Rezník zosadil vedenie televízneho spravodajstva RTVS

Rezník zosadil vedenie televízneho spravodajstva RTVS Foto: Omediach.com

V RTVS v televíznej časti spravodajstva a publicistiky to posledné dni vrie. Medzi členmi vedenia spravodajstva sú nezhody. Až také, že ich riešila Rada RTVS.

Konfliktnú atmosféru riešila tento týždeň aj Rada RTVS, kde generálny riaditeľ Jaroslav Rezník čelnom rady prisľúbil, že situáciu vyrieši. „Nie som šťastný, čo sa deje v spravodajstve a publicistike. Je mojim záujmom poznať stanoviská všetkých „účastníkov zájazdu“. Potreboval som ich poznať preto, aby som mohol zaujať spravodlivé stanovisko. Stretol som sa s Vahramom Chuguryanom, Hanou Lyons aj Miroslavom Frindtom a trpezlivo som počúval jednotlivé stanoviská. Do budúcej stredy rozhodnem,“ povedal Rezník tento týždeň na zasadnutí rady.

Podrobnosti: Šéf domácej redakcie sa v liste Rezníkovi a Rade sťažuje na stresové a autoritatívne pomery

Dnes sa už rozhodol.  Podľa informácií Omediach.com dnes skočila na pozícii vedúca odboru televízneho spravodajstva Hana Lyons a vedúci domácej redakcie spravodajstva v televízii Miroslav Frindt, ktorý ostáva moderátorom.

Ich šéf, Vahram Chuguryan, ktorý bol predmetom konfliktov, na pozícii šéfa spravodajstva a publicistiky RTVS ostáva.

V RTVS dal po výhradách k Hane Lyon výpoveď aj šéf Reportérov Richard Bolješik. Nahradí ho dlhoročná redaktorka Katarína Začková.

Nový šéfom televízneho spravodajstva na miesto po Hane Lyons sa má stať Peter Nittnaus, ktorý šéfuje rozhlasovému spravodajstvu. Zisťujeme, či dočasne, alebo trvalo. Šéfom rozhlasového spravodajstva má byť Oto Görner.

Odporúčame aj: Nora Gubková bude vo vedení rozhlasového spravodajstva

Zástupcovia Rady RTVS sa stretli s Chuguryanom, Lyons aj Frindtom a tvrdia, že nikto z nich sa nesťažoval na zásahy do redakčnej nezávislosti. Preto si myslia, že konflikt je len v rovine medziľudských vzťahov, ktorý má riešiť Rezník.

Hovorkyňa RTVS zmeny pre Omediach.com potvrdila. "Vedenie RTVS intenzívne riešilo vzniknutú situáciu v spravodajstve v rámci svojich pracovno-právnych postupov a interných procesov, komunikovalo so všetkými zainteresovanými, ktorým nechávalo priestor a čas na vyjadrenie svojich názorov a stanovísk, a na základe toho prišlo k niekoľkým dohodám. ... Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník na dnešnom stretnutí poďakoval všetkým za spoluprácu a požiadal ich o profesionalitu, budovanie dobrého mena a značky RTVS. Najbližším cieľom má byť nielen udržanie si nadpriemerných čísiel sledovanosti, ktoré spravodajstvo dosahovalo počas koronakrízy, ale tiež vytvorenie nového ekonomického magazínu, rozšírenie ranného spravodajstva ako aj regionálneho magazínu Regina, ktoré v súčasnosti pripravujú štúdiá RTVS v Banskej Bystrici a Košiciach aj o správy a informácie z Bratislavy," píše RTVS v stanovisku pre Omediach.com.

Článok budeme aktualizovať.