Do RTVS nastúpila bývalá hovorkyňa generálnej prokuratúry

Do RTVS nastúpila bývalá hovorkyňa generálnej prokuratúry Reprofoto JOJ

Dlhoročná hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová sa po rokoch vrátila do médií.

Z pozície hovorkyne Generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry odišla po minuloročných turbulenciách s Dobroslavom Trnkom a Dušanom Kováčikom, keď sa zmenilo vedenie oboch inštitúcií. Na poste hovorkyne pracovala približne osem rokov, predtým bola redaktorkou RTVS.

Andrea Predajňová po odchode z GP niekoľko mesiacov pracovala pre TA3 a aktuálne pracuje pre RTVS. „Pani Predajňová pracuje na sekcii nových médií RTVS od 1.5.2021 na pozícii web redaktor. Jej úlohou je spracovávanie informácií a propagácia vysielania RTVS formou článkov na webe RTVS.sk,“ potvrdila pre Omediach.com hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

Aktualizácia 9.6.: Skutočnosť je iná, ako povedala hovorkyňa. Dnes 9.6. bola Predajňová predstavená na spravodajstve ako nová editorka. Editor ovplyvňuje podobu spravodajských príspevkov - v akej podobe sa vysielajú, ktorých respondentov redaktor osloví na rozhovor a podobne.

Podľa informácií Omediach.com Andrea Predajňová sa v RTVS spomína aj v súvislosti s pozíciou editorky Správ a komentárov a jej nástupom na túto pozíciu po letnej prestávke tejto relácie.

V tejto súvislosti sme požiadali hovorkyňu RTVS o vysvetlenie, prečo včera túto skutočnosť zatajila, keďže sme sa jej pýtali špeciálne na spravodajstvo. Hovorkyňa Pivarčiová reagovala takto: "Stále platí, že pani Predajňová je zamestnaná v RTVS od 1.5.2021 na sekcii nových médií na pozícii web editor. Aktuálne pracujeme s možnosťou využitia jej pracovných skúseností a praxe v rámci sekcie spravodajstva RTVS na pozícii editor. Zatiaľ však naďalej zostáva na pracovnej pozícii, ktorú od mája v RTVS vykonáva."

Verejnoprávna RTVS, ktorá by mala byť pilierom a vzorom nezávislosti, sa za Jaroslava Rezníka stala odkladiskom pre bývalých štátnych hovorcov. Viacerí ovplyvňujú a dokonca aj riadia spravodajstvo či publicistiku bez časového odstupu, či upozornenia divákov či čitateľov na ich konflikt záujmov. 

Hovorcovskú minulosť mali a má v RTVS veľká časť šéfov spravodajstva a publicistiky  - napríklad Vahram Chuguryan. Naposledy takto prišla do vedenia spravodajstva Nora Gubková.

Vyjadrenie Predajňovej sa nám nepodarilo získať.