SaS posiela otvorený list, kritizuje spravodajstvo RTVS Foto: RTVS

SaS posiela otvorený list, kritizuje spravodajstvo RTVS

15.01.2019 11:32 | TV | mk

Strana SaS tvrdí, že v televíznom spravodajstve RTVS sú manipulatívne praktiky.

Žiada, aby sa Rada RTVS vážne zaoberala kvalitou spravodajstva v televízii. „Členovia Rady by nemali sledovať len to, čo RTVS odvysielala, ale najmä to, čo neodvysielala a čo ako verejnoprávne médium odvysielať mala,“ píše vedenie SaS v otvorenom liste Rade RTVS.

Televízne spravodajstvo RTVS od nástupu Jaroslava Rezníka sa po odchode redaktorov dostalo podľa strany SaS do pozície provládneho média, čím porušuje zákon i svoj štatút.

Z RTVS minulý rok odišli desiatky redaktorov, veľká časť z nich ešte predtým kritizovala pomery v televízii za Jaroslava Rezníka.

„V príspevkoch sa systematicky potláča kritika vlády alebo sa kritické hlasy vyberajú najmä medzi nezávislými analytikmi, aby sa potlačil hlas opozičných strán. Cieľom je predstaviť divákovi vládu a jej predstaviteľov v tom najlepšom svetle bez ohľadu na skutočnosť a zároveň zatlačiť do úzadia existenciu opozície,“ tvrdia predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

Odporúčame aj: Prieskum: Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo mala v lete RTVS

Súčasťou tejto „nepeknej hry“ je podľa SaS absencia prirodzenej ambície redaktorov spoznať a ponúknuť divákom pravdivý obraz udalostí. „Je to dôkaz, že v RTVS sa rozmáha strach, autocenzúra a s tým spojená neprofesionalita. Na rozdiel od čias vulgárneho mečiarizmu sa manipulácia za čias Jaroslava Rezníka robí rafinovanejšie. Aj tak sa občas pritrafí viditeľné faux pas, keď sa k štátnemu rozpočtu za opozíciu vyjadrujú traja členovia tej istej strany, pričom v Národnej rade SR pracuje niekoľko opozičných subjektov,“ uviedla SaS.

Neproporcionalita je podľa nich viditeľná nielen vo výbere respondentov ale aj v obsahu názorov, aké sa dostanú do vysielania. Typickým príkladom je podľa nich spracovanie otvoreného listu lekárov na neurochirurgii na bratislavských Kramároch.

„RTVS nemá ambíciu zistiť skutočný stav veci a oprávnenosť sťažnosti lekárov. Podstatné pre ňu je, aby ministerstvo zdravotníctva dostalo v príspevku toľko času a priestoru, koľko potrebuje na svoju obhajobu. Je to trestuhodné zľahčovanie vážneho problému, nehovoriac, že opozičný názor sa tu berie ako nevyžiadané bremeno, a tak sa s ním aj nakladá,“ tvrdí poslankyňa za SaS Renáta Kaščáková, ktorá však chváli reláciu Občan za dverami, ktorá je podľa nej ukážkou, že redaktori vedia ísť nebojácne po podstate problémov. „Presne toto isté očakávame od televízneho spravodajstva,“ tvrdí Kaščáková.

Pokúšame sa získať stanovisko vedenia RTVS, oslovili sme aj Radu RTVS.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.

Špeciálna verzia festivalu – Nádych s Atmosférou – bude a až trikrát

Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Miniséria podujatí Nádych s Atmosférou ovládne atmosférickú lúku v auguste 2020 dokonca trikrát!

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.

Irán nevylúčil, že za požiarom v Natanze bol kybernetický útok

Irán podnikne odvetu proti ktorejkoľvek krajine, ktorá spácha kybernetický útok na jeho jadrové zariadenia. Po štvrtkovom požiari v blízkosti továrne na obohacovanie uránu v Natanze to vyhlásil šéf iránskej civilnej obrany.