Ruský nezávislý televízny kanál Dožď pozastavuje vysielanie, Moskva kritizuje BBC

Ruský nezávislý televízny kanál Dožď pozastavuje vysielanie, Moskva kritizuje BBC Foto: Dožď

Ruský nezávislý televízny kanál Dožď dočasne pozastavuje svoje fungovanie, oznámila jeho generálna riaditeľka Natalja Sindějevová. Ruské médiá sa ocitli pod zvýšeným tlakom od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu. Ruské úrady tento týždeň zablokovali ako web kanála Dožď, tak vysielanie liberálnej rozhlasovej stanice Echo Moskvy. Moskva okrem toho kritizovala britskú stanicu BBC.

Šéfka televízie Dožď zdôvodnila rozhodnutie pozastaviť vysielanie pripravovaným zákonom o zavedení trestnej zodpovednosti za šírenie dezinformácií o ruskej vojne na Ukrajine. Zákonom sa má v piatok zaoberať dolná komora ruského parlamentu.

"Potrebujeme čas a načerpať sily, aby sme si vydýchli a pochopili, ako ďalej fungovať," povedala Sindějevová podľa portálu Meduza vo vysielaní kanála.

"Veľmi dúfame, že sa vrátime k vysielaniu," doplnila Sindějevová.

Ruské úrady sa médiám vyhrážajú uzavretím, pokiaľ nebudú dodržiavať oficiálnu spravodajskú líniu a budú o ruskom útoku informovať ako o "invázii" alebo "vojne". Stanica Echo Moskvy dnes oznámila svoju likvidáciu.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová dnes kritizovala britskú verejnoprávnu BBC, ktorá má aj ruskojazyčnú službu. Podľa agentúry Reuters hovorkyňa oznámila, že "BBC je používaná na podkopanie vnútornej politickej situácie v Rusku".