Zomrel režisér Popolušky, Arabely a ďalších známych rozprávok

Zomrel režisér Popolušky, Arabely a ďalších známych rozprávok Foto z filmu

Vo veku 88 rokov zomrel jeden z najúspešnejších československých režisérov a scenáristov Václav Vorlíček, autor populárnej rozprávky Tři oříšky pro Popelku , ale aj ďalších filmov a seriálov, napríklad Arabela či Létající Čestmír.

Informáciu priniesol český Blesk, ktorému to povedal režisér Zdeněk Zelenka, podľa jeho slov Vorlíček zomrel v Prahe nemocnici Pod Petřínem.

Jeho filmy a rozprávky sa stali neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov nielen v ČR a u nás, ale aj v mnohých ďalších krajinách, patrí k najsledovanejším televíznym programom.

Vorlíček natočil 25 celovečerných filmov, z ktorých mnohé patria do zlatého fondu českej a slovenskej kinematografie a získali desiatky ocenení na filmových festivaloch doma aj v zahraničí. Jeho najčastejším spolupracovníkom bol spisovateľ a scenárista Miloš Macourek.

Výsledkom ich spolupráce bola napríklad crazy komédia Pane, vy ste vdova!, rozprávková komédia Dívka na koštěti. Vorlíček pokračoval v sérii vydarených rozprávkových komédií, kedy najväčší ohlas zaznamenali Tři oříšky pro Popelku, ďalej Jak se budí princezny, Princ a večernice, alebo "moderná" rozprávka pre všetky generácie Jak utopit doktora Mráčka. Vrcholom Vorlíčkovej televíznej tvorby sa ale slávny 13-dielny rozprávkový seriál Arabela natočený v roku 1980. Na tento úspech nadviazal ešte dvoma úspešnými televíznymi seriálmi 80. rokov: Létající Čestmír a Křeček v noční košili.

Václav Vorlíček sa narodil 3. 6. 1930 v Prahe. V rokoch 1951 až 1956 vyštudoval réžiu na pražskej FAMU. Jeho absolventským filmom bol film Direktiva. Následne nastúpil ako asistent réžie do Filmového štúdia Barrandov a vzápätí sa vypracoval na miesto pomocného režiséra. Jeho prvým samostatným filmom bola detektívka pre deti Případ Dupínek, ktorej príbeh sa odvíjal okolo pátranie po stratenom kufri s bábkami pionierskeho súboru.

U divákov prvýkrát zabodoval paródiou na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessie? Snímka získala na Medzinárodnom festivale vedecko-fantastických filmov v Terste v roku 1966 hlavnú cenu a podobne zabodoval aj na filmovom festivale v Locarne. V režisérovi sa prebudil záujem o dobrodružné a komické utopicky ladené filmy. Na utopickú líniu svojej tvorby nadviazal Vorlíček natočením filmov Konce agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky - paródia na špionážne snímky bondovského typu či Což takhle dát si špenát.

Spracované podľa Databázykníh.cz

 Populárna rozprávka prešla v roku 2014 rekonštruciou: