Taliban vyzval televízie, aby prestali vysielať seriály, v ktorých vystupujú ženy

Taliban vyzval televízie, aby prestali vysielať seriály, v ktorých vystupujú ženy Ilustr. foto zo seriálu Homeland/Netflix

Talibanské úrady vyzvali afganské televízie, aby prestali vysielať seriály, kde vystupujú ženy. Novinárky na obrazovkách majú nosiť islamský závoj. Príslušné nariadenie, označované za "náboženskú smernicu", podľa agentúry AFP vydalo v nedeľu talibanské ministerstvo pre podporu cnosti a prevenciu neresti. Je to podľa AFP prvýkrát, čo sa táto štátna inštitúcia snaží regulovať televíziu odkedy sa radikálne hnutie Taliban vrátilo v polovici augusta k moci.

 

"Televízie by sa mali vyvarovať vysielaniu telenoviel a seriálov, v ktorých hrajú ženy," píše sa v ministerskom dokumente. Ohľadom požiadavky na nosenie šatky v prípade novinárok nie je jasné, či sa jedná o jednoduchý typ, ktorý ženy vystupujúce v televízii už bežne nosia, alebo či by mali zvoliť ešte viac zahaľujúcu pokrývku hlavy.

Úrad tiež vyzval televízie, aby nevysielali programy "v rozpore s islamskými a afganskými hodnotami" a tiež tie, ktoré urážajú náboženstvo alebo "ukazujú proroka a jeho spoločníkov".

Ministerstvo pre podporu cnosti a prevenciu neresti, zodpovedné za zabezpečenie každodenného rešpektovania islamských hodnôt, bolo v čase prvej vlády Talibanu v rokoch 1996 až 2001 obávanou inštitúciou. Taliban vtedy zakázal televíziu, filmy a všetky formy zábavy považované za nemorálne.

Ľudia pristihnutí pri sledovaní televízie bývali potrestaní a ich prístroje zničené. Vlastníctvo videorekordéra sa trestalo verejným bičovaním. Niekedy bolo možno vidieť televízie visiace na pouličnom osvetlení, píše AFP.

Keď sa Taliban, zvrhnutý v roku 2001, tento rok v auguste vrátil k moci, našiel mediálnu krajinu po 20 rokoch podpory Západu zmenenú, píše AFP. Počas týchto dvoch desaťročí sa objavili desiatky súkromných rozhlasových staníc a televíznych kanálov. Ženám, ktoré za Talibanu nesmeli pracovať alebo študovať, ponúkli mnoho príležitostí. Dnes sa Taliban snaží vyzerať umiernenejšie, no napriek tomu stále mnohým ženám zamestnaným vo verejných službách neumožnil vrátiť sa do práce.