutie vybrať do upútaviek kontroverzné osobnosti Jozefa Tisa a Gustáva Husáka, čo kritizovali viaceré inštitúcie aj osobnosti, upútavkou sa zaoberá NAKA.  Alebo, keď pri dokumente o Husákovi bol hlavným hodnotiteľom komunista Jozef Hrdlička, ktorý na obrazovke RTVS obhajoval normalizáciu, za čo poslankyňa SaS podala trestné oznámenie a na RTVS boli podané viaceré sťažnosti na Radu pre vysielanie a retransmisiu.