Do budovy slovinskej verejnoprávnej televízie vtrhli popierači koronavírusu

Do budovy slovinskej verejnoprávnej televízie vtrhli popierači koronavírusu Ilustr. foto MZ SR

Popierači existencie koronavírusy v piatok večer vtrhli do budovy slovinskej verejnoprávnej televízie RTVS a požadovali, aby sa do vysielania dostali aj ich názory na vec. Tlačová agentúra STA napísala, že polícia rýchlo zasiahla a zadržala dvadsať ľudí, ktorí sa dostali až do spravodajského štúdia.

"Ide o neprijateľný útok na médiá, na žurnalistiku a na demokraciu," povedala šéfka spravodajstva Manica Janežičová Ambrožičová.

Podľa slovinského novinárskeho zväzu DNS je incident "vrcholom ľadovca" nenávistnej kampane, ktorú proti médiám vedie vláda premiéra Janeza Janšu. Premiér však piatkový prípad odsúdil. Dnes napísal na twitteri, že ide "o násilie spáchané proti slobode".

Popierači koronavírusu už štyri mesiace protestujú pred sídlom slovinskej verejnoprávnej televízie a obťažujú jej zamestnancov. Problémom je, že pozemok pred budovou je verejným miestom, takže protestujúci majú právo sa tam stretávať. Stojí za nimi hnutie vedené bývalým armádnym dôstojníkom Ladislavom Trohom, veteránom vojny za nezávislosť Slovinska z roku 1991.

V zhruba dvojmiliónovom Slovinsku v poslednom týždni pribudlo každý deň okolo 500 nových covid-prípadov. Plne zaočkovaných je 50,8 percenta obyvateľov tejto krajiny.