Ruská televízia vracia úder za reportáž o Putinovom sídle, natočila Navalného apartmán v Nemecku (VIDEO)

Ruská televízia vracia úder za reportáž o Putinovom sídle, natočila Navalného apartmán v Nemecku (VIDEO)

Ruská štátna televízia Rossija 1 sa vybrala do nemeckého Freiburgu a natočila dokument o ubytovaní, v ktorom počas pobytu v Nemecku žil Alexej Navalnyj. Reportáž je zjavnou reakciou na dokument o luxusnej rezidencii prezidenta Vladimira Putina, ktorý nedávno na internete zverejnil Fond boja s korupciou Alexeja Navalného, a má snaží sa spochybnť samotného Navalného. 

Reportáž sa prelína s výrokmi opozičného predáka z jeho videa o Putinovej rezidencii a podľa servera The Moscow Times má ambíciu ukázať, že sám politický aktivista si užíval luxus.

Podľa reportáže zaradenej do programu Vesti nedele, vyšiel Navalného jeho dvojmesačný pobyt v dome vo Freiburgu približne 30.000 eur. Vilou diváka sprevádza vyslaná redaktorka, vo videozázname sa tiež krátko objavuje "architekt vily pôvodom z poľského Gdansku".

Podľa webu Medúza majiteľ nemeckej vily obvinil ruský televízny štáb z podvodu, keď si objekt prenajal pod cudzím menom na víkendový pobyt. A zažaloval ho za tajné nahrávanie, ktoré je v Nemecku zakázané. Podľa majiteľa vily televízia v reportáži zavádzala, keď uviedla, že Navalného pobyt stál 30 tisíc eur, podľa neho to bola polovica. 

Video ruskej televízie si môžte pozrieť na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=phExz7Me4Sk&feature=emb_err_woyt

V ironickom odkaze na dokument Navalného Putinov zámok, ​​v ktorom sa hovorí o miestnosti, ktorú si Putin údajne nechal zaplniť liečivým bahnom, korešpondentka necháva nazerať do kotolne a hlas rozprávača hovorí: "Samozrejme, že žiadna vila sa nezaobíde bez miestnosti so špinou." Toaleta, ako zdôrazňuje reportérka, rozhodne nie je "pozlátená" a skôr sa podľa nej podobá tým, na ktoré sme zvyknutí z vlakov, pritom kamera prináša pohľad na štandartnú čistú hotelovú toaletu. Na kameru potom novinárka významne ukazuje kefku, ktorá sa stala jedným zo symbolov nedávnych ruských protestov v reakcii na informáciu, že tento predmet nachádzajúci sa v Putinovej rezidencii údajne stál 700 dolárov. Ďalej kamera zaberá vaňu s vírivkou a vnútorný bazén, ktorý má na dĺžku desať metrov.

Na druhom poschodí si televízny štáb všíma okrem iného "priestrannú obývačku", knižnicu, "luxusný výhľad" a balkón. Práve na ňom údajne Navalnyj natočil video, v ktorom oznámil, že sa vracia do Ruska. Reportáž tiež ukazuje samostatnú šatňu so skriňami potiahnutými látkou a "so zlatými kľúčmi ako z rozprávky" v kľúčových dierkach a botník. Reportáž z vily potom končí slovami: "Ako povedal sám Navalnyj, je ťažké pochopiť, na čo človek potrebuje päť spální, ale každý máme svoje vrtochy. Problém je v tom, za čie peniaze si oficiálne nezamestnaný bloger tieto dve poschodia prenajal a kto mu zaplatil výrobu pseudodokumentárneho filmu."

Na prehliadku potom nadväzuje pasáž v štúdiu, v ktorej novinár Dmitrij Kiseljov uisťuje, že video Navalného Fondu boja s korupciou financovali západnej tajnej služby. "Cieľom bolo poškodiť priamo prezidenta Putina ako lídra krajiny a v dôsledku tiež samotné Rusko," tvrdí Kiseljov.

Odporúčame aj: Video Palác Putina má po niekoľkých hodinách viac ako 30 miliónov zobrazení (VIDEO)

Video, v ktorom Navalnyj podrobne opísal Putinovu rezidenciu, videlo podľa prieskumu nezávislého centra Levada 26 percent dospelých Rusov, zatiaľ čo 31 percent o ňom nikdy nepočulo, informovala agentúra Reuters. Sedemnásť percent divákov potom uviedlo, že ich mienka o Putinovi sa zmenilo k horšiemu, 77 percent uviedlo, že ich názor na Putina sa nezmenil. Podľa prieskumu centra zverejneného vo štvrtok Putina teraz podporuje 64 percent Rusov, vo vekovej skupine 18-24 rokov 51 percent respondentov. Video zverejnil Fond boja s korupciou 19. januára, dva dni po tom, čo bol Navalnyj po svojom návrate z Nemecka do Ruska zatknutý priamo na moskovskom letisku. Na kanáli YouTube má reportáž cez 110 miliónov zhliadnutí.