Pozrite sa, ako dopadol spor kvôli plagiátorstvu pri víťaznej pesničke Eurovízie (VIDEO)

Pozrite sa, ako dopadol spor kvôli plagiátorstvu pri víťaznej pesničke Eurovízie (VIDEO) Reprofoto youtube Eurovízia

Spor o autorstvo víťaznej skladby minuloročnej piesňovej súťaže Eurovízia skončil dohodou.

 

Súťaž vyhrala Izraelčanka Netta Barzilaiová s piesňou Toy, avšak americké hudobné vydavateľstvo Universal Music Group vlani vyvolalo spor kvôli možnému plagiátorstvu.

Pieseň sa podľa vydavateľstva nápadne podobá hitu Seven Nation Army z roku 2003 dua The White Stripe.

Izraelská vysielacia spoločnosť Kan teraz oznámila, že spor skončil dohodou a že člen dua Jack White bude uvádzaný ako jeden z autorov piesne Toy a bude môcť poberať tantiémy.

Izraelské médiá tiež napísali, že ani White nemusí mať čisté svedomie. Seven Nation Army bol jedným z najúspešnejších hitov, ale podobá sa pasáži z 5. symfónie Antona Brucknera. Podľa znalcov diela tohto rakúskeho skladateľa, ktorý žil v 19. storočí, White študoval klasickú hudbu a pre napísanie piesne sa inšpiroval úvodom symfónie.

Doteraz sa za autorov víťaznej skladby minuloročnej Eurovízie označovali Doron Medalie a Stav Beger. Izraelský hudobný kritik Ben Šalev napísal vlani v marci, teda dva mesiace pred lisabonským víťazstvom Barzilaiovej, že mu Toy pripomenula Seven Nation Army. "Dúfajme, že ju Jack White pred súťažou nezačuje. Mohol by sa súdiť," písal vtedy.