V súvislosti s úmrtím Evy Kristinovej RTVS mení program (VIDEO)

V súvislosti s úmrtím Evy Kristinovej RTVS mení program (VIDEO) Reprofoto youtube Sergej Chelemendik

V nedeľu vo veku 91 rokov zomrela známa herečka Eva Kristinová, ktorá sa zviditeľnila aj podporou Mečiara či obhajovaním extremistickej strany.

Podľa Plus 7 dní zomrela herečka zomrela v prostredí seniorského domu, kde ostatné roky žila.

RTVS v súvislosti s úmrtím herečky a matičiarky mení program a pripomenie si ju vo viacerých reláciách. Na Dvojke dnes o 17:25 v cykle Návraty k hereckým legendám, o 20:10 v relácii Anjeli strážni, na Jednotke o 22:45 v zábavnom programe Takí sme boli a tiež v rozhlasovom vysielaní. Zajtra o 10:00 na Dvojke v inscenácii klasickej drámy Lucrezia Borgia.

 

Rádio Devín si v rámci Ladenia pripomenie dnes o 15:45 básnické interpretačné umenie Evy Kristinovej v prednese básne Milana Rúfusa – Kontemplácia. V rámci Dramatického Rádia Devín uvedie v utorok 16. júna o 20:00 hru Terézie Vansovej Vlčia tma a Boženy Slančíkovej Timravy Žriedla - Ťapákovci a aj vo vysielaní Rádia Slovensko a Rádia Regina Západ.

Eva Kristinová vyrastala v rodine vojaka. Počas Slovenského národného povstania sa zúčastnila bojov v horách.
Študovala na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, ako herečka takmer 40 rokov hosťovala v Slovenskom národnom divadle. Stvárnila širokú škálu ženských divadelných aj filmových postáv napríklad cez dievčenské role v „Roku na dedine“ a Felice v Goldoniho „Štyroch grobianoch“, cez postavu Evu v Stodolovej Bačovej žene a Shakespearovu Lady Macbeth až po Matku Guráž, spolu zhruba 80 postáv, zväčša dramatických. Hrala aj vo filme - napríklad Bičianka z doliny, či v televíznych  filmoch ako Rysavá jalovica, Kubo či Rok na dedine.

V roku 2008 jej prezident Ivan Gašparovič udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti rozvoja slovenského divadelného umenia a kultúry.

V minulosti recitovala na akciách ospevujúcich Jozefa Tisa, či obhajovala členov extrémistickej Slovenskej pospolitosti, ktorí viackrát pochodovali mestami v uniformách pripomínajúcich Hlinkovu gardu.

Obhajovala extrémistov slovami, že sa o nich vytvára veľmi zlý mediálny obraz a že to sú mladí ľudia, s ktorými sa treba zhovárať a s ktorými treba pracovať, a nie ich odháňať.