Zomrela mladá úspešná filmárka (30), RTVS si ju pripomenie vo vysielaní

Zomrela mladá úspešná filmárka (30), RTVS si ju pripomenie vo vysielaní Foto: 4 ŽIVLY

Mladá režisérka a dokumentaristka patrila medzi najväčšie talenty súčasnej generácie slovenských dokumentaristov.

 

 Mária Rumanová, ktorá debutovala silnou výpoveďou z Čiernej nad Tisou vo filme Hotel Úsvit, zomrela vo veku 30 rokov. Spáchala samovraždu, informáciu priniesol denník SME.


O smrti sa dozvedeli jej známi podľa denníka cez víkend.
Mária Rumanová Slovenská režisérka sa narodila 22. februára 1989, žila v Bratislave. Začala študentskými filmami Proti srsti Bezmocná hŕstka. Stredometrážny dokument Hotel Úsvit bol jej debutom, presadila sa s ním na festivale v Amsterdame.
 Mária Rumanová spolupracovala niekoľko rokov s RTVS aj na relácii Umenie, v rámci ktorej vytvorila desiatky dielov o divadelných predstaveniach, činohre, tanečnom divadle alebo opere. Nešlo iba o publicistické reportáže, ale o osobité audiovizuálne eseje s vyzretým autorským rukopisom a zmyslom pre detail i krásu, píše RTVS v tlačovej správe.

RTVS v utorok 3. septembra odvysiela Rumanovej celovečerný debut – dokumentárny film Hotel Úsvit, ktorý sleduje osudy piatich protagonistov a ich vzájomne sa prepletajúce osudy. Dokument je situovaný do Čiernej nad Tisou, do pohraničného mesta čeliacemu nemilosrdnej realite úpadku. Hotel Úsvit, ktorý bol uvedený na prestížnom festivale v Amsterdame, napriek zdanlivej sociálnej beznádeji prináša silné lyrické a ľudské svedectvo o krehkej hranici medzi šťastím a bolesťou i životom a smrťou, a svedčí o výnimočnom talente Márie Rumanovej.