SaS posiela otvorený list, kritizuje spravodajstvo RTVS Foto: RTVS

SaS posiela otvorený list, kritizuje spravodajstvo RTVS

15.01.2019 11:32 | TV | mk

Strana SaS tvrdí, že v televíznom spravodajstve RTVS sú manipulatívne praktiky.

Žiada, aby sa Rada RTVS vážne zaoberala kvalitou spravodajstva v televízii. „Členovia Rady by nemali sledovať len to, čo RTVS odvysielala, ale najmä to, čo neodvysielala a čo ako verejnoprávne médium odvysielať mala,“ píše vedenie SaS v otvorenom liste Rade RTVS.

Televízne spravodajstvo RTVS od nástupu Jaroslava Rezníka sa po odchode redaktorov dostalo podľa strany SaS do pozície provládneho média, čím porušuje zákon i svoj štatút.

Z RTVS minulý rok odišli desiatky redaktorov, veľká časť z nich ešte predtým kritizovala pomery v televízii za Jaroslava Rezníka.

„V príspevkoch sa systematicky potláča kritika vlády alebo sa kritické hlasy vyberajú najmä medzi nezávislými analytikmi, aby sa potlačil hlas opozičných strán. Cieľom je predstaviť divákovi vládu a jej predstaviteľov v tom najlepšom svetle bez ohľadu na skutočnosť a zároveň zatlačiť do úzadia existenciu opozície,“ tvrdia predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

Odporúčame aj: Prieskum: Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo mala v lete RTVS

Súčasťou tejto „nepeknej hry“ je podľa SaS absencia prirodzenej ambície redaktorov spoznať a ponúknuť divákom pravdivý obraz udalostí. „Je to dôkaz, že v RTVS sa rozmáha strach, autocenzúra a s tým spojená neprofesionalita. Na rozdiel od čias vulgárneho mečiarizmu sa manipulácia za čias Jaroslava Rezníka robí rafinovanejšie. Aj tak sa občas pritrafí viditeľné faux pas, keď sa k štátnemu rozpočtu za opozíciu vyjadrujú traja členovia tej istej strany, pričom v Národnej rade SR pracuje niekoľko opozičných subjektov,“ uviedla SaS.

Neproporcionalita je podľa nich viditeľná nielen vo výbere respondentov ale aj v obsahu názorov, aké sa dostanú do vysielania. Typickým príkladom je podľa nich spracovanie otvoreného listu lekárov na neurochirurgii na bratislavských Kramároch.

„RTVS nemá ambíciu zistiť skutočný stav veci a oprávnenosť sťažnosti lekárov. Podstatné pre ňu je, aby ministerstvo zdravotníctva dostalo v príspevku toľko času a priestoru, koľko potrebuje na svoju obhajobu. Je to trestuhodné zľahčovanie vážneho problému, nehovoriac, že opozičný názor sa tu berie ako nevyžiadané bremeno, a tak sa s ním aj nakladá,“ tvrdí poslankyňa za SaS Renáta Kaščáková, ktorá však chváli reláciu Občan za dverami, ktorá je podľa nej ukážkou, že redaktori vedia ísť nebojácne po podstate problémov. „Presne toto isté očakávame od televízneho spravodajstva,“ tvrdí Kaščáková.

Pokúšame sa získať stanovisko vedenia RTVS, oslovili sme aj Radu RTVS.

Irak odobral Reuters dočasne licenciu za článok o manipulácii s počtom nakazených

Irak pozastavil agentúre Reuters na tri mesiace činnosť. Bagdad sa tak rozhodol kvôli štvrtkovej správe, v ktorej agentúra uviedla, že iracké vládne údaje o koronavírusoch sú podhodnotené.

Lunter opäť otvoril reštauráciu a bistrá

Banskobystrický výrobca tofu a rastlinných nátierok spoločnosť Lunter začala od začiatku apríla opäť variť obedové menu vo svojich gastro prevádzkach v Banskej Bystrici a Bratislave. Rozbiehajú aj donášku.

Google, Facebook a ďalšie platformy pozitívne reagujú na výzvu Komisie zastaviť podvody a chrániť spotrebiteľov

Európska komisia víta odpovede online platforiem Allegro, Amazon, AliExpress, Bing, CDiscount, Ebay, Facebook, Google, Rakuten, Wish a Yahoo, ktoré súhlasili s prijatím opatrení na zastavenie podvodov a reklám propagujúcich falošné výrobky proti koronavírusu.

Cez víkend sa bude hackovať koronakríza (VIDEO)

Slovensko sa tento víkend (3. – 5. apríla) zapojí do globálneho boja proti pandémii COVID-19.

Tvárou kampane #spolumamenato je šéf Slovenskej sporiteľne v rúšku (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa spolu so svojimi partnermi reklamnou agentúrou Zaraguza a mediálnou agentúrou Wavemaker spustila kampaň, ktorou reaguje na aktuálnu situáciu ohľadom nákazy koronavírusom. Tvárou kampane je šéf Slovenskej sporiteľne Peter Krutil, ktorý sa už dlhšie prihovára zamestanancom ale aj klientom na vlastnom vlogu. Teraz netradične, v rúšku.

Slovanet na apríl rozšíril bezplatné TV vysielanie

Telekomunikačný operátor Slovanet v spolupráci s vysielateľmi zabezpečil aj na apríl 14 televíznych kanálov rôzneho žánrového zamerania, ktoré bezplatne sprístupnil všetkým zákazníkom digitálnej televízie IPTV cez optické siete bez ohľadu na zakúpený balík.

Zrušili trest smrti vrahovi, ktorý investigatívnemu novinárovi pred kamerami odrezal hlavu

Pakistanský súd zrušil trest smrti britskému teroristovi, ktorý v roku 2002 s ďalšími ozbrojencami uniesol a brutálne zavraždil novinára denníka Wall Street Journal Daniela Pearla.

Agrofert žaluje Českú televíziu za Reportérov ČT

Společnost Agrofert podala žalobu na Českou televizi za to, že ji pořad Reportéři ČT spojil s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Informace, která dala odvolání do souvislosti s tím, že úřad předtím doměřil daň společnosti z koncernu Agrofert, je podle žaloby zavádějící. Firma proto žádá omluvu za zásah do dobré pověsti. Žalobu, kterou má ČTK k dispozici, chce pražský městský soud začít projednávat v polovině dubna.

Samosprávy môžu počas epidémie rokovať a hlasovať online, k dispozícii majú zadarmo systém GAMO Meet

Riešením zasadnutí samospráv počas epidémie je online. Hlasovanie per rollam nie je budúcnosť.

Bývalý redaktor Markízy bude poradcom a hovorcom ministra dopravy

Poradcom ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala pre strategickú a krízovú komunikáciu sa stal bývalý novinár Ivan Rudolf.