V súvislosti s úmrtím výnimočného kameramana RTVS mení program (VIDEO)

V súvislosti s úmrtím výnimočného kameramana RTVS mení program (VIDEO) Foto: RTVS

V nedeľu 7. júna 2020 zomrel po dlhej a ťažkej chorobe v Rijeke v Chorvátsku slovenský kameraman Igor Luther, ktorý svojím mimoriadnym talentom a tvorbou presiahol hranice Slovenska. Spolupracoval s Jurajom Jakubiskom, Stanislavom Barabášom, Andrzejom Vajdom a stál aj za kamerou filmu Plechový bubienok (1980) Volkera Schlöndorffa, oceneného Oscarom za najlepší cudzojazyčný film.

Jeho výraznú osobnosť si RTVS pripomenie dnes na Dvojke o 22:00 v dokumentárnom portréte z cyklu GEN.sk a o 22.10 filmom Vtáčkovia, siroty a blázni.

Igor Luther sa už ako dieťa zaujímal o fotografovanie a filmovanie a chcel sa venovať výtvarnému umeniu. Vyštudoval odbor Filmový a televízny obraz na pražskej FAMU, kde sa už počas štúdia ako kameraman podieľal na tvorbe krátkych filmov pod režisérskou taktovkou filmových tvorcov ako Elo Havetta či Juraj Jakubisko. Práve v Jakubiskovom filme Kristove roky (1967) zažil svoj debut v dlhom hranom filme. Vďaka kontaktom so zahraničnými filmovými tvorcami sa mu podarilo rok po okupácii emigrovať a usadil sa v Nemecku. Pred odchodom ešte nakrútil s Jurajom Jakubiskom odvážny film Vtáčkovia, siroty a blázni.

V Nemecku pracoval na mnohých úspešných filmoch. V roku 1979 nakrútil oskarový Plechový bubienok s režisérom Volkerom Schlöndorffom. Spolupracoval aj s Andrzejom Wajdom, Bernahrdom Wickim či Michaelom Hanekem. Vďaka svojmu dynamickému a svetelne autentickému štýlu sa rýchlo presadil v rámci európskej kameramanskej špičky.

Koncom 90. rokov sa vrátil do vlasti, spolupracoval s mnohými slovenskými a českými filmovými tvorcami. S Olegom Reifom na snímke Postel (1998) a so svojim bratom Miloslavom Lutherom na hranom filme Tango s komármi (2009), či neskôr Krok do tmy (2014). Nakrúcal po celom svete, okrem iného v Thajsku v koprodukcii Francisa Forda Coppolu v réžii thajského princa, či v Bejrúte. V RTVS spolupracoval napríklad ako hlavný kameraman pri tvorbe Chvíľky poézie k Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu.