RTVS bude oslavovať výpravným seriálom

RTVS bude oslavovať výpravným seriálom Foto: RTVS

Výročie príchodu Cyrila a Metóda chce RTVS poňať veľkolepo. Výročiu prispôsobí nielen vysielanie počas štátneho sviatku 5. júla, ale aj ďalšie dni.

 

 

Nosným programom je výpravná dokumentárna dráma Cyril a Metod, ktorá pôjde na Jednotke každú sobotu večer počas celého júla. Koprodukčná štvordielna česko-slovensko-slovinsko-ruská dokudráma prináša príbeh kresťanskej, kultúrnej i politickej misie solúnskych bratov Cyrila a Metoda a zároveň oboznamuje diváka s počiatkami šírenia kresťanstva na Veľkej Morave, teda v našich krajinách v horizonte rokov 826 – 885.

„Seriál je vôbec prvou dokudramou, ktorá vznikla v českej a slovenskej koprodukcii. Pôjde naozaj o veľkolepý a výpravný vizuálny zážitok a viac než dôstojné pripomenutie si tohto významného okamihu v našich dejinách," sľubuje Juraj Kadáš z tlačového oddelenia RTVS.

Foto: RTVS

Dokument sa natáčal v štyroch krajinách. Okrem ČR a SR aj na Cypre a v Taliansku, objavia s v ňom desiatky známych hercov hlavne z Čiech ale aj zo Slovenska, v hlavných úlohách Roman Zach (Metod) a Ondrej Novák (Cyril). Pri scenári odborne vypomáhali pravoslávna a rímskokatolícka cirkev ale aj odborníci z akadémie vied na Slovensku a v Čechách.
Výpravná dráma chce priniesť reálny obraz doby raného stredoveku v 9. storočia. Pri natáčaní sa inšpirovala historickými filmami ale aj metódami natáčania dokumentov BBC.

O dobe Cyrila a Metoda sa zachovali len útržkovité dokumenty. V prípadoch, kde história mlčí, alebo je nejednoznačná v dokumente rozprávač popisuje možné udalosti a upozorní aj na existenciu paralelnej teórie daného dejového okamihu. Seriál používa aj tzv. "živú mapu", ktorá pomáha pohybovať sa v čase a priestore a zoznamuje diváka s geopolitickou situáciou v Európe tej doby.

Zároveň s hraným seriálom vzniká aj celovečerný film určený pre distribúciu do kín. Oproti televíznemu seriálu v ňom bude rozvinutá najmä postava hlavného protivníka Konštantína a Metoda, falošného kňaza Eibena, ktorý v pozícii dvojitého agenta a stredovekého lobistu nenápadne ovplyvňuje chod vtedajších dejín.

1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na obrazovke RTVS:

Dvojka 4. júla
20:00 Večer ľudí dobrej vôle - priamy prenos Benefičného koncertu Večer ľudí dobrej vôle z Levoče pri príležitosti štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda. Moderuje Jarmila Hargašová - Lajčáková
21:30 Svätopluk Filmový prepis opery E.Suchoňa Svätopluk (1989)

Jednotka 5. júa
10:00 Priamy prenos Slávnostnej svätej omše zo Svätoplukovho námestia v Nitre
12:35 Staroslovanské kultúrne centrá – Nitra, dokumentárny film

Dvojka 5. júla
09:00 Hrady a povesti - Povesť o Cyrilovi a Metodovi (1996)
09:35 Kresťanstvo na území Slovenska v rokoch 400-907, dokumentárný film o počiatkoch kresťanstva na území Slovenska (2001)
10:00 Proglas - predslov ku Svätému písmu v stojedenástich veršoch z pera Konštantína Filozofa
10:15 Solúnski bratia (1) - Konštantín I.časť dvojdielnej televíznej inscenácie o zakladateľoch staroslavianskeho písomníctva vo Veľkomoravskej ríši (1988)
11:25 Dedičstvo otcov - Slovenský spevácky zbor ADOREMUS a cyrilometodské spevy
11:40 Mojmír II - historická hra z obdobia panovania kráľa Mojmíra II.,ktorý vedie spor so svojím bratom Svätoplukom II (1981)
12:45 Dejiny kresťanstva v 10.-12. stor. - televízny dokument o histórii kresťanstva na území Slovenska v 10.-12. storočí (2001)
18:20 Veľkomoravské centrum Bojná - polohraný dokumentárny film o najnovších a unikátnych objavoch archeológov na Hradisku Valy pri obci Bojná
19:40 Chvíľka poézie - Som Slovan - výber z poézie P.O.Hviezdoslava recituje D. Jamrich (1993)
21:20 Knieža - historická dráma, inšpirovaná tragickým osudom nitrianskeho kniežaťa Pribinu,vyhnaného v 9.storočí zo svojej ríše moravským kniežaťom Mojmírom (1998)
23:05 Oratórium o Cyrilovi a Metodovi - záznam prenosu z nádvoria bratislavského hradu(2009)

Jednotka 6. júla
20:10 Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov (1) - Bratia zo Solúna