Čína pred komunistickým výročím zakázala niektoré seriály

Čína pred komunistickým výročím zakázala niektoré seriály Foto seriálu Cisárovná v paláci

Čínske cenzorské úrady dočasne zakázali niektoré zábavné televízne relácie. Zákaz platí 100 dní pred chystanými mohutnými oslavami výročia 70 rokov od založenia Čínskej ľudovej republiky komunistickým vodcom Mao Ce-tungom, ktoré krajinu čakajú 1. októbra. Krok je ďalším z mnohých výrazných obmedzení médií, ku ktorým komunistická strana v problémovom roku plnom okrúhlych výročí pristúpila, informovala agentúra Reuters.

 

Podľa úradov sa obmedzenia okrem iného týkajú výpravných kostýmových drám a tiež seriálov, v ktorých vystupujú domáce celebrity. Od prevádzkovateľov vysielania je naopak štátom vyžadované, aby vysielali obsah podporujúci národnú hrdosť.

Podľa štátneho regulačného orgánu, ktorý má dohľad nad médiami, by televízne stanice v týždňoch pred 70. výročím mali vysielať programy, ktoré sa zameriavajú na "rôzne historické aspekty, ktoré ukazujú veľké úsilie čínskeho národa, ktorý povstal, zosilnel a zbohatol," uviedol úrad vo vyhlásení.

Čína od začiatku vlády prezidenta Si Ťin-pchinga sprísnila kontrolu médií a zábavného priemyslu, dozor úradníkov je v tomto roku ešte dôkladnejší kvôli júnovému 30. výročiu masakry na námestí Tchien-an-men. Úrady napríklad odložili najmenej tri veľkofilmy, ktoré mali toto leto ísť do distribúcie.

Komunistickou stranou podporovaný denník Beijing Daily v januári kritizoval päť populárnych čínskych historických seriálov za to, že majú negatívny vplyv na spoločnosť.

Medzi historické tituly populárne v Číne aj v zahraničí patria napríklad Cisárovná v paláci z roku 2011. Na čínskych obrazovkách ho môže nahradiť napríklad televízna dráma o bývalom premiérovi Čou En-lajovi, súputníkovi Mao Ce-tunga.