Markíza pripravila špeciálny dokument o 25 rokoch Televíznych novín (VIDEO)

Markíza pripravila špeciálny dokument o 25 rokoch Televíznych novín (VIDEO) Reprofoto TV Markíza

Televízia Markíza dnes, 31. augusta 2021, oslavuje svoje 25. narodeniny. Pri tejto príležitosti pripravila dokument film s názvom Televízne noviny 25, začiatkom o 20:30 hod., ktorý mapuje štvrťstoročie televízneho spravodajstva na Markíze.

„Je to už 25 rokov, čo Markíza začala vysielať, a práve Televízne noviny boli jednou z prvých relácií, ktoré sa dostali na jej obrazovky. Z toho pramení i myšlienka pripomenúť si naše výročie práve spravodajstvom,“ povedal Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza.

Foto: ANO

Spravodajstvo súkromnej televízie Markízy často suplovalo spravodajstvo verejnoprávnej STV. Významnú úlohu zohralo za éry Vladimíra Mečiara ale aj Roberta Fica, keď spravodajstvo STV bolo najviac politicky ovplyvňované. No spravodajstvo Markízy si prešlo aj nie veľmi chválitebným obdobím, keď sa jej niekdajší majiteľ Pavol Rusko snažil politicky presadiť práve cez spravodajstvo Markízy a aj tváre televízie. Moderátorka Televíznych novín Aneta Parišková ho doprevádzala na kandidátke, ďalšie tváre televízie pomáhali v kampani ANO (Jozef Pročko, Vilo Rozboril či Kveta Horváthová).

Ešte predtým to bola celkom zásadná pomoc zo strany televízie strane SOP Rudolfa Schustera, ktorá sa dostala do parlamentu aj spolu s manželkou Pavla Ruska Vierou Ruskovou, bývalou šéfkou spravodajstva Markízy.

„Markíza stála pri všetkých kľúčových okamihoch, preto si myslím, že je dobré si ich pripomenúť. Ako aj tvorcov spravodajstva, ktorí sa určite zapísali do histórie. Naše Televízne noviny zasiahli najmenej jednu generáciu, a myslím si, neskromne povedané, že aj naše správy sú súčasťou ich života,“ zhodnotil Henrich Krejča.

Televízia avizuje, že prinesie odpovede aj na otázky, aké vzťahy boli medzi prvými moderátorskými dvojicami Televíznych novín, prečo chcel Ján Tribula po prvej reportáži odísť z Markízy, čo zanechala mafia pred dverami domu Patrika Hermana a prečo tajná služba televíziu nazývala Biely dom? Ako vnímali kauzu Gamatex vtedajší pracovníci Markízy? Prečo zohrala Markíza kľúčovú úlohu pri porážke mečiarizmu a ako ju poznačil vstup Pavla Ruska do politiky?

„Nakrúcanie trvalo približne dva mesiace – a celková tvorba, s prípravou, rešeršami, oslovovaním hostí, a najmä strihom nám v tíme zabrala vyše štyri mesiace. Máme nakrútené hodiny a hodiny rozhovorov z pôvodnými markizáckymi hviezdami, redaktormi, moderátormi, šéfredaktormi, ľuďmi z pozadia tvorby – dokopy okolo 40 hodín rozhovorov,“ popisuje Andrea Václavínek, autorka scenára a režisérka dokumentu Televízne noviny 25.