Súd poslal v piatok večer Jaroslava Haščáka do väzby

Súd poslal v piatok večer Jaroslava Haščáka do väzby Foto: Penta

Špecializovaný súd dnes večer poslal do väzby spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka, ktorého polícia v utorok zadržala a obvinila z korupcie a z prania špinavých peňazí.

Novinárom to povedal prokurátor. Obhajoba podala proti rozhodnutiu sudkyne Špecializovaného trestného súdu sťažnosť, na verdikt odvolacieho súdu bude Haščák čakať vo väzbe.

Haščák je podozrivý v kauze údajného nelegálneho obchodovania s nahrávkami odposluchov v kauze Gorila. Tá sa týka podozrenia z podplácania vysokých politikov a úradníkov Pentou. Finančník bol obvinený z trestných činov podplácania a legalizácie príjmov z trestnej činnosti vo veľkom rozsahu. V prípade dokázania viny mu hrozí až dvadsať rokov väzenia.

Spolu s Haščákom čelí obvineniu aj bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš, ktorý je vo väzbe v inom prípade, a tiež Arpášova manželka. Tú dnes súd poslal do väzby rovnako ako Haščáka; sudkyňa rozhodovala od rána a vypočula tiež oboch obvinených. Dôvodom väzobného stíhania je v oboch prípadoch podľa súdu obava, že by mohli ovplyvňovať svedkov alebo inak mariť vyšetrovanie.

Polícia podozrieva Arpáša z toho, že vyniesol zo SIS nahrávky z odpočúvania bytu, kde sa Haščák stretával s politikmi a úradníkmi a kde sa hovorilo o províziách či úplatkoch. Nahrávky vraj Arpáš predal Haščákovi tak, že Arpáš spolu s manželkou, obaja niekdajší príslušníci SIS, založili spoločnosť, ktorá dostala od jednej firiem Haščáka 194.000 eur (päť miliónov korún) za fiktívne analýzy a poradenské služby. Arpáš v minulosti tvrdil, že informácie a analýzy odovzdával niekdajšiemu šéfovi tajnej polície ŠtB Alojzovi Lorencovi, ktorý spolupracoval s Pentou.

Pochybnosti v súvislosti s informáciami o úniku nahrávky zo SIS vyslovil jej šéf Vladimír Pčolinský. "Čo sa týka predaja tej nahrávky - podľa toho, ako som oboznámený s prebiehajúcimi procesmi pri odpočúvaní, tak si vôbec nie som istý, či Arpáš mal prístup k zvukovému záznamu Gorila," povedal Pčolinský portálu Aktuality.sk.

Nahrávka s dĺžkou približne 39 hodín z odposluchov v afére Gorila unikla minulý rok na internet. V roku 2018 ju zaistila slovenská polícia pri domových prehliadkach Mariana Kočnera.

Korupčné aféra vypukla na konci roku 2011, kedy na internete niekto zverejnil dokumenty s názvom Gorila, ktoré podľa nepotvrdených údajov vypracovala SIS na základe odposluchov bytu v širšom centre Bratislavy. Podľa dokumentov Penta výmenou za úplatky získala vplyv na privatizáciu a na chod niektorých podnikov. Penta nekalé konanie v kauze od začiatku popiera.

Na vyšetrovanie aféry Gorila dohliadal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorého polícia tento rok v novembri obvinila podľa dostupných informácií v iných kauzách z korupcie, zneužitia právomocí a ďalších trestných činov a súd ho poslal do väzby. Napríklad bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila sa v minulosti sťažoval, že Kováčik neschválil niektoré plánované úkony.