Matovič prirovnal Denník N ku konšpiračným Hlavným správam (VIDEO)

Matovič prirovnal Denník N ku konšpiračným Hlavným správam (VIDEO) Foto: Úrad vlády SR

Premiér Igor Matvoič v utorok večer v Mimoriadnej relácii televízie Markíza prirovnal Denník N ku konšpiračným Hlavným správam.

Reagoval tak na článok denníka s názvom Nariadenie, ktorým polícia uzavrela hranice, zrejme neexistuje, povinná štátna karanténa môže byť protiústavná.

Keď sa moderátorka premiéra spýtala na informáciu z článku, že nie je jasné, kto vydal nariadenie o povinnej štátnej karanténe a nedá sa dopátrať ani k presnému zneniu, premiér reagoval takto: „Prepáčte, niekedy Denník N... v poslednej dobe mi pripadá ako Hlavné správy, že pustia nejaké konšpirácie a bludy. Vôbec to nie je pravda. Zajtra na to bude minister reagovať,“ povedal Matovič, s tým, že to nariadenie existuje.
Pred mesiacom začala polícia spolu s armádou posielať ľudí vracajúcich sa zo zahraničia automaticky do štátnej karantény a cudzincov zasa otáčať na hraniciach. Denník N v článku píše, že dodnes nie je jasné, kto presne takéto nariadenie vydal, a nedá sa dopátrať ani k jeho presnému zneniu."Viacero právničiek a právnikov, iniciatív a aj ombudsmanka preto upozorňujú na to, že štát možno na hraniciach koná nezákonne. K nariadeniu sa nevie dostať ani ombudsmanka Mária Patakyová, ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) preto napomenula listom," napísal Denník N.

„Premiér hovorí, že sme ako Hlavné správy. My sme pritom písali o probléme, ktorý má s chýbajúcim nariadením ombudsmanka, ktorá o tom aj oficiálne komunikovala s ministrom vnútra. Oslovili sme dve ministerstvá. Minister vnútra už ohlásil, že to na tlačovke aspoň spätne objasní. Dovtedy si z toho beriem ponaučenie, že tlačovky a tlačové správy riadia štát,“ reagoval na facebooku na Matovičove slová šéfredaktor Matúš Kostolný. "Dá sa na to pozerať aj pozitívne: verejnosť berie premiérove slová veľmi vážne a stačí, že niečo oznámi na tlačovke a ľudia to aj rešpektujú. Akurát, že v právnom štáte to nestačí,“ reagoval Kostolný, podľa ktorého zákony a nariadenia by mali byť verejne dostupné.

Odporúčame aj: Je nebezpečné, keď sa nám proruské Hlavné správy prihovárajú z úradu vlády

Dnes na výhrady ombudsmanky reagoval minister vnútra na tlačovej besede.

 

"Chcem pani ombudsmanku ubezpečiť, že jej obavy o možné porušovania základných ľudských práv počas povinnej štátnej karantény nie sú opodstatnené," povedal minister vnútra Roman Mikulec a vymenoval viacero prijatých opatrení. Štátna karanténa bola podľa jeho slov nariadená verejnou vyhláškou ÚVZ a na základe zákona 355/2007. Minister povedal, že hranice pre cudzincov Slovensko uzavrelo na základe Kódexu schengenských hraníc, ktorý následne predlžovalo.

Nedávno prirovnal premiér na tlačovej besede televíziu Markíza ku konšpiračnému webu Zem a vek.