Křetínský znížil podiel v nemeckej ProSieben

Křetínský znížil podiel v nemeckej ProSieben Foto: EP Holding

Český investor Daniel Křetínský znížil koncom januára svoj podiel s hlasovacími právami v nemeckej mediálnej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media zo 7,97 na 4,83 percenta. Jeho investičná firma Czech Media Invest (CMI) dnes uviedla, že akcie previedla na spoločnosť VESA Equity Investment.

VESA neskôr svoj podiel podľa agentúry DPA v reakcii na rast kurzu akcií znížila. Manažér firmy Branislav Miškovič naznačil, že jeho firma je pripravená podiel v ProSieben znova zvýšiť. Mohlo by sa tak podľa neho stať, až ProSieben odpredá svoje ďalšie digitálne dcérske spoločnosti.

Křetínský bol podľa webu Finanzen.net v poslednej dobe považovaný za protiváhu ďalšieho veľkého akcionára v ProSieben, talianskeho mediálneho podniku Mediaset. Ten ovláda rodina bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho. Predtým sa objavovali aj špekulácie, že by sa Křetínský spolu s Medias mohli pokúsiť ProSieben prevziať.

Mediaset má s ProSieben veľké plány a chce prostredníctvom nej uzatvárať celoeurópske partnerstvá. ProSieben je k nim ale zatiaľ skeptická, píše Finanzen.net.

ProSiebenSat.1 Media je nemecká mediálna spoločnosť. Prevádzkuje voľne prístupné komerčné televízne kanály, platené televízne kanály, rozhlasové stanice a tlačové podniky. Akcie ProSieben zareagovali na dnešnú správu miernym poklesom.