Leto na STV: Sanitka, Sindibát, Banášová či Tour de France

Leto na STV: Sanitka, Sindibát, Banášová či Tour de France Foto: ČT

Top programom leta v Slovenskej televízii bude štvordielna hraná dokumentárna dráma Cyril a Metod, výpravný dobrodružný seriál Sindibád, špeciálne vydania súťaže 5 proti 5, seriály Zlomok sekundy či Zákon a poriadok, seriál Obvinený.

 

 

JEDNOTKA

V lete bude STV v piatok večer na Jednotke vysielať špeciálne vydanie relácie 5 proti 5 - špeciál, kde budú súťažiť tímy, ktoré spája rovnaké povolanie alebo záľuby – napr. zmrzlinári, recepční, animátori, kuchári, plážové volejbalistky. „Vo finále nebudú súťažiaci hádať odpovede 100 Slovákov, ale odpovede jednej osobnosti. V prvých častiach nám svoje odpovede na otázky poskytli tváre, známe z obrazoviek RTVS – Peter Marcin, Adela Banášová, Katarína Brychtová a ďalší," povedal Juraj Kadáš z tlačového oddelenia RTVS. V lete pokračuje aj česko-slovenský projekt Colnica, ktorý za STV moderuje Banášová.
Po 5 proti 5 pôjde v piatok večer magazín Top Star Extra, ktorý bude prináša portréty známych českých osobností ako Karel Svoboda, Waldemar Matuška, Michal David, Rudolf Hrušínský, Helena Ružičková či Stella Zázvorková.

Jednotka bude v pracovných dňoch o 17:20 vysielať český kulinársky zábavný program S Talianom v kuchyni.

Štyri sobotné večery budú v júli patriť štvordielnej koprodukčnej dokumentárnej dráme Cyril a Metod.

Zo seriálov sa na Jednotke v lete dostane do vysielania 12-dielny britský Sindibád, pôjde každý pondelok. „Po tom, ako zabije v súboji syna miestneho vládcu, je ohrozený život nielen jeho ale
aj jeho brata. Preto je Sindibád nútený odísť z rodnej Basry. Stane sa súčasťou posádky lode "Providence", na ktorej mu robia spoločnosť mladý doktor Anwar, vikingský bojovník Gunnar, krásna ale namyslená Nala, zlodejka šperkov Rina a spolu s nimi sa vydáva na dobrodružnú plavbu oceánom," píše sa v upútavke k seriálu.

Z filmových titulov pôjde v júli na Jednotke americký film Svet podľa Prota, film o osudoch matematického génia Dobrý Will Hunting, životopisná dráma Boxer, oceňovaný americký film Wrestler alebo film o vojne v Rande s názvom Hotel Rwanda.

V stredu bude STV na Jednote vysielať 10-dielny britský seriál Obvinený - desať rôznych príbehov desiatich obvinených. Každá epizóda sa venuje jednému z príbehov a celý čas drží diváka v napätí, aby sa postupne rozhodol, či je obvinený naozaj vinný alebo nie.

Z repríz zaradí Jednotka vlastný pôvodný seriál Zlomok sekundy, kultový československý seriál z prostredia záchranárov Sanitka, siedmu sériu amerického seriálu Zákon a poriadok a druhú sériu talianskeho seriálu Otázka rešpektu.

DVOJKA

Od 29. júna začína STV na Dvoje s priamymi prenosmi z jubilejného stého ročníka cyklistických pretekov Tour de France.
Letné vysielanie na Dvojke chce vedenie RTVS ladiť „oddychovo a so zreteľom na detského a na staršieho diváka." Na leto vytvorila STV nové programové sloty Leto s telkou, Filmová siesta, Folklórne leto.

60-té výročie vzniku Československej televízie si RTVS pripomenie obnovenímnávratmi k rokom najväčšieho rozvoja televíznej dramatickej tvorby prostredníctvom inscenácií z archívu STV.

Dvojka v hlavnom vysielacom čase bude vysielať denne dokumenty a neskorší večer bude patriť Letnému kinu s výberom z európskych filmov, vrátane českých a slovenských, alebo zo svetovej kinematografie: napríklad Výťah na popravisko, Milenci, Lacambre Lucien, Dovidenia, chlapci, Rembrandt, Swing.
„Začiatok júla prispôsobíme vysielanie oslavám 1 150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na Slovensko a pripomenieme si aj Deň zahraničných Slovákov (5.7.) V auguste plánujeme k 65. výročiu udalostí 21. augusta 1968 špeciálne vysielanie vrátane noci s archívnymi dokumentmi s obsahom, týkajúcim sa tohto výročia," povedal Kadáš.