Boórovci sú rozhorčení z natočenia seriálu JOJ Zlodeji detí

Foto: JOJ Foto: JOJ

Ivana Boórová a jej matka sú „rozhorčené a rozčarované" zo seriálu Zlodeji detí, ktorý štartuje v utorok večer na JOJ. Seriál môže negatívne ovplyvniť rozhodnutia súdov ohľadom detí, hovorí stará mama detí.


Televízia tvrdí, že seriál je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Príbeh, ale aj postavy pripomínajú prípad boja Ivany Boórovej a jej matky o deti.

„Myslím si, že seriál, resp. zábery v upútavkách sú spracované ako senzácia nabaliť sa na zaujímavej, vzrušujúcej téme o tragédiách rozbitých rodín bez súhlasu dotknutých žijúcich osôb a rodín. A tiež slúži na zvyšovanie sledovanosti v očakávaní úspešného predaja titulkovaného produktu do zahraničia. Podceňuje a znevažuje tak dotknuté rodiny," píše v rozhorčenom stanovisku k novému seriálu JOJ Eleonóra Študencová, stará mama detí, o ktoré aj s pomocou spravodajstva JOJ bojovala s britskou sociálkou. Študencová hovorí, že si váži prácu spravodajstva JOJ, no kritizuje režiséra, scenáristov aj kompetentných v JOJ, že matku a starú matku neoslovili. „Hlavne, že prípad Boór zvýši sledovanosť a seriál pre niekoho bude dobre zarábať."

 Natočenie seriálu bez ich vedomia je od televízie a tvorcov neseriózne, píše. "Aj z dôvodu, že náš prípad je otvorený a stále nie je ukončený ani na Slovensku a ani v Británii. Pokračujú súdne konania a seriál môže veľmi negatívne ovplyvniť tieto konania, ako aj veľmi negatívne zasiahnuť našu rodinu."

Natáčanie pred britskou ambasádou Foto:mk

„Náš príbeh sa skutočnou udalosťou len voľne inšpiroval a postavy majú svoj vlastný vývoj," píše televízia k seriálu. Hlavné postavy sa nielen podobajú na aktérov z prípadu Boórovcov, ale majú aj podobné mená. Seriálová postava Iveta Bosáková a jej manžel Robo šli s dvoma deťmi do Británie za lepším životom. „Do ich osudov však zasiahne veľký omyl, ktorý sa nedarí vysvetliť a my sledujeme ich márny boj s britskou byrokratickou mašinériou... Vojna, ktorú sociálka vyhlási Bosákovcom, je nekompromisná a krutá. A aj keď Ivete príde na pomoc slovenská posila, mama Klára, rodina sa otriasa v základoch. Odhaľujeme množstvo nekalých praktík, ale aj osobných zlyhaní, ktoré viedli k odobratiu malých Bosákovcov," píše sa k upútavke k seriálu.

Televízia so stanoviskom rodiny Boórovej nesúhlasí. „O rodine Boórovej sme vysielali autenticky dokument Bez deti neodídem, keď prepukla kauza. Práve TV JOJ bola médium, ktoré kauzu otvorilo, venovalo sa jej a zrejme aj rodine pomohlo," povedal Jozef Gogola, hovorca JOJ.

Odporúčam aj: JOJ odkryla väčší problém ako odoberanie detí

Seriál má osem častí. Nakrúcala ho spoločnosť DNA na Slovensku aj v Londýne, objavia sa v ňom aj anglickí herci. Vysielať sa bude každý utorok a štvrtok po Paneláku, v konkurencii s Horúcou krvou na Markíze.

Stará mama detí si myslí, že seriál sa mohol natočiť, ale neskôr: "Kto mal záujem na tomto tajnom a rýchlokvasenom seriáli, keď mohol byt v budúcnosti natočený slušný a dôsledný slovenský film so zapojením skúsenosti mnohých rodín a podľa skutočných udalostí."