Bývalá hovorkyňa generálnej prokuratúry bude pripravovať Správy a komentáre

Bývalá hovorkyňa generálnej prokuratúry bude pripravovať Správy a komentáre Reprofoto RTVS

Plány RTVS s bývalou dlhoročnou hovorkyňou generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry Andreou Predajňovou sú iné, ako vedenie RTVS oficiálne prezentovalo v stanovisku pre náš web.

Včera sme priniesli informáciu, že bývalá dlhoročná hovorkyňa Andrea Predajňová nastúpila do RTVS a mali sme aj informáciu, že s Predajňovou sa ráta na spravodajstve pri Správach a komentároch.

Požiadali sme preto hovorkyňu RTVS o odpovede na otázky:
Na akú pozíciu nastupuje do RTVS Andrea Predajňová - pravdepodobne spravodajstvo?
Od kedy?
Čo bude mať na starosti?
Nebude v konflikte záujmov, ak bude mať dosah na témy, ktoré súvisia s ľuďmi a obdobím z čias, keď pôsobila na generálnej prokuratúre?

Hovorkyňa RTVS spojitosť Predajňovej so spravodajstvom v odpovedi nepriamo poprela s tým, že Predajňová pripravuje len texty na promoweb RTVS: „Pani Predajňová pracuje na sekcii nových médií RTVS od 1.5.2021 na pozícii web redaktor. Jej úlohou je spracovávanie informácií a propagácia  vysielania RTVS formou článkov na webe RTVS.sk."

Už o pár hodín na to, dnes ráno, šéf spravodajstva a publicistiky RTVS podľa informácií Omediach.com na porade spravodajstva redaktorom oznámil, že doterajšia dramaturgička relácie Správy a komentáre Nora Gubková na vlastnú žiadosť z pozície odchádza a na jej miesto dramaturgičky príde Andrea Predajňová.
Podľa našich informácií už včera Gubková v RTVS zaúčala novú nástupkyňu.

Relácia Správy a komentáre je jednou z mála analytických relácií RTVS, ktorá sa venuje podrobnejšie politickým a dôležitým kauzám na väčšom priestore ako v bežnom spravodajstve. Posledné týždne, keď je dramaturgičkou relácie tiež bývalá hovorkyňa – Nora Gubková - tvorcovia relácie vytvárajú politikom neobvyklý priestor na prezentáciu bez politických oponentov.

Dramaturga relácie síce na obraze nevidno, no má zásadný vplyv na to, ako relácia vyzerá, aké témy sa pripravujú, kto je pozývaný do relácie a aj aké otázky dostáva.

Hovorkyňu RTVS sme dnes oslovili opäť a spýtali sme sa, prečo nám včera v odpovedi napísala niečo iné, ako je realita. Hovorkyňa reagovala takto: „Stále platí, že pani Predajňová je zamestnaná v RTVS od 1.5.2021 na sekcii nových médií na pozícii web editor. Aktuálne pracujeme s možnosťou využitia jej pracovných skúseností a praxe v rámci sekcie spravodajstva RTVS na pozícii editor. Zatiaľ však naďalej zostáva na pracovnej pozícii, ktorú od mája v RTVS vykonáva.“