Rozsiahlému bojkotu čelí Chorvátska verejnoprávna televízia HRT

Rozsiahlému bojkotu čelí Chorvátska verejnoprávna televízia HRT Foto: FB HRT

Chorvátski novinári, opozičné strany, neziskové organizácie a verejne známe osoby bojkotujú chorvátske verejnoprávne rádio a televíziu HRT. Informovala o tom chorvátska agentúra HINA. Dôvodom protestu sú útoky na novinárov i údajná podriadenosť voči vládnucej strane.

 

Bojkot má formu dôslednej neúčasti protestujúcich v reláciách a štúdiách HRT. Trvať by mal do 2. marca, kedy vyvrcholí demonštráciou v Záhrebe, ktorú zvolal jeden z organizátorov bojkotu - združenie chorvátskych novinárov (HND).

Protest pod názvom "novinárčinu nedáme" spustilo minulý týždeň 30 spolkov a mimovládnych organizácií, ktoré chceli vyjadriť solidaritu s desiatkami novinárov aj celých médií, ktoré HRT zažalovali až o 2,3 milióna kún kvôli informovaniu o nehospodárnemu míňaniu vnútri tejto inštitúcie. Postupne sa k nim pridali aj parlamentné strany na čele so Sociálnodemokratickou stranou (SDP), ale aj odbory a významné osobnosti z kultúrneho a verejného života.

"Oficiálne stanovisko Európskej federácie novinárov je, že HRT je čo do nezávislosti najhoršia verejnoprávna služba v Európe," uviedli organizátori. Jelena Berkovičová zo združenia GONG povedala, že "HRT je dnes bohužiaľ okupovaná a nie je to médium, ktoré chceme a ktoré si ako občania demokratickej krajiny zasluhujeme".

Riaditeľ televízie Kazimir Bačić sa dnes v otvorenom liste ohradil, že je to naopak jeho inštitúcia, ktorá čelí politickým tlakom. Podľa neho ctí vyváženosť spravodajstva a stala sa obeťou politických naťahovačiek a predvolebnej kampane.

Jedným z politických subjektov, ktoré sa k protestu pripojili, je liberálna strana Chytro (Pametno). Podľa nej "HRT už dlho nie je verejnoprávnou ani informatívnou službou občanom, pretože politicky dosadené vedenie z HRT urobilo servis vládnucej strane Chorvátskemu demokratickému spoločenstvu (HDZ)".

Opozičná sociálnodemokratická strana dnes vykázala redaktora HRT zo svojej tlačovej konferencie. "Osobne proti vám nič nemáme, ale pridali sme sa k bojkotu. (...) Protestujeme tým proti podľa nás najhoršiemu verejnoprávnemu médiu v Európe," zdôvodnil svoj krok predseda záhrebskej organizácie SDP Gordan Maras. Jeho krok však organizátori bojkotu verejne odsúdili, pretože cieľom protestu podľa nich určite nemala byť cenzúra novinárov.