Európska vysielacia únia pozastavila členstvo bieloruskej štátnej televízii (VIDEO)

Európska vysielacia únia pozastavila členstvo bieloruskej štátnej televízii (VIDEO) Reprofoto BTRK

Európska vysielacia únia (EBU) pozastavila členstvo bieloruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti BTRK, informoval bieloruský informačný kanál Tut.by s odkazom na vyjadrenie EBU. Stanica podľa únie odvysielala rozhovory, ktoré zjavne vznikli pod nátlakom. Podľa ruskej agentúry TASS išlo konkrétne o interview s bieloruským opozičným novinárom Ramanom Pratasevičom a Ruskou Sofiou Sapegaovou.

Počnúc 1. júlom už BTRK nebude mať prístup k servisu EBU. Príde tak o možnosť vymieňať si prostredníctvom nej spravodajský a hudobný obsah, o práva na vysielanie určitých hudobných a športových udalostí a príde aj o právne alebo technické poradenstvo.

Európska vysielacia únia sídli v Ženeve a je poprednou svetovou alianciou verejnoprávnych médií. Jej základňu tvorí 116 členských organizácií z 56 krajín Európy a ďalších 34 pridružených organizácií v Ázii, Afrike, Austrálii, Oceánii a v Amerike. EBU okrem iného organizuje piesňovú súťaž Eurovízia. Z nej ale bolo Bielorusko tento rok rovnako vylúčené, keď nominovalo pieseň, ktorej text sa vysmieval protivládnymi protestom v Bielorusku.

Pratasevič, bývalý hlavný redaktor nezávislého informačného kanála NeXT, a študentka Sapegaová boli zadržaní 23. mája potom, čo bieloruské úrady prinútili komerčný let spoločnosti Ryanair z Atén do Vilniusu, ktorým obaja cestovali, pristáť v Minsku. Západ označil takéto konanie za pirátstvo a zareagoval sankciami, vrátane zákazu letov bieloruských aeroliniek a odporúčania vyhnúť sa vzdušnému priestoru Bieloruska.

Bieloruská štátna televízia potom odvysielala s Pratasevičom rozhovor, v ktorom sa novinár priznal k organizovaniu protivládnych protestov. V médiách sa objavil aj videozáznam sa Sapegaovou, na ktorom žena uviedla, že spolupracovala s informačným kanálom, ktorý zverejňuje osobné informácie o pracovníkoch orgánov vnútra. Mnohí ale majú o vierohodnosti týchto priznaní hlboké pochybnosti a tvrdia, že ich dvojica urobila pod nátlakom.