Prenos Medzinárodného maratónu mieru zrušili, nebude

Prenos Medzinárodného maratónu mieru zrušili, nebude Foto: Facebook MMM

 Prvá októbrová nedeľa patrila už roky na obrazovkách RTVS priamemu prenosu Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Tak to bolo naplánované aj tento rok.

Mnohopočetný tím verejnoprávnej televízie sa aj pripravoval na živé vysielanie 97. očníka maratónu. No len pár hodín pred štartom padlo rozhodnutie, že RTVS živý prenos neprinesie.

Dôvodom sú opatrenia proti ďalšiemu šíreniu koronavírusu, kvôli ktorým bude maratón prebiehať v obmedzenom režime a RTVS ho divákom následne priblíži prostredníctvom dokumentu.

„Medzinárodný maratón mieru vnímame v RTVS nielen ako športovú, ale aj ako spoločenskú udalosť... Žiaľ, v súvislosti s aktuálnou situáciou nie je možné toto podujatie reálne zorganizovať v tradičnom masovom rozmere s patričnou emóciou, a preto sme sa po dohode s organizátorom dohodli, že priamy prenos sa na obrazovkách tento rok neobjaví,“ povedal riaditeľ Sekcie športu RTVS Matej Hajko.

"Rozhodnutie nevysielať tohtoročnú edíciu naživo, ktoré sme urobili spoločne s RTVS, sa nerodilo ľahko, ale tento krok sme urobili v pevnej viere, že na budúci rok sa Medzinárodný maratón mieru opäť vráti na obrazovky RTVS v rozsahu a forme, ktorá mu prináleží,“ povedal Branislav Koniar, riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru. „Z dôvodu operatívnych zmien v rámci opatrení v týždni konania maratónu bolo pre nás nemožné garantovať medzinárodnú účasť, ktorá by, tak ako doteraz každoročne, zabezpečila vysokú športovú úroveň maratónu. Takisto z pochopiteľných dôvodov nie je možné organizovať masové podujatia a ostatné roky účasť na Medzinárodnom maratóne mieru prekračovala hranicu 10 000 bežcov. Na základe týchto skutočností sme sa rozhodli tento rok koncentrovať predovšetkým na udržanie kontinuity najstaršieho európskeho maratónu," povedal Koniar.

"Téme sa však budeme venovať na spravodajskej úrovni a divákom tiež ponúkneme polhodinový špeciálny dokument z podujatia. Pevne veríme, že v budúcom roku sa maratón opäť vráti na obrazovky RTVS," dodal Hajko.